Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DE VORSENPOEL ORGANISEERT ALTERNATIEF SCHOOLKAMP

‘Het voelt of we wél op kamp zijn’

LINDA VAN DE WIEL

Het traditionele schoolkamp kon dit jaar in eerste instantie niet doorgaan. Maar de leerkrachten en leerlingen van groep 8 van basisschool De Vorsenpoel in Boxtel zitten niet bij de pakken neer. Deze week staat bol van breinbrekers en sportieve activiteiten. Met als hoogtepunt een logeerpartij op school.

Het is groot feest op De Vorsenpoel. Alle achtstegroepers zijn woensdagmiddag druk in de weer met het afleggen van een parcours, het spelen van een levensgroot dartsspel, touwtrekken en het sjouwen met sponzen vol water. Het alternatief van het jaarlijkse schoolkamp valt goed in de smaak bij de schooloudsten. ,,Normaal gesproken zouden we nu op schoolkamp in Bladel zijn. Dat kon nu niet doorgaan, maar we wilden wél een mooi afscheid organiseren voor onze leerlingen. Ze verdienen het”, vertelt docent Ralph Dikmans. ,,We hebben daarom vier dagen vol activiteiten georganiseerd. Het zijn overigens niet alleen onze leerlingen die deelnemen. Ook de schoolverlaters van SBO De Maremak, die hier op school les krijgen, nemen deel aan het feestprogramma.”

Dit bestaat, naast de sportieve activiteiten van woensdag, uit een heleboel doe- en denkopdrachten, zowel in groepjes als solo. Dikmans: ,,De leerlingen zijn verdeeld over verschillende teams. Elke avond worden hun prestaties besproken door de directeuren van beide scholen en wordt de tussenstand bekend gemaakt.”

LAVA

Maar het hoogtepunt is voor velen de overnachting op school. ,,Donderdag mogen we blijven slapen. En daar heb ik heel veel zin in. Het wordt de eerste keer dat ik hier slaap. Maar alles is leuk deze week, het voelt alsof we wél op kamp zijn”, lacht Maud (11). Schoolgenootje Lize (12) vult aan: ,,Het is heel tof dat de leraren toch iets voor ons hebben georganiseerd. En ja, slapen op school is natuurlijk heel bijzonder.”

Waar de twee meiden mijmeren over het slapen in de school, leven Ben (12) en Raff (12) meer in het hier en nu. ,,We deden zojuist een heel leuk spel waarbij we de grond niet mochten aanraken. Het was een soort ‘de vloer is lava’”, aldus een enthousiaste Ben. ,,Nu heeft ons team pauze, dat is ook wel even lekker.” Raff vult aan: ,,Ik vind het heel leuk dat ik geblinddoekt mocht proeven. In welke activiteit ik het beste ben? Grappen maken! Wel met een paar anderen hoor.”

De overgang naar de middelbare school vinden beide jongens best een grote. Raff: ,,Ik vind het spannend, maar ik heb er ook wel zin in.” Ben: ,,Ik vind het vooral heel stom. Mijn klas is zó leuk. Die wil ik helemaal niet verlaten.”


p Volop activiteit voor de groepachters van De Vorsenpoel. Geen kamp in Bladel, maar wel een soort 'Expeditie Robinson'. (Foto: Albert Stolwijk).


CHEQUE INTERPOLIS DOOR MINDER CLAIMS

Beloning Ladonk van vier mille voor beveiliging

Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Boxtel krijgt van verzekeraar Interpolis een bedrag van 4.076 euro. De ondernemers op Ladonk die bij deze stichting zijn aangesloten, hebben vorig jaar minder schade geclaimd en dat werd nu beloond door de verzekeraar.

Directeur van de Boxtelse firma Conval en tevens voorzitter van de stichting Siep Schukken nam de cheque maandag in ontvangst. Hij is blij met het bedrag: ,,Dit gaan we gebruiken om de veiligheid op bedrijventerrein Ladonk verder te optimaliseren. We zijn de optie voor het plaatsen van een extra cameramast aan het verkennen."

HOGER PLAN

De stichting werkt samen met politie, brandweer en de gemeente Boxtel om de veiligheid op Ladonk naar een hoger plan te tillen. Dat gaat niet alleen om het voorkomen van inbraken of brand. ,,We zouden bijvoorbeeld de cameramast ook op een druk kruispunt kunnen plaatsen, om zo meer inzicht te krijgen in de verkeersveiligheid in dit gebied", ligt Schukken toe. ,,Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe toegangswegen ontstaan tot Ladonk, dus bekijken we ook hoe we daar voor meer camerabewaking kunnen zorgen", vervolgt de Liempdse ondernemer.

MINDER RISICO

Verzekeraar Interpolis werkt samen met de Rabobank om bedrijven en ondernemingsverenigingen de handen ineen te laten slaan om hun terreinen collectief te beveiligen. ,,Minder risico op inbraak, betekent ook minder risico op brand. De kans op schade wordt verkleind door een goede beveiliging en biedt een veiligere omgeving voor bedrijf en personeel. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de waarde van het onroerend goed", geeft Jasper van den Berg aan. Hij is risicospecialist verzekeren bij de voormalige boerenleenbank.

Het beveiligen van bedrijventerreinen gebeurt met het plaatsen van onder meer camera's, slagbomen en hekwerken. Dit moet er volgens Interpolis voor zorgen dat ondernemingen minder last hebben van vandalisme, inbraak en brandschade.



q Voorzitter Siep Schukken van de stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Boxtel (rechts) neemt de cheque namens verzekeraar Interpolis in ontvangst van Jasper van den Berg (midden) en Arco Koppenaal van de Rabobank. (Foto: Rabobank).

Afbeelding