Maartje Teunissen maakte deze foto op dinsdag 3 december 2019 om kwart over acht 's ochtends. De viskraam op de Rechterstraat wordt geplaatst met een vrachtauto, middelbare scholieren moeten erlangs op de fiets en er worden nog werkzaamheden uitgevoerd aan de Zwaanse Brug. Bijna geen doorkomen aan dus.
Maartje Teunissen maakte deze foto op dinsdag 3 december 2019 om kwart over acht 's ochtends. De viskraam op de Rechterstraat wordt geplaatst met een vrachtauto, middelbare scholieren moeten erlangs op de fiets en er worden nog werkzaamheden uitgevoerd aan de Zwaanse Brug. Bijna geen doorkomen aan dus. Foto: Maartje Teunissen

MOEDER SINT-PETRUSSCHOOL BEZORGD OM VEILIGHEID KINDEREN

'Geen vrachtwagens rond schooltijd'

JULES HAMELEERS

Hoewel haar kinderen na de zomervakantie naar groep vijf en acht gaan, loopt Maartje Teunissen toch met ze mee naar school. Ze heeft het gevoel dat dat moet. De broer en zus moeten namelijk van hun huis aan de Molenstraat, via de Rechterstraat naar de Sint-Petrusschool aan de Burgakker. En op die route staan rond het tijdstip dat de school start nogal eens vrachtwagens of busjes die de looproute versperren. ,,Mijn voorstel: niet laden en lossen in het centrum voor negen uur 's ochtends."

,,Ik begrijp echt wel dat er vrachtauto's in het centrum moeten zijn hoor", aldus Teunissen. Winkels moeten toch bevoorraad worden en ook de gemeente moet soms werkzaamheden uitvoeren met vrachtwagens of busjes. ,,Maar waarom moet dat dan rond schooltijd? Ik maak me echt zorgen om de veiligheid van de kinderen", meldt de Boxtelse.

Wanneer Teunissen met haar kinderen van haar huis in de Molenstraat richting de Rechterstraat loopt, komt er als ze afslaat het eerste heikele punt. Waar vroeger de pinautomaat van ING zat en nu de winkel Hip For You huist, nemen jongeren die richting de middelbare scholen fietsen, vaak de binnenbocht over de stoep, stelt de moeder. Vervolgens wordt in de Rechterstraat vaak de ene stoep bezet door een vis- of bloemenkraam. Het trottoir aan de andere kant van de straat, wordt dan vaak versperd door vrachtwagens of andere voertuigen. Slaat Teunissen rechtsaf richting de Burgakker, dan rijden ook daar vaak voertuigen, waardoor veilig lopen of fietsen niet aan de orde is.

REDDEN

,,Ik heb mijn kinderen vaker moeten 'redden' tussen het verkeer. Naast de ladende en lossende vrachtauto's, rijdt ook het busje van de bibliotheek vaak hard door de straat van de Sint-Petrusschool. Laatst zag ik zelfs een busje van de gemeente van de Rechterstraat de Burgakker indraaien, om met een flinke snelheid achteruit richting kasteel Stapelen te rijden. Dat is toch vragen om problemen met al die kinderen die daar rondlopen?"

De Boxtelse, die ook in de ouderraad van de school zit, heeft al op meerdere manieren gepoogd de gemeente in actie te krijgen. Ze pakte meermaals haar mobiel erbij om plaatjes te schieten van hachelijke situaties (zie foto's boven) en stuurde die op naar de gemeente. Haar zoon schreef met een klasgenootje zelfs een brief die hij persoonlijk mocht afleveren bij de burgemeester. Die beloofde actie te ondernemen, maar het probleem is nog verre van opgelost volgens Teunissen. Ook de basisschool aan de Burgakker zette stappen: samen met de gemeente is zij bezig met een 'verkeersplan'.

ACTIE

Er is al wel wat aan de veiligheid gedaan. Zo plaatste de gemeente onlangs de tekst 'Schoolzone' op het asfalt aan het begin van de Burgakker, aan de kant van kasteel Stapelen. Ook kwam er aan het einde van 2018, toen de Markt opnieuw is ingericht, een laad- en losplek aan de Prins Hendrikstraat, achter lunchroom Meneer van Dommelen. ,,Die laad- en losplaats heeft wel geholpen, maar het probleem is daardoor nog niet helemaal opgelost. Ook die tekst op het asfalt is fijn, maar het zijn natuurlijk kleine dingen", aldus Teunissen.

Zij stelt voor om te zorgen dat er geen vrachtwagens laden en lossen voor negen uur 's ochtends, zodat kinderen veilig naar school kunnen lopen of fietsen. ,, Er is nog maar één stoep over aan het begin van de Rechterstraat, omdat daar vaak een bloemen- of viskraam staat. Zorg dan tenminste dat die goed begaanbaar is. En de middelbare scholieren die over de stoep fietsen... Tsja, dat zijn pubers, die kan ik denk ik niet veranderen..."

PLAN RECHTERSTRAAT

De werkgroep die zich bezighoudt met het plan voor de vernieuwde Rechterstraat, heeft ook nagedacht over de problematiek die Teunissen bezighoudt. In een artikel in Brabants Centrum zei voorzitter Henk van der Zee dat zij de vrachtwagenchauffeurs aanraden hun waar te laden en lossen op de aangewezen plekken. De plek achter Meneer van Dommelen mag wat de leden betreft uitgebreid worden. Ook ziet de werkgroep een extra mogelijkheid voor een plaats bij de Kruisstraat/Markt.

De gemeente Boxtel is gevraagd om een reactie op de zorgen van Teunissen, maar bij het ter perse gaan van deze krant had de redactie deze nog niet ontvangen.


pp Maartje Teunissen maakte deze foto op dinsdag 3 december 2019 om kwart over acht 's ochtends. De viskraam op de Rechterstraat wordt geplaatst met een vrachtauto, middelbare scholieren moeten erlangs op de fiets en er worden nog werkzaamheden uitgevoerd aan de Zwaanse Brug. Bijna geen doorkomen aan dus.

Maandag om 08.23 uur blokkeerde een vrachtauto de ingang van de Burgakker, waar de Sint-Petrusschool aan ligt. (Foto's Maartje Teunissen).
Ook vannochtend