Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

MOLENWIJKSCHOOL HALVE FINALIST FILMFESTIVAL UNICEF

'Ik dacht nog: dit wordt wel iets'

RENS VAN DEN ELSEN

Bijna een half miljoen keer bekeken en louter positieve reacties. Het kan volgens Femm van Os (10) en Imme Meirmans (12) bijna niet anders, of hun klas wint het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival. Woensdag maakte filmcoach Freek Commandeur bekend dat de film van de Molenwijkschool de eerste halve finalist is.

Met veel bombarie kwam de razend enthousiaste filmcoach de leerlingen uit de klas halen, om hen vervolgens nog zeker een kwartier in spanning te houden. ,,Jullie film is 440.000 keer bekeken! Dat zijn gewoon 1.091 bioscoopzalen vol, hartstikke knap", vertelde hij de kinderen. Commandeur gaf ook aan dat de jury, die onder meer bestond uit Lola Nouwens (winnares Lego Masters), wethouder Marusjka Lestrade en de Boxtelse filmmaker Frans van Lokven, erg te spreken was over de tien minuten durende rolprent.

De film gaat over een jongen die in een kartonnen doos woont en zijn ouders kwijt is. De leerlingen helpen hem mee in de zoektocht naar zijn vader en moeder. ,,Het best serieuze onderwerp, is op een komische manier benaderd en dat pakt goed uit", las Commandeur voor uit het juryrapport. Uit de beoordeling kwam ook naar voren dat de samenwerking tussen de leerlingen erg goed was; iedereen had wel een rolletje.

GOUDEN FILMROL

Toen eindelijk het moment kwam waarop de coach bekend ging maken of de inzending van de Molenwijkschool door is naar de halve finale, was de spanning om te snijden. Uit de envelop kwam een gouden filmrol en dus was de feestvreugde groot. Met de confetti nog in haar haar, vertelde Femm dat ze het eigenlijk helemaal niet had verwacht: ,,Ik was verbijsterd!" Haar klasgenootje Imme, die samen met Pien van de Burg, Jasper van Grinsven en Pip Beaard het verhaal bedacht, was ook nog helemaal beduusd. ,,Toen we ermee bezig waren dachten we nog: 'dit wordt wel iets'. Maar dat we dan ook nog de halve finale zouden halen... Geweldig!"

Dat hun film het meest van allemaal is bekeken (de andere vier creaties zaten rond de 80.000 views), vonden Femm en Imme niet zo gek. ,,We hebben heel veel promotie gemaakt en iedereen in de familie heeft hem gezien", vertelden ze trots. Ze waren zelf ziek tijdens de opnames, maar dat mocht de pret tijdens de uitreiking niet drukken.

De tien Boxtelse inzendingen zouden eigenlijk begin april worden vertoond in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De uitbraak schopte tevens de filmopnames van de Angelaschool, de Vorsenpoel, de Hub, de Beemden en de Prinses Amaliaschool in de war. Die leerlingen kregen daarom wat langer de tijd om hun film af te maken. Na de zomervakantie gaan deze vijf video's in première en daarna wordt de tweede halve finalist bekend gemaakt.

Femm grinnikt: ,,Eigenlijk hoop ik dat er nog vijf slechte films gemaakt worden, dan gaan we ook nog naar de finale."

De winnende film wordt vertoond in het Amsterdamse theater Tuschinski. Het is echter nog niet bekend wanneer dit allemaal gaat plaatsvinden.


p De acteurs en filmmakers waren uitzinnig van vreugde, nadat bekend werd dat zij de eerste halve finalist zijn van het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival. (Foto: Bas van den Biggelaar).