Afbeelding
Foto: Pierre van den Oord

OMO-prijs voor profielwerkstuk leerlingen JRL


Havisten Romy Hendrikx en Linn Smetsers van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) hebben de tweede prijs gewonnen voor hun profielwerkstuk over dementie. Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), de overkoepelende scholenorganisatie waar JRL en Baanderherencollege onder vallen, reikt deze prijs elk jaar uit voor de beste praktijk- en profielwerkstukken.

De prijsuitreiking vond vorige week plaats. Onder normale omstandigheden zou het een feestelijke aangelegenheid zijn met familie, vrienden, docenten en rectoren. Dat was nu anders, de leerlingen mochten maar een beperkt aantal gasten meenemen. Om iedereen de mogelijkheid te geven de feestelijkheden te volgen, was de prijsuitreiking ook te zien via een livestream.

Docenten beslissen of een werkstuk ingestuurd wordt om mee te dingen naar een OMO-prijs. Vervolgens bepaalt een jury, bestaande uit docenten en rectoren van de diverse OMO-scholen, wie uiteindelijk de winnaars zijn.


Fietsersbond wil handsfree knop op stoplichten Boxtel

Verkeerslichten in Boxtel zouden voorzien moeten worden van handsfree sensoren. Hiervoor pleit Pierre van den Oord van de Fietsersbond. Volgens hem raakt in tijden van corona iedereen een drukknop aan en dat kan misschien een bron van besmetting zijn.

Van den Oord: ,,In CROW Fietsberaad van juni las ik dat de drukknop bij verkeerslichten voor fietsers ongewenst is in het kader van besmetting. Ik heb dit ook aan wethouder Herman van Wanrooij gemeld en de GGD."

Hij pleit voor een handsfree systeem. Daar bestaan technische mogelijkheden voor. Vooral bij de oversteek Rechterstraat/Maastrichtsestraat vindt Van den Oord zo'n systeem van belang, omdat daar veel mensen komen.

Volgens de Boxtelaar worden er dit jaar zogeheten slimme verkeersregelinstallaties geïnstalleerd. ,,Dat 'slimme' gaat vooral om het bevorderen van de doorstroming", aldus Van den Oord. ,,Fietsers en voetgangers hebben er geen baat bij. Laat ze maar wat geld extra uitgeven en handsfree knoppen plaatsen."

q Op de kruising Vicaris van Alphenlaan/Kerkstraat staat sinds kort de eerste slimme verkeersregelinstallatie. Voetgangers moeten nog steeds op de knop drukken. (Foto: Pierre van den Oord).


Leidt aansteker naar brandstichter De La Salle?

In het opsporingsprogramma Bureau Brabant van regionale tv-zender Omroep Brabant kwam maandag de brand aan bod die vrijdag 3 april bij jeugdzorginstelling De La Salle woedde. Een gevonden aansteker zou mogelijk van de dader kunnen zijn geweest.

Politieonderzoek heeft uitgewezen dat er sprake was van brandstichting. Een bewakingscamera legde iemand vast die een gebouw van De La Salle binnenliep, waarna er brand ontstond. In Bureau Brabant verscheen de mogelijke dader kort in beeld, maar daarmee weet de politie nog niet om wie het gaat. Op de vluchtroute is een groene aansteker gevonden. De politie hoopt op tips.

De La Salle kreeg in 2019 en 2020 al verschillende keren met brand te maken.