Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

GUBBELS START MET SLOOP OVERSPANNING

Puin 'witte' brug drijft op de Essche Stroom


RENS VAN DEN ELSEN

Twee grote kranen van sloopbedrijf Gubbels uit Helvoirt wisten deze week de brug in de Spankertstraat in Esch snel plat te krijgen. De komende dagen wordt het puin opgeruimd en komen de beide landhoofden aan de beurt. Daarna wordt begonnen met de bouw van een nieuwe overspanning. Eind november moet de weg weer open zijn voor het verkeer, maar tot die tijd is er nog wel wat overlast.

Aannemer Strukton Civiel Zuid uit Breda is aangetrokken om de nieuwe brug over de Essche Stroom te bouwen. Deze klus start in de loop van de zomer. Eerst worden de nieuwe brughoofden gebouwd, daarna het wegdek en vervolgens wordt de brug op de bestaande weg aangesloten.

Omdat de doorgaande route van de Spankertstraat naar de Groenendaal aan de andere kant van de Essche Stroom is afgesloten, moet het verkeer de komende maanden omrijden. Dat was al het geval voor zwaar verkeer, omdat de brug tractoren en vrachtwagens niet meer zou kunnen houden. Deze kwamen de afgelopen jaren al door de dorpskern.

VERVANGEN

In eerste instantie wilde Haaren de brug alleen opknappen. Tot bleek dat de in 1950 gebouwde overspanning te versleten was voor renovatie. Daarom koos de gemeente alsnog voor vervanging, wat ze uiteindelijk een kleine zes ton gaat kosten.

De nieuwe betonnen brug krijgt een moderne uitstraling. Omwonenden hebben vorig jaar een ontwerp gekozen dat het beste aansluit bij de oude constructie. Omdat waterschap De Dommel de dijken langs de Essche Stroom nog wilde ophogen, duurde het even voor met de werkzaamheden kon worden gestart. Het brugdek komt namelijk hoger te liggen. Wanneer er wordt begonnen met het verhogen van de keringen bij Esch, kon het waterschap voor het ter perse gaan van deze krant nog niet aangeven. De verwachting is dat dit nog in 2020 gaat gebeuren.


p Dankzij pontons, op hun plek gehouden met grote stalen pinnen, komen de brokstukken van de voormalige 'witte' brug niet in het water van de Essche Stroom. (Foto: Rens van den Elsen).