De Boxtelse zanger/gitarist Patrick Hendriks speelt een thuiswedstrijd. Hij vertolkt zelfgeschreven Engelstalige liedjes, covers én guilty pleasures. (Foto: eigen collectie).
De Boxtelse zanger/gitarist Patrick Hendriks speelt een thuiswedstrijd. Hij vertolkt zelfgeschreven Engelstalige liedjes, covers én guilty pleasures. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

BESTUUR ‘TROTS EN VOL GOEDE MOED’ • GEVARIEERD NAJAARSPROGRAMMA 2020

Podium Boxtel is klaar voor nieuw theaterseizoen

‘We gaan weer beginnen!’ Vier krachtige woorden waarmee het bestuur van Podium Boxtel vandaag, donderdag 2 juli, het programma voor de eerste helft van theaterseizoen 2020-2021 presenteert. Nadat alle voorjaarsvoorstellingen vanwege de coronacrisis moesten worden geannuleerd, pakt het lokale theater de draad weer op. In de periode september-december 2020 staan liefst veertien voorstellingen op de rol. De online kaartverkoop is vandaag gestart.

Muziek. Cabaret. Stand-up comedy. Film. Dat zijn de ingrediënten van het avondje uit in de buurt dat Podium Boxtel haar publiek komend najaar graag voorschotelt. En dat begint al kort na de zomervakantie, op zaterdag 5 september. De bühne is dan gereserveerd voor singer-songwriter Tim Knol. Daarna staat natuurlijk Culturale op de rol. De traditionele opening van het cultureel seizoen staat dit jaar helemaal in het teken van de verwelkoming van Esch.

De ‘Glimlach van Brabant’ smelt op 1 januari 2021 samen met Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Voor de organisatoren van Culturale – naast Podium Boxtel ook stichting Bockepruik en stichting BELL – reden om Esch uitbundig welkom te heten bij de nieuwe gemeenschap. Dat gaat gebeuren met een gevarieerd programma in en om Podium Boxtel aan de Burgakker, waar 19 september twee podia worden opgebouwd. Een van de smaakmakers belooft popgroep SAAB te worden. Een band uit… Esch.

ATTRACTIEF PROGRAMMA

Het bestuur van Podium Boxtel, dat bestaat uit Paul van Alphen, Ton van Dooremalen, Nol Delmée, Hettie van der Ven en Marc Cleutjens, heeft met locatiemanagers Femke Lagerweij en Daatje van Alphen van Boxtelse Buren alle krachten gebundeld om ondanks de coronacrisis een attractief programma samen te stellen. Dat gebeurde in samenspraak met theaterprogrammeur Bert Engelbart, die Podium Boxtel al jaren ondersteunt bij het boeken van professionele artiesten.

‘Met trots en vol goede moed presenteren we ons programma’, steekt het bestuur van wal in de nieuwe theaterbrochure. De coronacrisis heeft gevolgen voor de najaarsvoorstellingen in Podium Boxtel. Elders op deze pagina geeft het bestuur uitleg over de maatregelen die vanaf september in en om de theaterzaal aan de Burgakker van kracht zijn.

‘EEN KOPJE KOFFIE…’

Podium Boxtel opent de eerste seizoenshelft met Tim Knol, die zijn eerder geannuleerde voorstelling ‘Lost & Found 2’ presenteert. Knol combineert eigen liedjes met covers van bekende en minder bekende Amerikaanse artiesten die een bron van inspiratie voor hem zijn. Eerder gekochte kaarten voor deze voorstelling blijven geldig.

Een week na de officiële opening van het culturele seizoen op zaterdag 19 september staat cabaretier Rob Scheepers in Podium Boxtel. En donderdag 1 oktober is de theaterzaal gereserveerd voor zanger Nol Havens, bekend van de band VOF de Kunst. Zijn show heet ‘Doe mij maar ALLES’ en omvat bekende liedjes zoals ‘Een kopje koffie’, ‘Suzanne’ en ‘Als ze lacht, dan lacht ze echt’, nieuwe nummers én mooie verhalen.

COMEDYTALENT

Cabaretière Janneke de Bijl, bekend van de Comedytrain in club Toomler in Amsterdam, maakt donderdag 15 oktober haar opwachting in Podium Boxtel. Met ‘Zonder zin kan het ook’ fileert ze haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur. Vrijdag 30 oktober staan de finalisten van het Camerettenfestival op de planken. Deze uitverkochte voorstelling werd in het voorjaar geannuleerd.

Cabarettalent Glodi Lugungu, regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door en ook vaste gast in Toomler, staat donderdag 26 november op de bühne met ‘Ze bedoelen het goed’. De Volkskrant riep Glodi uit tot hét comedytalent van 2020. Podium Boxtel is trots dat deze cabarettopper uit Dommelen naar de Burgakker komt. Dat geldt ook voor die andere Brabantse grappenmaker: Andy Marcelissen. ‘Hij komt, hij komt!’ is de titel van het programma dat de tonprater donderdag 3 december presenteert.

PATRICK HENDRIKS

Het najaarsprogramma in Podium Boxtel omvat verder optredens van Patrick Hendriks en Dirk Scheele. Hendriks is een Boxtelse singer-songwriter die deze zomer een EP uitbrengt met zelfgeschreven Engelstalige nummers. Die liedjes passeren zeker de revue, net als muzikale jeugdliefdes en guilty pleasures. De Boxtelaar treedt zaterdag 14 november op met de muzikanten van RockSoc.

Theatermaker Dirk Scheele is geen onbekende in Podium Boxtel. Op zondag 8 november speelt hij tweemaal de voorstelling ‘In Holland staat een huis’, bedoeld voor kinderen van 2 jaar en ouder. Scheele zit al 25 jaar in het vak en zingt oud-Hollandse kinderhits in een nieuw jasje.

FILMPODIUMSCOPIA

Cinefielen Jos Vervoort en Wim van Liempt van FilmPodiumScopia tekenen wederom voor een reeks filmvoorstellingen. Vanwege alle geldende coronamaatregelen worden alle films vertoond in Podium Boxtel omdat hier meer stoelen beschikbaar zijn dan in het Muziekhuis.

In FilmPodiumScopia worden tot en met december vier films vertoond: ‘Wild Tales/Relatos Salvajes’ (24 september), ‘Margin Call’ (22 oktober), ‘L.A. Confidential’ (19 november) en ‘Spotlight’ (10 december). Alle films worden deskundig ingeleid door Jos en Wim.

KAARTVERKOOP

Kaarten voor alle voorstellingen in Podium Boxtel zijn vanaf heden online te koop via www.podiumboxtel.nl. Na betaling ontvangt men de tickets per e-mail. Vanwege de coronacrisis worden geen kaarten verkocht bij verkooppunten Hebbes en Marimba. Ook is het niet mogelijk om kort voor de voorstelling in Podium Boxtel kaarten te kopen.


Lokaal theater gaat concerten live uitzenden

Een week na de presentatie van het theaterprogramma voor de maanden september-december 2020 lanceert Podium Boxtel in de zomervakantie enkele livestream concerten. Donderdag 2 juli bijt Fenne van Wuijtswinkel & Band het spits af.

Naast Fenne en haar muzikale begeleiding, beklimmen ook de bands REMember Buffalo en DI-Project de bühne van de theaterzaal aan de Burgakker. De uitzenddata van die optredens worden later bekendgemaakt. Mogelijk gaan nog meer lokale muziekgroepen een livestream concert vanuit Podium Boxtel verzorgen.

Alle optredens worden opgenomen door het team van de Boxtelse filmmaker Peter Hacken, die vorig weekend twee dagen lang repetities hield, zodat tijdens de uitzendingen niets aan het toeval hoeft te worden overgelaten.

REPERTOIRE

Het repertoire van Fenne van Wuijtswinkel & Band omvat soul- en jazznummers van bekende en minder bekende artiesten. Een van de hoogtepunten belooft de vertolking van ‘John Forbid’ van de Amerikaanse zangeres Jennah Bell te worden. REMember Buffalo is een Boxtelse band die een muzikaal eerbetoon geeft aan R.E.M. en The Tragically Hip.

De livestream concerten zijn te zien op het YouTube-kanaal van Podium Boxtel en beginnen om 20.15 uur.


q De band van Fenne van Wuijtswinkel en Roeland Heesbeen uit Boxtel hield zaterdag een repetitie in Podium Boxtel. (Foto: Daatje van Alphen).

Cabaretier Rob Scheepers is een veelvraat. Daarom draagt zijn show de titel ‘Gulzig’. De try-out is tweemaal te zien in Podium Boxtel. (Foto: eigen collectie).
Kinderliedjes meezingen met Dirk Scheele. (Foto: Gerhard Witteveen).
Nol Havens zingt niet alleen over ‘Suzanne’ en ‘Een kopje koffie’, maar heeft ook nieuw werk. (Foto: eigen collectie).
Afbeelding
Janneke de Bijl is een van de bekende cabaretières uit de stal van de Comedytrain in het Amsterdamse cabaretcafé Toomler. Op 15 oktober staat ze in Podium Boxtel. (Foto: Bas Losekoot).