MILJOEN TE KORT ZONDER KOSTEN CORONA MEE TE TELLEN

Begroting Boxtel is nu al te krap

JULES HAMELEERS

Onderaan de streep komt het Boxtelse gemeentebestuur halverwege het jaar al een miljoen euro te kort. Dat blijkt uit de eerste bestuursrapportage die de gemeenteraad dinsdag bespreekt. En dan zijn de, wellicht verstrekkende, gevolgen van de coronacrisis nog niet eens meegenomen...

Het rapport belooft niet veel goeds voor de Boxtelse financiƫn. Het gemeentebestuur moest al aan alle kanten in de begroting knippen, vanwege de forse economische tegenslagen op het gebied van jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning. Daarom is de huidige raming van inkomsten en uitgaven al flink versoberd ten opzichte van vorige jaren, maar toch komt de gemeente al een miljoen te kort. Ze verwacht dit wel in te halen in de rest van 2020 en anders 'kan dit gedekt worden vanuit de algemene reserve', is in het rapport te lezen.

Een greep in het spaarvarken verkleint echter de weerbaarheid van Boxtel. Vooral als meegenomen wordt dat de reserves in 2019 ook al met zeven miljoen euro slonken, zoals in de jaarrekening te zien was. De inhoud van de pot zakte van 22 naar vijftien miljoen euro.

CORONA

En dan zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet eens meegerekend. Daar heeft de gemeente namelijk nog geen zicht op, op dit moment. Ze brengt nu het geld dat de lockdown extra heeft gekost in kaart en belooft hier de gemeenteraad voor de zomervakantie over in te lichten.

Daarnaast zijn de kosten voor de aansluiting van Esch bij de gemeente Boxtel ook nog niet volledig in kaart gebracht.