Majestueuze bomen als deze zal Dura Vermeer voor de ontwikkeling van Langen Linden besparen. De overige 255 bomen gaan tegen de vlakte. Wel keren er ruim honderd terug in het gebied, beloofde de projectontwikkelaar. De rest zal elders in Boxtel worden gecompenseerd. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Majestueuze bomen als deze zal Dura Vermeer voor de ontwikkeling van Langen Linden besparen. De overige 255 bomen gaan tegen de vlakte. Wel keren er ruim honderd terug in het gebied, beloofde de projectontwikkelaar. De rest zal elders in Boxtel worden gecompenseerd. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

ZORGCOMPLEX IN MONUMENTAAL PAND LINDENLUST

Lindenlust behoudt 23 grote bomen

PÅL JANSEN

De Bomen Brigade Boxtel had gelijk. Het terrein van Lindenlust telt geen 142 maar 278 bomen. En die worden op 23 na gekapt voor het bouwproject Langen Linden. Ruim honderd worden gecompenseerd in het gebied zelf, de rest elders in Boxtel. Het bouwplan zal voorzien in 72 huizen in het midden- en dure segment. En er komt een zorgcomplex in het monumentale deel van het hoofdgebouw van Lindenlust.

Projectontwikkelaar Dura Vermeer hoopt dat begin volgend jaar de schop in de grond kan, mits alles volgens planning verloopt. Dinsdag stemde het college van B en W in met de bestemmingsplanwijziging, daags erna tekende wethouder Peter van de Wiel de anterieure overeenkomst met Dura Vermeer. Het bouwplan zal voorzien in 21 appartementen met middeldure huur (meestal begint dat ergens rond 800 euro per maand) en twaalf middeldure woningen van 260.000 tot 390.000 euro. Er komen tevens 39 tweekappers vanaf 390.000 euro. Van de Wiel: ,,Een belangrijke opdracht voor Boxtel, ook ingegeven door de gemeenteraad, was om de noordelijke entree te verfraaien. Op het stuk vanaf ongeveer de Oude Ketting tot aan rotonde Dukaat zijn we niet bepaald trots, met dit plan vindt daar een kwaliteitsslag plaats."

Ondanks dat er in dit project geen ruimte is voor betaalbare woningen voor starters en senioren, zijn de huizen volgens Van de Wiel 'essentieel' voor de Boxtels woningopgave om doorstroom op de markt te creëren.

BOMENCOMPENSATIE

De wethouder moest de Bomen Brigade Boxtel gelijk geven over het aantal bomen op Lindenlust. Die belangengroep luidde eerder de noodklok over het aantal stammen dat tegen de vlakte zou gaan. De gemeente becijferde dit aantal op 142 bomen, de Bomen Brigade kwam uit op 278. De hertelling van de gemeente Boxtel gaf die laatste partij gelijk. Naast de 23 beeldbepalende bomen die blijven staan, worden er ook ruim honderd op het terrein zelf gecompenseerd. ,,Wij voegen ook veel groen toe aan het gebied. Bovendien worden de woningen niet op het gas aangesloten en worden deze volgens het principe nul-op-de-meter gebouwd", vertelt directeur Martin Beukeboom van Dura Vermeer (regio zuid). ,,Er komt 100 procent compensatie", vult wethouder Van de Wiel aan. ,,Bovendien is het een compliment waard aan de projectontwikkelaar dat er om de beeldbepalende bomen kan worden gebouwd."

WOON-ZORG

Bijzonder aan de herbestemming van het in 1934 gebouwde hoofdcomplex van Lindenlust, is dat het monumentale deel wordt ingezet als woon-zorgcomplex voor psychogeriatrische patiënten. Daartoe wordt het pand verbouwd tot twintig onderkomens, waar de bewoners ook begeleiding zullen krijgen. Daarvoor is Dura Vermeer in gesprek met een zorgpartij die de ontwikkelaar nog niet bij naam wilde noemen. ,,We zijn er nog niet uit met deze partij, dus dan vinden we het niet erg chique om die alvast met naam te gaan noemen", vertelt ontwikkelaar Pleun Bertrams van Dura Vermeer.

BLEEKNEUSJES

Na een veertigjarige voorgeschiedenis als vakantie- en rustoord voor 'bleekneusjes' -kinderen uit de Randstad die ondervoed waren of anderszins kampten met gezondheidsproblemen - werd Lindenlust in 1967 heropend als verpleeghuis voor langdurig zieken. Deze werd geopend door de Sint-Martinus Stichting, die later samensmolt met andere lokale zorgcentra tot de stichting Dommelhoven, de latere Zorggroep Elde. En inmiddels is dat sinds 2019 weer Zorggroep Elde Maasduinen. Met die partij gaat Dura Vermeer in ieder geval niet in zee om het woon-zorgcomplex te exploiteren, zo gaf de projectontwikkelaar aan.

Het hoofdcomplex is door de tijd heen diverse malen uitgebreid. Alle aanbouw zal verdwijnen, alleen de monumentale voorgevel blijft behouden, zo maakte de ontwikkelaar reeds bekend in deze krant. Ook blijven de twee villa's staan die de oprit aan de Bosscheweg flankeren. De toegangsweg daar komt wel te vervallen. Mensen bereiken de toekomstige wijk via een van de twee ontsluitingswegen die aan de Poolsestraat worden gerealiseerd. Het woon-zorgcomplex zal, net als nu nog het geval is, via de Marie Gijsenstraat worden ontsloten.

Dura Vermeer kocht in 2018 het gebied van Zorggroep Elde (nu Zorggroep Elde Maasduinen). In december vorig jaar maakte deze krant bekend dat de projectontwikkelaar ruimte zag voor circa zeventig woningen. De plannen liggen vanaf vrijdag 10 juli voor zes weken ter inzage.


p Majestueuze bomen als deze zal Dura Vermeer voor de ontwikkeling van Langen Linden sparen. De overige 255 bomen gaan tegen de vlakte. Wel keren er ruim honderd terug in het gebied, beloofde de projectontwikkelaar. De rest zal elders in Boxtel worden gecompenseerd. (Foto: Bas van den Biggelaar).



q De historische voorgevel van Lindenlust met torentje blijft behouden als woon-zorgcomplex. (Foto: Henk van Weert).

De historische voorgevel van Lindenlust met torentje blijft behouden als woon-zorgcomplex. (Foto: Henk van Weert).