Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GGD KIJKT NAAR IEDER KUCHJE

'Aanpak Vion is intussen de landelijke standaard'

VERVOLG VOORPAGINA

Hoewel er nog diverse kritische vragen en opmerkingen werden geplaatst, kon Wobine Buijs van de Veiligheidsregio Brabant Noord samen met onderzoeker Nicolette Verduin van de GGD Hart voor Brabant gisteravond tot in detail uitleggen waarom besloten werd Vion open te houden. Tijdens de raadsvergadering gaf Buijs tevens aan dat het protocol ontwikkeld bij Vion inmiddels de landelijke standaard is.

Het was een vreemde Boxtelse raadsvergadering... Plaatsvervangend voorzitter Wobine Buijs van de Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN) - die in feite de Osse VVD-burgemeester is - heeft met betrekking tot corona en veiligheid het voor het zeggen in de gemeente Boxtel. ,,Hoewel niet alle burgemeesters blij zijn met deze constructie, vond ik het wel prettig", aldus Van Meygaarden, die wees op de ervaring en het netwerk van Buijs.

Buijs leek toch vooral langs te komen om alle zorgen weg te nemen. Want sinds de bekendmaking van de virus-uitbraak, is er nogal wat ophef ontstaan in Boxtel. Politieke vragen, een (bescheiden) demonstratie bij Vion, het RIVM dat enkele conclusies van de vleesverwerker (nog) niet deelde en natuurlijk de discussies die onder Boxtelaren oplaaiden. ,,Ik heb eigenlijk maar één simpele vraag", zei fractievoorzitter Vera Brouns van oppositiepartij CDA. ,,Lopen we in Boxtel risico als we boodschappen doen?" Buijs antwoordde resoluut: risico loopt iedereen, houd je aan de maatregelen van het RIVM.

De afweging die de plaatsvervangend voorzitter daags voor Pinksteren moest maken, was: gaat het hier louter om een bedrijfsbesmetting of is hier ook sprake van een bedreiging voor de volksgezondheid? In dat laatste geval zou Vion dicht moeten. Alleen tijdens Pinksteren was het bedrijf sowieso dicht waardoor de GGD en de vleesverwerker voldoende tijd hadden om allerlei maatregelen te treffen. Een poortcontrole optuigen, ruimtes ontsmetten, gezondheidschecks bij medewerkers uitvoeren... Vion en de GGD trokken van alles uit de kast zodat dinsdag 2 juni een 'go of no-go' kon worden gegeven: mag het bedrijf open of moet het dicht?

Het werd dus een 'go'. Of het in gevaar komen van de voedselvoorziening nog invloed had op de besluitvorming, ontkent Buijs (tevens vicevoorzitter van het regionale samenwerkingsverband AgriFood Capital) stellig: ,,We hebben het er nog over gehad binnen de Veiligheidsregio (op 3 juni - red.), maar dit telde niet mee in het besluit. Veiligheid stond en staat altijd voorop."

IEDER KUCHJE

Die poortcontroles vinden nog steeds plaats en de GGD krijgt daar dagelijks de cijfers van binnen. ,,Bij ieder kuchje of niesje worden werknemers eruit geplukt door de bedrijfsarts", aldus Verduin. Die worden dan doorverwezen naar een teststraat van de GGD. D66-raadslid Mariëlle Wijffelaars ontving echter wel signalen dat er niet niet altijd even goed wordt gecontroleerd. ,,Er is ook een achteringang, daar wordt niet gecontroleerd." Het is zo dat de controle van medewerkers louter bij de hoofdingang gebeurt. Buijs: ,,Van die andere ingang heb ik geen beeld. Dat moet ik checken."

Raadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) liet een kritisch geluid horen over de communicatie en Joep Schalkx (Combinatie95) vond dat Buijs de slachterij linea recta op zaterdag voor Pinksteren al had moeten sluiten toen de eerste testresultaten van de GGD binnenkwamen. Toch kon de Osse burgemeester samen met Verduin van de GGD een gedetailleerde verantwoording overleggen. Ook over bijvoorbeeld het vervoeren van arbeidsmigranten: volgens Verduin bleek uit het bron- en contactonderzoek dat de besmetting daar niet vandaan kwam.

Wel wordt er gekeken naar de luchtstromen in relatie tot besmetting. Dit omdat er in specifiek drie van de tien afdelingen van Vion een corona-uitbraak was. Een onderzoekstak (IRAS) van de Universiteit van Utrecht, het RIVM en de vleesverwerker zijn een studie gestart. Wanneer de eerste resultaten verschijnen, is nog niet bekend.

Binnen Vion lopen inmiddels 'corona-coaches rond' die medewerkers wijzen op de maatregelen. In hun eigen taal, of eventueel met plaatjes, want niet altijd werd alles goed begrepen. Ook had de GGD het vermoeden dat werknemers niet altijd eerlijk waren, uit angst hun inkomsten te verliezen als ze ziek werden. Buijs verdedigde Vion in dezen: ,,Het bedrijf betaalt gewoon door bij ziekte." Maar dan moeten de buitenlandse medewerkers dit wel helder krijgen uitgelegd...



q Nicolette Verduin (GGD, links) en Wobine Buijs (Veiligheidsregio Brabant Noord). (Foto: Peter de Koning).