Marjolein Krijger creëerde deze 'Edele zitjes' als rustplek voor wandelaars die gebruik maken van de Edelhertenroute.
Marjolein Krijger creëerde deze 'Edele zitjes' als rustplek voor wandelaars die gebruik maken van de Edelhertenroute. Foto: Eigen collectie

EDELE ZITJES, RUILVERKAVELING, TABLEAU VIVANT EN WOLK:

Kunst geeft edelhertenroute extra glans

Even een foto laten schieten van jezelf in een levend schilderij. Uitrusten op de 'Edele zitjes' of een bankje met landkaart van de ruilverkaveling. Wellicht is even staren en genieten van een 'wolk' ook wel fijn. Deze kunstwerken van respectievelijk Jan de Hoogh, Marjolein Krijger, Stein van Brunschot en Huub Thorissen zijn allemaal te bezichtigen tijdens een wandeling over de zogeheten Edelhertenroute.

,,In het kader van Landschappen van Allure is gevraagd om vier kunstobjecten te realiseren. Wij zijn uitgekozen om die te maken", licht De Hoogh toe. ,,Het initiatief werd genomen door stichting Rond Kerk en Orion uit Lennisheuvel." De kunstenaars zijn, op Van Brunschot na, allen lid van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99. ,,Zelf ben ik van huis uit een illustrator", vertelt Krijger over haar 'Edele zitjes'. Dit werk bestaat uit drie zitjes van laag naar hoog, ontworpen volgens Krijgers kenmerkende grafische illustratieve stijl. ,,Als ware het een soort edelhertenfamilie die hier bij elkaar zit. Vanaf de bankjes heb je ook een mooi uitzicht op het landschap."

CUADRO

Datzelfde geldt voor het 'tableau vivant' van De Hoogh, die een rode lijst van een schilderij heeft gemaakt. Het werk heet 'Cuadro'. ,,Passanten kunnen het ook gebruiken als zitje. Ik heb voor een rode kleur gekozen omdat deze zo contrasteert met de natuurlijke omgeving waardoor ze elkaar versterken. Laatst liep ik er langs terwijl een groepje mountainbikers passeerde. Een van hen riep al: 'Kijk, een schilderij!' Die had het meteen begrepen", gniffelt De Hoogh.

Langs de route komen gebruikers ook langs een bankje, dat ontwikkeld is door Van Brunschot, met een bijzondere toevoeging. Twee metalen landkaarten tonen daar de ruilverkaveling in het agrarische landschap. De ene kaart heeft als onderschrift 'verleden', de ander 'heden'. Er gaan stemmen op om de kleinere kavels in het landschap terug te brengen, dus kan het plaatje 'verleden' omgedraaid worden en zo verschijnt het woord 'toekomst' op de andere zijde. Thorissen op zijn buurt ontwierp een wolk op een staander met daaruit diverse vogels gesneden.

De edelhertenroute start vanuit Boxtel bij het NS-station en loopt naar Best. De wandeling is enkele jaren geleden uitgezet door vrijwilligers van RKO en is te downloaden via www.ns.nl/dagje-uit/wandelen of www.wandelnet.nl.


p Jan de Hoogh (rechts) geeft mensen met de lijst 'Cuadrado' de kans deel uit te maken van een kunstwerk en het landschap. (Foto: eigen collectie).


pp Illustrator Marjolein Krijger uit Boxtel creëerde deze 'Edele zitjes' als rustplek voor wandelaars die gebruik maken van de Edelhertenroute. (Foto: eigen collectie).

an de Hoogh (rechts) geeft mensen met de lijst 'Cuadrado' de kans deel uit te maken van een kunstwerk en het landschap. (Foto: eigen collectie).