Afbeelding
Foto: Jan Hermens

HEESEMANSHOEVE DECOR VOOR EXPOSITIE

Workshops, kunst en muziek in de open lucht

Het werd tijd voor wat leven in de brouwerij na de noodgedwongen stilte door de coronacrisis. Daarom hebben Toine Graft, eigenaar van de Heesemanshoeve, en de Boxtelse kunstenares Charlotte de Jongh samen een buitenexpositie op touw gezet. Die is zaterdag 4 juli te bezichtigen rondom de zorgboerderij op Luissel.

Graft: ,,We zijn flink getroffen door de coronacrisis. De laatste vier maanden was het lastig voor ons. Daarom vonden we het tijd voor iets positiefs."

De Jongh vond verschillende kunstenaars en enkele muzikanten bereid om mee te doen. Sterker nog: ze stonden te springen om weer naar buiten te treden met hun werk, aldus de kunstenares. De Jongh: ,,Ik vind het leuk om van alles te organiseren en na vier maanden begon het weer te kriebelen. De Heesemanshoeve is een prachtige plek met enorm veel buitenruimte. De ideale locatie voor een openluchtexpositie waar we mensen op anderhalve meter afstand kunnen laten genieten van kunst, muziek en samenzijn."

Ruim twintig kunstenaars uit onder meer Boxtel en Tilburg werken mee. Zij staan ruime op afstand van elkaar langs de route met hun werk. Dit varieert van tweedimensionale schilderijen met olieverf tot edelstenen en vilt. Ook kunnen bezoekers meedoen aan diverse korte workshops, zoals mandala's maken. Daarnaast creëert kunstenaar Ruben de Bruin uit Tilburg ter plekke een muurschildering.

WANDELROUTE

Om de expositie zo coronaproof mogelijk te houden, hebben Graft en De Jongh een wandelroute uitgestippeld op het buitenterrein van de Boxtelse boerderij. Aan het begin en het einde van de route wordt gewerkt met een kliksysteem, zodat de organisators precies weten hoeveel bezoekers er zijn. Daarnaast moeten gasten zich van tevoren online aanmelden en wordt er een gezondheidscheck gedaan. Om het uur is er een klein concert op een groot veld waar de route doorheen loopt.

De openluchtexpositie is zaterdag 4 juli tussen 11.00 en 18.00 uur aan de Luissel 10 in Boxtel. De entree is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan via het aangemaakte event Openlucht Expo Heesemanshoeve op Facebook of via deze link: https://form.jotform.com/201723222816346.


D66 GEEFT INZICHT IN GEMEENTERAADSELS

Spel maakt werk van wethouder inzichtelijk

Het besturen van een gemeente betekent wikken en wegen. Want wat de een wil, dat wil de ander niet. En wie maar duizend euro in kas heeft, kan geen tweeduizend euro uitgeven. D66 Boxtel wil hier inzicht in geven middels een speciaal spel. De deelnemers van Gemeenteraadsels komen dan ook voor tal van dilemma's te staan.

De Mr. Hans van Mierlo Stichting, het landelijke wetenschappelijk bureau van D66 heeft het spel ontwikkeld en uitgebracht. De lokale afdelingen, zoals die in Boxtel, beschikken over een paar dozen met een speelbord, prangende kwesties en zwaarwegende belangen. Wiebe de Leijer van D66 Boxtel geeft uitleg over de werkwijze: ,,Een van de onderwerpen gaat over een leegstaand pand. Een aantal inwoners wil er een broedplaats voor kunstenaars van maken. Dat zien omwonenden niet zitten. Wat te doen?"

Het spel Gemeenteraadsels kent meerdere rollen. Bijvoorbeeld die van wethouder, gemeenteraadslid, journalist en voorzitter van een actiecomité. De Leijer: ,,En het gaat nog verder, want er zijn ook nog karaktertrekken aan de rollen verbonden en die kunnen telkens wisselen."

INZICHT

Doel van het spel is mensen inzicht te laten krijgen in hoe het gemeentebestuur werkt en deelnemers te laten ervaren met wat voor dilemma's wethouders, maar ook raadsleden, te maken hebben. De Leijer: ,,Het levert zeker interessante discussies op en afwegingen tussen verschillende belangen, zoals die in werkelijkheid ook bestaan." Een grote speelavond is niet gepland, vanwege de coronamaatregelen. ,,We bekijken nog hoe en wanneer we het gezelschapsspel gaan inzetten, wellicht tijdens politieke partijebijeenkomsten."


t Wiebe de Leijer van D66 Boxtel laat zien hoe het gezelschapsspel werkt. (Foto: Jan Hermens).