Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOXTELS DRIETAL SPORT VOOR ONDERZOEK NAAR TAAISLIJMZIEKTE

'25.000 euro ophalen, dat is ons doel'

Linda van de Wiel

Al jaren zetten Boxtelaren Nancy Dankers (49), Marjolein Kuenen (45) en Wouter Zijlstra (40) zich in voor onderzoek naar cystic fibrosis (CF). Zij doen dit door hun deelname of ondersteuning aan Skate4AIR. Omdat de uitdaging door het coronavirus dit jaar niet doorgaat, gooien zij het over een andere boeg. Met Move4AIR fietst en loopt het drietal in 42 dagen een zelfgekozen afstand. Dankers: ,,Het mooie is dat iedereen op zijn eigen niveau kan bijdragen.”

Wandelen, hardlopen, fietsen of skeeleren. Uit deze vier sporten kunnen deelnemers aan Move4AIR kiezen. Met een zelfgekozen afstand hopen Dankers, Kuenen en Zijlstra veel geld op te halen voor onderzoek naar taaislijmziekte. Zijlstra: ,,Het idee voor deze challenge is ontstaan toen de reünie van de laatste editie van Skate4AIR niet kon doorgaan vanwege het coronavirus. Om potentiële deelnemers toch een uitdaging te bieden en te stimuleren in beweging te blijven, ontstond het idee voor deze uitdaging.”

,,Ik ben heel blij met deze mogelijkheid. Ik ben al jaren vrijwilliger tijdens Skate4AIR. Schaatsen kan ik niet, maar ik lever mijn bijdrage door de deelnemers te ondersteunen”, vertelt Kuenen. ,,En nu kan ik wél meedoen. Samen met Nancy loop ik honderd kilometer in zes weken. Ik grap al tegen haar dat ze nu mijn vrijwilliger mag zijn. Kan ze mijn bidon dragen en pannenkoeken voor me bakken."

Zijlstra fietst 532 kilometer in vier weken. ,,Ik ga daarna op vakantie, dus heb minder tijd om mijn ‘missie’ te volbrengen. Maar ik fiets het hele jaar, dus het gaat goed komen. Onze inspanningen zijn te volgen via het online platform Challenge Hound”, licht hij toe.

ZOONTJE MET CF

De drie sportievelingen hebben allemaal hun redenen om geld in te zamelen voor onderzoek naar CF. ,,Mijn zoontje Jasper van zeven heeft CF, dus ik maak van dichtbij mee wat de impact van deze erfelijke aandoening is”, vertelt Zijlstra. Dankers kwam als kinderverpleegkundige in aanraking met de aandoening en besloot zich in te zetten voor Skate4AIR. Kuenen is door haar enthousiasme en inzet ook actief geworden: ,,Ik ging dankzij Nancy de eerste jaren met mijn man Jan mee als vrijwilliger en werd erg geraakt door de vele verhalen van mensen met taaislijmziekte en hun verwanten.”

Tot nu toe hebben 57 deelnemers zich aangemeld voor Move4AIR, waaronder verschillende mensen met CF. Dankers: ,,Het doel is om 25.000 euro op te halen, de teller staat nu op zo'n 8.000 euro.” Zijlstra vult aan: ,,Het geld wordt gebruikt voor verder onderzoek naar een geschikt medicijn.” Kuenen: ,,Van de opbrengsten van de laatste editie is een nieuwe microscoop aangeschaft die de snelheid van het onderzoek verdubbelt. Omdat er nog geld over was, zijn longfunctiemeters gekocht die mensen met CF thuis kunnen gebruiken. Dit scheelt vermoeiende bezoeken aan het ziekenhuis. Vooral nu het coronavirus ons in zijn greep houdt, is dit een heel fijn instrument.”

Geld voor verder onderzoek is volgens het trio dan ook heel belangrijk. ,,En iedereen kan meedoen: jong en oud”, vertelt Dankers. ,,Zelfs mijn vader (75) en moeder (76) doen mee. Ze fietsen in zes weken tijd een zo groot mogelijke afstand.”

MEER INFORMATIE

Meer informatie over Move4AIR is te vinden op de website www.move4air.nl. Geld doneren of deelnemer worden kan daar.


p Nancy Dankers, Marjolein Kuenen en Wouter Zijlstra proberen 25.000 euro in te zamelen voor onderzoek naar taaislijmziekte. (Foto: Bas van den Biggelaar).


JRC Ducks zet seizoen zo snel mogelijk in gang

Premier Rutte maakte vorige week woensdag bekend dat vanaf 1 juli weer zonder restricties gesport mag worden. Een versoepeling waar de honk- en softbalspelers van JRC Ducks uit Boxtel erg blij mee zijn.

,,Het is een ontzettende opluchting dat we weer mogen beginnen", aldus een woordvoerder van de club. ,,We kunnen eindelijk ons honk- en softbalseizoen in gang zetten."

De afgelopen weken heeft de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond gewerkt aan de protocollen voor honkbal en softbal. 2020 blijft een gedenkwaardig seizoen. Nog nooit in de honk- en softbalgeschiedenis van Nederland is er zo laat in het jaar met de competities gestart.


Voor de teams uitkomend in de gesloten klassen zijn de volgende oefenwedstrijden gepland:


Programma zondag 5 juli

SENIOREN

Ducks DS1 - HCAW/Zuidvogels DS1        12.00

Ducks DS1 - HCAW/Zuidvogels DS1        14.10

Royals H1 - Ducks H1        15.00


Hardlopen

De Boxtelse atletiekvereniging Marvel start zaterdag 22 augustus weer haar bekende beginnerscursus Start to Run. Daarbij wordt rekening gehouden met de dan geldende coronarichtlijnen.

Na de cursus kunnen deelnemers zo'n drie tot vijf kilometer achter elkaar hardlopen. De trainingen beginnen om 09.30 uur, duren tot 11.00 uur en de lessenserie loopt over een periode van tien weken. Het is mogelijk om op woensdagavonden deel te nemen aan extra 'huiswerktrainingen'. Meedoen aan de cursus kost 49,50 euro. Aanmelden kan via de website www.avmarvel.nl.