Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEEN WEKELIJKSE EVALUATIE MEER

Maatregelen op Markt blijven nog van kracht

Kasteleins tappen sinds 1 juni weer glazen vol. Sinds de heropening van cafés en restaurants hebben het Centrummanagement Boxtel (CMB), de gemeente, Boxtel Vooruit en de horecaondernemers van de Markt elke week om de tafel gezeten om te evalueren hoe het er op de terrassen aan toeging. De samenwerking tussen de partijen wordt voortgezet, maar maandag was voorlopig het laatste overleg. De geldende maatregelen blijven van kracht.

Dat betekent dat de rijroute over de Markt van maandagochtend tot en met donderdagavond toegankelijk is en in de weekenden niet. In verband met de grotere ruimte die terrassen innemen, moeten fietsers afstappen. Dit omdat anders de kans bestaat dat ze tussen serveersters, tafels en dienbladen door slalommen.

Het centrummanagement meldt: ,,Zoals in heel Nederland kampen we met het probleem van de anderhalve meter afstand op de terrassen. Het gaat redelijk goed, maar het vraagt van iedereen creatieve oplossingen en goede begeleiding van de horeca-ondernemers."

Sinds 1 juni is het vooral belangrijk dat tafeltjes minstens anderhalve meter van elkaar vandaan staan. ,,Bij onvoldoende naleving van deze regel stuurt de burgemeester een waarschuwingsbrief", aldus het centrummanagement. ,,Wordt daarna alsnog een overtreding geconstateerd, dan volgt een passende maatregel."

Op de anderhalvemeterregel voor buitenterrassen bestaat een uitzondering: als de anderhalve meter tussen mensen aan verschillende tafeltjes niet gewaarborgd kan worden vanwege te weinig ruimte, mogen tussen tafels kuchschermen geplaatst worden.

VERSOEPELING

Er is sinds gisteren sprake van verdere versoepeling van de horecarestricties. Zo is het voor gasten niet langer verplicht om te reserveren en hoeven exploitanten niet meer naar gezondheidsklachten van bezoekers te vragen. ,,Als binnen meer dan honderd mensen tegelijk kunnen worden toegelaten, is reserveren wél verplicht, en het vragen naar eventuele klachten ook", aldus het CMB in een nieuwsbrief. Voor terrassen geldt deze regel pas bij meer dan 250 gasten. Deze aantallen zijn exclusief personeel.

Omdat het vermoeden bestaat dat veel Boxtelaren niet op vakantie gaan en er wellicht extra toeristen naar het dorp komen, omdat ook elders in Nederland mensen kiezen voor uitstapjes binnen de landsgrenzen, komt er een zomerprogramma op de Markt. Het centrummanagement, Boxtel Vooruit en de gemeente gaan samen aan de slag om activiteiten op te zetten. De bedoeling is om het podium op de kop van het centrale plein daarvoor te gebruiken. Ook de ruimte die overblijft tussen de terrassen wordt ingezet.

Voorbeelden van activiteiten zijn: een muzikaal optreden, een marktje voor edelsmeden en andere ambachten, een bingomiddag voor ouderen in samenwerking met stichting Met je Hart en een informatiemarkt over Het Groene Woud, Herenboeren en andere landschapsinitiatieven. ,,De initiatieven blijven kleinschalig, zijn specifiek bedoeld voor in de weekenden en nodigen niet uit tot samenscholing, feesten en hossen. Ze voegen wel sfeer toe aan de zomerweekenden op de Markt." (Foto: Peter de Koning).