default
default Foto: Albert Stolwijk

'WE SPELEN CRUCIALE ROL IN VITAAL HOUDEN VAN LENNISHEUVEL'

Rond Kerk en Orion luidt noodklok

RENS VAN DEN ELSEN

Betrokken mensen uit het dorp. Daar zijn het bestuur van stichting Rond Kerk en Orion (RKO) en het daaraan gelieerde dorpsberaad van Lennisheuvel naar op zoek. Zonder nieuw bloed in de gelederen valt het straks stil in het kerkdorp, zo vreest het bestuur. Maar RKO zit niet bij de pakken neer. Secretaris Jan van Kemenade: ,,We moeten ervoor zorgen dat er niet óver ons wordt gepraat, maar mét ons."

RKO is de belangenbehartiger van de inwoners van Lennisheuvel. Die mogen tijdens de maandelijkse vergaderingen van het dorpsberaad in gemeenschapshuis Orion onderwerpen aandragen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp. Voorbeelden zijn de perikelen rond rotonde Boseind, het onderbrengen van arbeidsmigranten in de voormalige autozaak Volvo Van den Brandt of de ontwikkelingen rond het toekomstige bedrijventerrein Vorst B. Maar ook minder complexe zaken komen voorbij, zoals de aanleg van park Boscheind, het opnieuw inrichten van de speeltuin naast de kerk en het verfraaien van de straat Lennisheuvel.

Het zijn allemaal projecten waarover RKO overlegt met de gemeente Boxtel. Daarnaast, en dat is niet geheel onbelangrijk, verdeelt RKO de subsidie die zij ontvangt als wijkbudget over projecten van lokale verenigingen en organisaties.

INZETTEN

Maar die rol staat nu dus op de tocht. Vooral omdat er te weinig mensen zijn die zich in willen zetten voor de Lennisheuvelse gemeenschap. Zo is er voor het huidige maandelijkse overleg volgens Van Kemenade niet of nauwelijks belangstelling. Behalve als dus het wijkbudget wordt uitgedeeld. Ook worden er nauwelijks onderwerpen aangedragen vanuit de gemeenschap en wordt het steeds lastiger om vacatures binnen het bestuur van RKO ingevuld te krijgen. Veel functies worden al langere tijd door dezelfde personen bekleed en dat breekt de organisatie nu op, merken de bestuursleden.

,,Natuurlijk, dit is een probleem dat in veel andere kleine kernen ook bestaat. De leefbaarheid van ons dorp moet ook van binnenuit komen en niet alleen vanuit de gemeente. Wij spelen een cruciale rol in het vitaal houden van Lennisheuvel", aldus Van Kemenade.

De secretaris kijkt in dat opzicht met bewondering naar dorpen als Liempde en Esch, waar veel inwoners zich vrijwillig inzetten voor de gemeenschap. ,,Daar krijgen ze het wel voor elkaar, dat vind ik toch knap."

NIEUWE OPZET

Het huidige bestuur is bij zichzelf te rade gegaan en heeft een nieuwe structuur bedacht, die de toekomst van de belangenbehartiging waarborgt en er voor zorgt dat de stichting RKO door kan gaan. ,,Het houdt in dat naast een dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester - red.) de organisatie bestaat uit een aantal portefeuillehouders. Die pakken elk een onderwerp op dat past binnen de uitgangspunten van RKO en rapporteren aan de voorzitter. In plaats van eens per maand, vergaderen we nog slechts vier keer per jaar", legt Van Kemenade uit.

De secretaris geeft daarbij meteen aan dat gewaakt moet worden voor te grote vrijblijvendheid van de nieuwe opzet. ,,Dat gevaar ligt wel op de loer, maar er staan gelukkig altijd wel vaste activiteiten op de agenda die dat tegen moeten gaan."

DOOD PAARD

Het voorstel wordt tijdens het dorpsberaad van maandag 14 september ingebracht. De inwoners van Lennisheuvel worden daarbij uitgenodigd om mee te denken over toekomstige activiteiten. De kans is echter aanwezig dat ook deze bijeenkomst een lage opkomst kent. Van Kemenade: ,,In dat geval gaan we zelf verenigingen actief benaderen. Dat lijkt misschien wat raar, maar het kan niet anders." De secretaris is echter wel van mening dat er een lijn getrokken moet worden. ,,We moeten ook niet gaan trekken aan een dood paard. Aan de andere kant: als het dorpsberaad verdwijnt, heb je ook geen stem meer naar de gemeente."


p Lennisheuvel van boven. Het kerkdorp dreigt stil te vallen, als zich geen betrokken nieuwe mensen melden die zich in willen zetten voor hun gemeenschap. Maandag 14 september is er in gemeenschapshuis Orion een dorpsberaad over de kwestie. (Foto: Albert Stolwijk).


Gemonde zwaait volgende week groep acht uit


Voor de leerlingen uit groep acht van de Gemondse Sint-Lambertusschool zit niet alleen het schooljaar erop, maar eindigt hun hele basisschooltijd. In inwoners van het dorp krijgen dan de kans om de kinderen uit te zwaaien.

Donderdag 9 juli vertrekt er namelijk een stoet vanaf de Kaal Hoefsteeg via de Sint-Lambertusweg Gemonde in. De tocht duurt ongeveer een uur. Mensen langs de route worden verzocht naar de kinderen te zwaaien, zodat dit bijzondere schooljaar op een feestelijke manier eindigt, ondanks alle coronaperikelen.