FORMULIEREN INVULLEN LIEFST ONLINE

Tourspel Liempde steunt WensAmbulance Brabant

JULES HAMELEERS

Voorzitter Mark van der Laan van Tourspel Liempde had er een hard hoofd in dat de Ronde van Frankrijk dit jaar überhaupt nog verreden zou worden. Maar deze lijkt nu toch echt van start te gaan op zaterdag 29 augustus. En zoals de voorzitter eerder al aangaf: ,,Als er een Tour komt, komt er een Tourspel." De organisatie heeft WensAmbulance Brabant als goed doel gekozen om de opbrengst aan te schenken, als eerbetoon aan mede-oprichter van de lokale toto Bert Habraken.

Habraken overleed in 2019 en was voorheen penningmeester van het Tourspel. De organisatie wist meteen dat ze een eerbetoon aan hem wilden brengen. Vlak voordat hij stierf, maakte hij zelf nog gebruik van de diensten van WensAmbulance Brabant: hij ging met de bijzondere ziekenauto op pad en legde de eerste steen van het nieuwe huis van zijn dochter. Ook wilde hij tijdens zijn uitvaart geen bloemen, maar vroeg hij om een donatie aan de stichting die de laatste wens van terminale mensen laat uitkomen.

De organisatie van het Tourspel koos eerder zo'n gedenkwaardig goed doel. In 2017 deed voorzitter Willy van Zuijlen een stapje opzij. Hij bekleedde dezelfde functie namelijk ook bij de lokale afdeling van De Zonnebloem. Aangezien die organisatie dat jaar het vijftigjarig jubileum vierde en zodoende het goede doel van het Tourspel was, wilde Van Zuijlen geen twee petten dragen. Hij overleed echter vroegtijdig, waardoor de organisatie niet twijfelde om De Zonnebloem als goed doel te kiezen voor de editie van 2018. ,,Daarom wilden we dit ook voor Bert doen", aldus Van der Laan.

Het leek nog een tijdje onzeker of de Tour de France überhaupt wel gereden zou worden vanwege de coronapandemie. Normaal gesproken zou deze namelijk zaterdag beginnen. De Tour-organisatie verplaatste de ronde echter tóch: nu is de start op zaterdag 29 augustus. Het parcours is wel aangepast: het is een echte Ronde van Frankrijk, want de renners verlaten het land niet. Er worden wel evenveel kilometers gereden en er zijn gewoon 21 etappes.

CORONAPROOF

Ook het Tourspel is hetzelfde, maar toch net anders. Tijdens de contactmomenten - inschrijven en prijsuitreiking - moet de organisatie enkele aanpassingen doen, omdat het coronavirus dan waarschijnlijk nog steeds rondwaart. Hoewel langskomen bij café De Durpsherberg met een briefje van tien euro in de hand nog steeds noodzakelijk is, vraagt de organisatie om het inschrijven zo veel mogelijk digitaal te doen. Dan gaan de formulieren niet langs te veel mensen. Van der Laan: ,,Ik snap het wel: mensen vinden het gezellig, komen naar 'd'n Durps' en ergens halverwege het vierde biertje hebben ze het papiertje ingevuld. Dat mag nog steeds, maar dan vragen we mensen wel om de formulieren zoveel mogelijk online in te vullen. Dat kan via www.tourspelliempde.nl." Ook de prijsuitreiking, waarbij de dorpskroeg normaal tot de nok toe is gevuld, zorgt nu voor een uitdaging. De organisatie onderzoekt nog andere opties.

Daarnaast staat het extra Tourspel op de tocht. De prijsvraag, waarbij mensen moeten raden op welke plek Koen de Kort gaat eindigen, moet wellicht een andere invulling krijgen. De Liempdse renner is namelijk niet opgenomen in de voorselectie voor de Tour. ,,Het is lastiger voor de ploegen. Alle rondes komen nu vlak achter elkaar tot heel laat in het seizoen. Bij de Vuelta kijken ze denk ik wie door de sneeuw wil rijden en wie nog benen heeft", gniffelt de voorzitter.