Rosita Tomo (midden) heeft honderden hapjes bereid en helpt nu bij het uitpakken van de schalen in de 'achtertuin' van Simeonshof. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Rosita Tomo (midden) heeft honderden hapjes bereid en helpt nu bij het uitpakken van de schalen in de 'achtertuin' van Simeonshof. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

VRIJWILLIGERS DELEN HEERLIJKE HAPJES UIT ALLE WINDSTREKEN UIT

Toch beetje Bazaar in Boxtel

JAN HERMENS

De Bazaar Boxtel, het grote multiculturele festival met muziek, dans, gerechten uit alle windstreken en bijzondere ontmoetingen, zou zondag Park Molenwijk hebben gevuld met geur, kleur en klank. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. Vrijwilligers van het internationale festijn verspreidden toch het gevoel van verbroedering door bewoners en medewerkers van een aantal verzorgingshuizen heerlijke hapjes te bezorgen.

Met de band Kasba in hun kielzog, maakten de bestuursleden een ronde door Boxtel. Die voerde hen langs Simeonshof, Vinckenrode, Liduina en het Wereldhuis. Alsof het nog niet genoeg was, mochten ook Brede Scholen Boxtel (BSB), de Voedselbank en de gemeente Boxtel lekkernijen in ontvangst nemen. BSB voor de leraren, dat in de coronacrisis alle zeilen bij moest zetten om digitale lessen te verzorgen, de Voedselbank voor zijn vrijwilligers en burgemeester Van Meygaarden en wethouder Lestrade voor de buitendienst van de gemeente.

Kasba maakte van elke overhandiging een waar feestje met muziek die zo op de echte Bazaar had kunnen klinken. Sterker nog, die er meer dan eens geklonken heeft. Voorzitter Michel Verhoeven van Bazaar Boxtel: ,,Kasba is zo ongeveer onze huisband."

De hapjes, een kleine drieduizend, kwamen niet uit de supermarkt, maar waren vers bereid. Rosita Tomo, die Indonesische wortels heeft en in Suriname is geboren, nam er zo'n negenhonderd voor haar rekening. ,,Ik was er wel een dag mee bezig. Zondag ben ik heel vroeg opgestaan, want ik wilde mijn loempia's en maïskoekjes warm presenteren." Ze was zondagochtend bij Simeonshof en zag dat haar creaties in de smaak vielen.

Ook Ek Slemmer bereidde honderden lekkernijen. ,,Ik kom van origine uit Thailand en maak kipsaté naar Thais recept. Daar geef ik wel mijn eigen draai aan. Het was doorwerken."

Slemmer en Tomo zijn vaste deelnemers aan de Bazaar. Tomo: ,,Ik ben er al elf jaar bij. Het is er altijd gezellig en druk." Slemmer beaamt dat. Hij is ook al een jaar of zeven, acht van de partij. Ze kunnen de actie van zondag waarderen. ,,Een mooi gebaar."

Vanuit de Turkse gemeenschap in Boxtel heeft met name Sevim Atalay kosteloos uren in de keuken gestaan om bij te dragen aan de hapjesuitdeeldag. Als de laatste noten van Kasba zijn weggestorven, gaan bij Simeonshof de schalen rond. Verhoeven: ,,We houden deze actie als opsteker voor de mensen die zich tijdens de coronacrisis enorm hebben ingespannen."

CADEAUTJE

Ghislaine de Brouwer ging later op de dag namens Brede Scholen Boxtel met rijkelijk gevulde schalen voor het onderwijs naar huis. Ze reageert: ,,Wat een cadeautje op de zondagmiddag. Ik heb kunnen meegenieten van een optreden van Sami Kasba en band, omdat ik de hapjes in ontvangst mocht nemen."

Bij de verzorgingshuizen werd enthousiast gereageerd op de geste van Bazaar Boxtel. Verhoeven: ,,Ik hoorde zelfs een zorgmedewerker zeggen dat dit de leukste werkdag was sinds maanden. Ook vanuit het onderwijs, de gemeente en de Voedselbank klonken waarderende geluiden. Verhoeven: ,,Burgemeester Van Meygaarden en wethouder Lestrade waren zeer over ons initiatief te spreken. Alle ontvangers hebben het extraatje ook echt verdiend. We wilden hen een hart onder de riem steken."

De bestuursleden van de Bazaar waren een groot deel van de dag zoet met het rondbrengen van de kleine gerechtjes. Theo Schulpen: ,,We hadden deze dag toch al in onze agenda geblokt. Vorig jaar maakte ik het evenement voor het eerst als bestuurslid mee." Dit jaar gaat alles er even anders aan toe dan normaal, maar: ,,Volgend jaar gaan we weer vol voor een festival in Molenwijk."


p Rosita Tomo (midden) heeft honderden hapjes bereid en hielp bij het uitpakken van de schalen bij Simeonshof. (Foto: Bas van den Biggelaar).






De band Kasba, met haar roots in Boxtel, wist op elke locatie een feestje te maken van elke overhandiging. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Burgemeester Van Meygaarden was enthousiast over de actie van de Bazaar Boxtel. (Foto: Bazaar Boxtel).