Afbeelding
Foto:

GEEN TOESTEMMING VAN INSTELLINGEN VOOR TAARTENACTIE


SP wil meer waardering voor zorg

Leden van de SP Boxtel hadden gisteren met taart langs lokale zorginstellingen willen gaan, maar kregen daarvoor geen toestemming van de directies van Zorggroep Elde Maasduinen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De socialisten vinden dat de zorg meer verdient dan applaus, daarom is landelijk een petitie opgezet.

Enkele punten uit de petitie: hogere lonen, meer handen aan het bed, meer zeggenschap, marktwerking uit de zorg en geen nieuwe bezuinigingen, maar investeringen. De SP verspreidt de komende weken in Boxtel flyers over de zorgpetitie.

Het plan om taarten met het logo van de zorgpetitie erop uit te delen, werd in de kiem gesmoord. Bestuurslid Willem van Meurs: ,,Bijzonder teleurstellend. Dit hebben we niet aan zien komen en we hebben het gebak af moeten bestellen." Wethouder Eric van den Broek: ,,Ze verwezen er bij ons naar dat er al meerdere ondersteuningsacties waren geweest, dat de actie ook deels een politiek en publicitair doel heeft en dat het niet zou kunnen in verband met de beroepscode voor verpleegkundigen. Nu hebben we wel vaker zo'n taartenactie gehad, richting vrijwilligers en in buurten. Ik kan me ook nog herinneren dat we in het verleden vrijwilligers in de zorg op deze manier in het zonnetje hebben gezet."

Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) geeft desgevraagd geen commentaar op het weigeren van de actie. Wel zegt de directie: ,,Zorgmedewerkers hebben de afgelopen periode harder dan ooit gewerkt. Veel mensen hebben dit gewaardeerd en dit ook kenbaar gemaakt. Bijvoorbeeld met de actie Dank Voor de Goede Zorg, waarbij elke dag vijfhonderd maaltijden bij ZGEM werden afgeleverd voor de medewerkers. Er werd fruit geschonken, bloemen, tijdschriften, mondkapjes, spatbrillen en nog veel meer. Of al die ondersteunende berichten via sociale media. Mensen waren enorm betrokken en gul voor medewerkers en bewoners. We zijn enorm trots op onze werknemers en dankbaar dat zo onvoorstelbaar veel mensen hen een warm hart toedragen."

BEDRIJVEN

De SP wil dat de marktwerking uit de zorg verdwijnt. ,,De zorg is geen markt. Tijdens deze coronacrisis zien we dat samenwerking en niet concurrentie in de zorg het beste werkt. Als het nu kan, dan kan het na de crisis ook”, zegt lokale partijvoorzitter Frans Sannen.

Verder vinden de socialisten dat grote bedrijven hun eerlijke deel moeten meebetalen aan de kosten voor de zorg.


De petitie van de socialistische partij is te vinden via www.beloondehelden.nl.


OMGEVING PETERS HOEK TIJDELIJK AFGESLOTEN

Werkers raken gasleiding bij sanering

Bij graafwerkzaamheden op het terrein waar vroeger het Chinees-Japanse restaurant New Palace stond, werd maandagmiddag een gasleiding geraakt. Op die locatie wordt nieuwbouw gepleegd. Momenteel wordt de bodem gesaneerd voor de nieuwe bebouwing.

Op het terrein worden onder de naam Petershof acht levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen gebouwd. De bodem is echter verontreinigd met asbest en wordt nu schoongemaakt voor de daadwerkelijke bouw kan beginnen. Die saneringswerkzaamheden zijn vorige week begonnen.

BRANDWEER

Tijdens dit karwei troffen grondwerkers maandagmiddag rond half drie een gasleiding en die raakte beschadigd. De hulpdiensten werden gealarmeerd. Die sloten de omgeving tijdelijk af. De brandweer stelde vervolgens de situatie veilig en bleef ter plaatse totdat een medewerker van netbeheerder Enexis alles onder controle had en er geen gas meer uit de defecte leiding stroomde. Ook de politie kwam ter plaatse om poolshoogte te nemen.

De nieuwbouw op het terrein moet in het voorjaar van 2021 gereed zijn. Medio juli zullen de funderingspalen worden geboord door het Venrayse bedrijf Bouwmij Janssen.


q Tijdens de bodemsanering op de plek waar voorheen New Palace stond, is een gasleiding geraakt. (Foto: Sander van Gils).

Afbeelding