Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

QUIZVRAGEN VALLEN IN DE SMAAK BIJ HET GROENE WOUD

Kloppend Hart staat zeker niet stil

Jan Hermens

Dertig miljoen euro is er geïnvesteerd. Dertien projecten zijn in negen jaar tijd voltooid. Vrijdagavond werd de afronding van Kloppend Hart van Het Groene Woud gevierd met een online slotevenement. Dit was een alternatief voor een bustoer langs alle projecten. Die had eind maart moeten plaatsvinden, maar werd afgelast vanwege de coronacrisis.

Nu zaten honderdtachtig vrijwilligers, verdeeld over 36 teams, op tal van locaties in het projectgebied, dat verder reikt dan de gemeente Boxtel. Ze zagen filmpjes over de dertien projecten, kregen live muziek voorgeschoteld én moesten quizvragen van Kiske de Leest en Marc de Laat beantwoorden. Dit alles werd gepresenteerd door Boxtelse wethouder Peter van de Wiel en zijn collega Marc van Schuppen uit Best.

Kloppend Hart van Het Groene Woud viel onder de vlag van het provinciale financieringsprogramma Landschappen van Allure. Een van de grootste projecten is ecoduct De Mortelen, de natuurbrug over het spoor richting Eindhoven. Die is in februari feestelijk geopend. De aanleg kostte tien miljoen euro, het Rijk nam een kwart van de investering voor zijn rekening. Maar ook de restauratie van D'n Liempdsen Herd, het uitzetten van edelherten en de restauratie van de potstal van het Groot Duijfhuis waren projecten onder de vlag van Kloppend Hart van Het Groene Woud.

CERTIFICATEN

Alle deelprojecten kwamen aan bod in het programma van vrijdag, zo ook de Dommelbimd, waar weidebeekjuffers boven het water cirkelen en de ijsvogel huist.

Stichting Dommelbimd beheert het natuurgebied dat grenst aan kasteelpark Stapelen en tussen de Konijnshoolsedreef en de Dommel ligt. Voorzitter Sylvia van Gulik: ,,Het natuurgebied is eigendom van de stichting. We konden het aankopen door voorfinanciering van Brabants Landschap. Door certificaten te verkopen, hebben we het benodigde geld vervolgens bijeengebracht."

BURLEN

Aan de edelherten koppelden quizmasters De Leest en De Laat een hilarische opdracht. De vrijwilligers moesten zo goed mogelijk het burlen van een bronstig edelhert nadoen en het resultaat naar de jury sturen via WhatsApp. Namens de Dommelbimders deed Mirjam Henken een poging.

Een paar kilometer verderop, in de voormalige bierbrouwerij en herberg Den Eijngel in Lennisheuvel, waagden de deelnemers zich niet aan het burlen. Wel genoten ze van de fraaie beelden die ze voorbij zagen komen. Leo Koenraads en Carly Brussé bewonen het historische pand op de hoek van de Mijlstraat en Lennisheuvel. ,,We hebben de afgelopen jaren onder meer het bakhuis en de waterput gerestaureerd en archeologisch onderzoek laten verrichten. Er ligt nog een schuur in de opslag, die willen we te zijner tijd opbouwen", legt Koenraads uit.

SCHAT AAN KENNIS

Ook cultureel erfgoed maakt dus deel uit van Kloppend Hart van Het Groene Woud. Daar weten ze in Liempde alles van. Twee teams beleefden het slotevenement vanuit bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, een fraai gerestaureerde langgevelboerderij. ,,Eén vraag wist ik direct", grapt Ad de Kort. ,,Die over het wielrennen. Logisch ook, want mijn zoon heet Koen de Kort." Samen met Jos Bertens, Toon Ondersteijn en Karel Voets vermaakte hij zich prima. ,,We missen één man. Ger van den Oetelaar is ziek", vertelt Voets. ,,Dus ontbreekt er een schat aan kennis." Maar het viertal bleek behoorlijk op de hoogte van natuur en landschap van Het Groene Woud. Alleen die klompenfabrieken, dat was een lastige. ,,Hoeveel telde Nederland er honderd jaar geleden? Dat zoeken we op..."

Eén ding is zeker, het zijn er nu veel minder dan rond 1920. Jan Habraken: ,,Klompen maken, dat hoort bij Liempde. Heb je de klompenmakerswerkplaats hier al gezien? Kom maar mee." Op het fraaie erf van D'n Liempdsen Herd prijkt ook nog een bakhuisje. ,,En nu zijn we bezig met een kiepekôi", vertelt Habraken enthousiast. Het Kloppende Hart van Het Groene Woud is weliswaar afgerond, maar dat betekent niet dat de vrijwilligers stil gaan zitten. Zij snoeien, hooien, bouwen en beheren, zodat al het moois dat met geld en vele uren inzet tot stand is gebracht, behouden blijft.


p Martien Roestenburg (geheel rechts) doet zijn best om het burlen van edelherten na te bootsen tijdens een quiz. (Foto: Gerard Schalkx).



Lokale auteurs lezen buiten voor uit hun eigen boeken

Wandelen over het fraaie landgoed Velder en ondertussen luisteren naar lokale auteurs die voorlezen uit eigen fantasievol werk: dat kan zaterdagavond 18 juli. Na aanmelding ontvangen bezoekers verdere praktische informatie, zoals tijden.

Tim van Esch, Ramon Guerrero, Adriaen Willemsz, André Verhagen en Trudy van Rooij schrijven magisch-realistische verhalen. Daarmee willen ze liefhebbers graag kennis laten maken. Dat doen ze op landgoed Velder in Liempde. In groepjes wandelen belangstellenden een afwisselende route van ongeveer vijf kilometer langs de schrijvers.

AANMELDEN

Deelname aan deze activiteit is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dat kan door een mail te sturen naar info@trudyvanrooij.nl.