Deelnemers aan de Bokselse Kwis zijn druk bezig antwoorden te zoeken. (Foto: Peter de Koning).
Deelnemers aan de Bokselse Kwis zijn druk bezig antwoorden te zoeken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

INSCHRIJVING POPULAIRE LOKALE DORPSQUIZ IS VANAF 1 JULI WEER MOGELIJK

De Bokselse Kwis op weg naar editie nummer zeven

De Bokselse Kwis is dit jaar alweer toe aan haar zevende editie. Zaterdag 7 november prijkt de dorpsquiz op de lokale evenementenkalender en rekenen organisatoren Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens weer op deelname van vele tientallen quizteams. De inschrijving voor De Bokselse Kwis start woensdag 1 juli.

Hoewel Patricia, Saskia en Marc de deelnemers elk jaar verrassen met nieuwe vragen en opdrachten, is de opzet van de zevende uitvoering van De Bokselse Kwis vertrouwd. Vanuit hun hoofdkwartier – de huiskamer, de kantine of de kroeg – zetten teams alles op alles om zoveel mogelijk vragen en opdrachten correct te beantwoorden. Het prijzengeld, dat wordt ingelegd door de deelnemende teams en sponsors, komt ook dit jaar geheel ten goede aan lokale goede doelen. Sinds 2014 is dankzij De Bokselse Kwis een geldbedrag van ruim 20.000 euro uitgekeerd aan plaatselijke clubs, verenigingen en sociaal-maatschappelijke initiatieven.

CORONAPROOF

Patricia, Saskia en Marc werken sinds februari aan de voorbereidingen van De Bokselse Kwis. Kort na de eerste vergadering brak de coronacrisis uit en werden de wekelijkse quizvergaderingen coronaproof via Skype gehouden. Alle vragen en opdrachten zijn ook uitsluitend digitaal samengesteld. Pas sinds half juni vergadert het team weer op één locatie, op anderhalve meter afstand.

De opzet van De Bokselse Kwis op 7 november zal ook coronaproof zijn. De drie organisatoren hebben alle doe-opdrachten zo opgesteld dat ze volgens de op dat moment geldende gezondheidsrichtlijnen uitgevoerd kunnen worden. Onlangs is overleg gevoerd met burgemeester Ronald van Meygaarden om alle ideeën tegen het licht te houden en het gemeentebestuur te informeren over de opzet van de dorpsquiz.

De populariteit van het evenement blijft onverminderd groot in Boxtel. Met ongeveer tachtig teams die elk gemiddeld zo’n twintig deelnemers op de been brengen, is de dorpsquiz uitgegroeid tot een jaarlijkse activiteit waaraan een kleine tweeduizend inwoners meedoen. Teams beantwoorden quizvragen in hun hoofdkwartier en sturen leden naar opdrachten die ‘op locatie’ gemaakt moeten worden. Daarnaast worden hulplijnen ingezet waardoor nóg meer inwoners bij het spel betrokken raken.

Het verbinden van de inwoners van Boxtel is een van de belangrijkste doelen van De Bokselse Kwis. Daarnaast steunen winnende teams sinds 2014 tientallen lokale doelen, waaronder voetbalclub ODC, hockeyclub MEP, Boxtel’s Harmonie, WensAmbulance, TunnelVision, het carillon van de Sint-Petrusbasiliek en de Voorleesfiets. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar quizteam G-Force, dat 1.000 euro schonk aan stichting Zwerfkat.

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor De Bokselse Kwis kan met ingang van 1 juli via de website www.debokselsekwis.nl. Deelname kost 30 euro per team. Vermeld bij de inschrijving de naam van de teamcaptain, het adres van het hoofdkwartier en het lokale doel waarvoor gespeeld wordt. De zevende editie van de dorpsquiz start zaterdag 7 november om klokslag 18.00 uur en eindigt om 23.00 uur.

p Deelnemers aan De Bokselse Kwis zijn druk bezig om antwoorden op te zoeken. Dat is soms een ware uitdaging. Niet voor niets werkt de organisatie vele maanden aan de vragen. (Foto: Peter de Koning, 2019).


AFRIKAANSE SAVANNE, COMPLEET MET BIG FIVE, OP GARAGEBOXEN HOOGHEEM

Mannen Tunnel Vision creëren weer kunstwerk

Jan Hermens

,,Er moest een leeuw op. Dus verviel de jungle en werd het thema savanne." Paul Jongsma werkt met Mitch Koningstein en Jan Pennings aan een graffiti-kunstwerk op de garageboxen bij Hoogheem-flat vijf, Waterman. Eerder toverden de mannen van stichting Tunnel Vision de garageboxen bij flat 1 (Steenbok) om in een aquarium.

,,Het is een opdracht van Huurdersvereniging Hoogheem", legt Jongsma uit. ,,Het wijkorgaan had nog wat budget en de gemeente heeft daarnaast nog wat geld beschikbaar gesteld." Voordat de drie graffitikunstenaars van start gingen, zijn de bewoners ingelicht en kregen ze de kans hun mening te geven over het ontwerp.

De savanne herbergt tal van iconische dieren. Jongsma: ,,Aan de achterkant, de lange zijde van de garageboxen, verrijst the big five van Afrika: een leeuw, een olifant, een luipaard, een buffel en een neushoorn." Een snelle blik leert dat sommige dieren uiterst realistisch verbeeld zijn en andere meer cartoonesk.

Mitch Koningstein is bezig om bergen vorm te geven. ,,De achtergrond moest op de muur voor we dieren konden aanbrengen. Nu is de savanne nog kaal, ik breng nog gras aan, wolken, hier en daar een boom. Ik hoop wel dat de gemeente de struiken naast de garageboxen snel snoeit of weghaalt, dat werkt een stuk makkelijker."

Vanaf een deur kijkt een levensechte struisvogel voorbijgangers aan. Alsof hij zo op je af komt. Ook Jongsma's schoonouders bekijken de vorderingen belangstellend: ,,Knap hè, het lijkt eenvoudig. Ze gaan met die spuitbus heen en weer en er ontstaat iets moois. We houden ervan om te zien hoe het kunstwerk groeit."

Het creatieve drietal begon donderdag met alle voorbereidingen, heeft afgelopen weekend flinke vorderingen gemaakt en verwacht de klus komende zondag te klaren. ,,Vrijdag hadden we onze spullen net op tijd ingepakt. Daarna begon het te gieten. Gelukkig droogt onze spuitbusverf heel snel."


Eendjespakket is Boxtels vervolg op berenjacht

Her en der prijken nog steeds beren in Boxtel voor de ramen. Een paar weken geleden was de berenjacht een grote hit in Nederland. Nu is er een Boxtels vervolg, met eendjes uiteraard.

Het idee komt uit de koker van de welzijnsinstellingen ContourdeTwern en Brede Scholen Boxtel (BSB). De opzet: kinderen kunnen in Sint-Ursula aan de Baroniestraat een eendenpakketje ophalen. Hierin zit stoepkrijt, een eendensjabloon en uitleg over het spel. Ghislaine de Brouwer namens BSB: ,,Het is de bedoeling dat kinderen een plek in het dorp kiezen, waarvan ze vinden dat anderen die moeten zien. Vervolgens maken ze er met behulp van het eendensjabloon een route naartoe." Een speurtocht in feite, met eendjes als pijlen. Als de route gereed is, kunnen de bedenkers er foto's van maken en die op Facebook en Instagram posten, met de vermelding #jebentnietinjeeendje. Wie een route gemaakt heeft, geeft het pakketje door aan een vriendje of vriendinnetje, zodat die ook met krijt aan de slag kan.

Wie een eendenroute wil creëren, kan tot en met 20 juli elke maandag van 09.00 tot 13.00 uur een pakketje ophalen bij ContourdeTwern in Sint-Ursula aan de Baroniestraat 12. Donderdagochtend 16 juli kunnen de spullen ook worden opgehaald.

Graffiti-artist Paul Jongsma uit Boxtel werkt aan een levensechte struisvogel bij een van de garageboxen van de Hoogheem-flats. Het dier past prima in het thema savanne. (Foto: Bas van den Biggelaar).