Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JEU-DE-BOULESBAAN KASTEREN HEEFT DEZE ZOMER DUBBELFUNCTIE

Franse sfeer in Het Groene Woud


Jan Hermens

Het is sport, spel en vermaak tegelijk: beugelen. Liempde beschikt over een fraaie beugelbaan van De Klöskes in de boerderij aan De Kleuskes. Clubleden mogen zich er graag uitleven. Maar in deze tijd beoefenen liefhebbers de beugelsport ook buiten. Daarom heeft de jeu-de-boulesbaan in buurtschap Kasteren deze zomer een dubbelfunctie.

Beoefenaars van de balsport die ooit uit 'la douce France' is komen overwaaien, benutten het vlakke veldje en beugelaars doen dat ook. Niet gelijktijdig uiteraard. Liempdenaar Rien van den Langenberg legt uit: ,,De baan is op initiatief van buurtvereniging Kasteren aangelegd, een jaar of tien geleden. Hij is openbaar, iedereen mag hem gebruiken. Ik zie nu bijvoorbeeld vaak spelers uit Boxtel, van jeu-de-boulesvereniging De Walnoot."

Die kennen een wekelijks regiomixtoernooi, maar dat ligt momenteel stil vanwege de coronamaatregelen. Hun banen aan de Selissenwal in Boxtel zijn toegankelijk, maar niet de hele week. Bij het buren is het echter ook goed toeven.

BEUGELEN

Zelf houdt Van de Langenberg meer van beugelen, een sport met een historie die ver teruggaat. ,,Dat kan op dezelfde baan als jeu de boules, alleen is er wel een beugel nodig. Die zetten we in twee gaten in de grond, waar buizen inzitten met een klepje erop. Als we uitgespeeld zijn, halen we de beugel weer weg." Voor jeu de boules zijn alleen ballen nodig, een beugelaar gebruikt meer attributen. ,,De slegels bijvoorbeeld, waarmee we een zware houten bal in beweging brengen. Ik heb die benodigdheden in beheer."

Bij beugelen is het de bedoeling een bal van de tegenstander die gunstig ligt ten opzichte van de beugel, weg te spelen. Dat vergt enige oefening. En er komt tactiek bij kijken.

Wie na alle inspanningen uit wil blazen, kan plaatsnemen op het Liegbènkske. Een plek waar menig anekdote wordt verteld. Of ze allemaal waar zijn? Dat weten alleen degenen die de verhalen vertellen. Van den Langenberg: ,,We hebben ooit een competitie gehouden tussen Liempdse 'leugenaars'. Dat was leuk, misschien zouden we zoiets nog eens moeten doen."

Wanneer op een mooie zonnige dag boulers de in het groen gelegen baan benutten, gadegeslagen door medespelers vanaf het zitmeubel, lijkt Kasteren wel een slaperig dorpje in de Provence. Een plek waar de tijd stilstaat, met een hoog tuinpad-van-mijn-vader-gehalte. Een stukje Frankrijk in Het Groene Woud.


q Rien van den Langenberg (met pet) en Ad van Schijndel zijn neergestreken op het Liegbènkske. (Foto's: Gerard Schalkx).