Geen getimmer en gezaag dit jaar in Liempde, maar er is wel een jeugdvakantieweek, met allerlei opdrachten. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
Geen getimmer en gezaag dit jaar in Liempde, maar er is wel een jeugdvakantieweek, met allerlei opdrachten. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

JEUGDVAKANTIEWERK LIEMPDE EN ESCH KOMEN MET CORONAPROOF ALTERNATIEF

Geen bouwdorpen, maar wel activiteiten


Jan Hermens

Er verrijzen dit jaar geen bouwwerken van pallets in de laatste week van de zomervakantie. De traditionele jeugdvakantieweken gaan niet door. De Liempdse en Essche organisatoren komen met eigen varianten.

Liempde gaat voor een editie op afstand, onder de noemer Mission Impossible. De deelnemers krijgen allerlei opdrachten voorgeschoteld, die ze thuis kunnen uitvoeren. Marleen van Gerven maakt deel uit van de organisatie: ,,Dit jaar mogen ouders, opa's en oma's, broers en zussen meedoen. Ze kunnen een steentje bijdragen aan de opdrachten."

Uiteraard is het coronavirus de reden voor de alternatieve aanpak. Van Gerven: ,,In verband met de veiligheid hebben we gekozen voor deze opzet. Ik zag op Instagram een foto voorbij komen van een kind en een hut. Toen dacht ik: 'dat is een idee'. We zijn met het bestuur bij elkaar gaan zitten en toen zijn de plannen gaan groei. In deze tijd moet je creatief zijn en denken in mogelijkheden."

LEGO

De deelnemers van de alternatieve Liempdse jeugdvakantieweek krijgen via de mail elke dag opdrachten toegestuurd. ,,Als ze die vervuld hebben, willen wij graag filmpjes van de kinderen ontvangen als bewijs en om te zien wat ze zoal bedacht hebben. Er zijn prijzen voor de leukste, origineelste en creatiefste inzendingen", aldus de Liempdse organisator.

Een voorbeeld van een mogelijke opdracht: bouw een hut. ,,Die mag van hout zijn, maar ook van Lego, lollystokjes, lakens, wat de deelnemers maar bedenken." Een andere optie is misschien nog wel leuker: maak jezelf zo smerig mogelijk. Van Gerven geeft aan dat het bestuur elke dag alle ingezonden filmpjes bekijkt en deze deelt op de Facebookpagina van het evenement: ,,Zodat iedereen kan zien wat er allemaal gemaakt is."

Jeugdvakantiewerk Liempde begint dinsdag 18 augustus met een digitale film, gemaakt door het jeugdbestuur. Vrijdag 21 augustus is de slotdag, dan maakt de organisatie alle winnaars bekend.

Van Gerven: ,,De jeugdvakantieweek is altijd vlak voor het eind van de zomervakantie, om de kinderen weer samen te laten spelen en ze terug te brengen in een schoolritme. Dat is nu een beetje anders, maar we denken dat de Liempdse jeugd ook op deze manier de vakantie op een fijne manier kan af sluiten."

Kinderen in de leeftijd van groep drie tot en met groep acht kunnen zich tot vrijdag 10 juli inschrijven via e-mailadres 2020@jvwliempde.nl. De deelname is gratis. Van Gerven geeft nog aan dat er weliswaar geen extra vrijwilligers nodig zijn, maar ze hoopt wel dat zij in 2021 wel weer van de partij zijn.

ZOMERWEEK

In buurdorp Boxtel is de kindervakantieweek afgeblazen. Wel organiseren BuurtSport Boxtel en Cultuurbox een Playground Zomerweek. Aanmelden daarvoor kan tot 3 juli via formulieren die op school zijn uitgedeeld.

Ook de commissie die Bouwdorp Jesch op touw zet, kiest dit jaar voor een afwijkende invulling. Mede-organisator Peter den Ouden: ,,Er is geen bouwdorp met hout, hamers en spijkers, maar we verzorgen wel activiteiten voor de kinderen op maandag 17 en dinsdag 18 augustus. We verdelen de deelnemers in drie leeftijdscategorieën. Kinderen uit de groepen een tot en met drie zijn 's ochtends welkom, van 09.30 tot 12.30 uur, van 13.00 tot 17.00 uur is er een programma voor jeugd uit de groepen vier tot en met zes en de oudste basisschoolkinderen komen 's avonds vanaf 19.00 uur aan bod."

Hoe het programma er precies uit komt te zien, weet Den Ouden nog niet. ,,Met de details zijn we nog bezig, we zitten binnenkort weer bij elkaar."

p Geen getimmer en gezaag in de dorpen tijdens de aankomende zomervakantie. Maar in Liempde is er wel een variant met allerlei opdrachten. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).