Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

PROTEST BIJ VION VERLOOPT RUSTIG, DEMONSTRANTEN ZIEN SLACHTERIJ HET LIEFST OP SLOT GAAN

'Het coronavirus is niet weg, maar ligt om de hoek op de loer'

Jan Hermens

Actiegroep Sluit Vion demonstreerde vrijdagmiddag bij varkensslachterij Vion in Boxtel. Als een soort litanie van Allerheiligen scandeerden circa dertig demonstranten leuzen als 'Gezondheid boven winst: sluit Vion, arbeiders boven winst: sluit Vion.' Hun wens op korte termijn: dat de slachterij vanwege alle coronabesmettingen de productie stil legt.

Op de langere termijn zouden de actievoerders graag zien dat het hele bedrijf verdwijnt, of dat er een complete omwenteling in het voedselproductiesysteem plaatsvindt. Met meer oog voor dierenwelzijn, het milieu en klimaat. Ze roepen ook om betere arbeidsomstandigheden voor werknemers in slachthuizen. Daarbij baseren ze zich op onderzoek van NRC Handelsblad.

FAILLIET

Anja van den Einden, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks in Boxtel, nam tijdens de demonstratie ook het woord. Zij sprak tijdens de gemeenteraadsvergadering in juni haar onvrede uit over Vion en stelde dat het bedrijf weg moet uit Boxtel. Die visie deelde ze vrijdag ook met de aanwezigen. ,,Premier Rutte zei al: het virus is niet weg. Het ligt hier om de hoek op de loer. We willen niet nog meer slachtoffers. Het hele voedselproductiesysteem barst uit zijn voegen en is failliet. Hoe dramatisch voor sommige mensen ook, het moet op de schop. Kijk naar de stikstof, nu naar corona. We hebben niets aan sussende woorden van de Veiligheidsregio. De volksgezondheid is in het geding."

Andere sprekers gingen meer in op dierenleed en op de invloed van intensieve veehouderij op milieu en klimaat.

Jan van de Wiel uit Lennisheuvel sloeg de demonstratie gade. ,,Van mij hoeft Vion niet te verdwijnen, al ervaren wij in ons dorp wel overlast. Maar het mag van mij wel anders. Het bedrijf is veel te groot geworden. Wat heeft Boxtel hier nog aan? Vroeger was dat anders, toen was de productie kleinschaliger, was het een lokaal bedrijf. Het vlees gaat nu naar heel Europa. Het is puur commercieel. Vrachtwagens rijden door Lennisheuvel. Groepjes medewerkers lopen naar Vion, mijn vrouw fietst daar 's ochtends vlak langs of tussendoor."

Precies dat baart ook de politiek in Boxtel zorgen: medewerkers van de slachterij, mogelijk besmet met Covid-19, bewegen zich door het dorp. Er bestaat vrees voor een virusoverdracht.

Initiatiefnemer van de protestactie Mirjam Bemelmans: ,,We willen een eerlijk verhaal. Moeten we wachten op een grote corona-uitbraak in Boxtel? En hoe zit het met de arbeiders? Volgens een onderzoek van NRC heerst er een angstcultuur in slachterijen."

RECHTSZAAK

En dan is er nog de geur. Daarover ging de actie van vrijdag niet zozeer, maar de lucht die Vion uitwasemt, bezorgt onder andere bewoners van appartementencomplex Stapelen al jaren overlast. Het bewonerscomité van Stapelen heeft vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Boxtel om het collegebesluit inzake de voorgenomen uitbreiding van de slachterij van tafel te krijgen. Mirjam Henken is lid van het bewonerscomité en was vrijdag als belangstellende bij de demonstratie. ,,De coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd, maar ik heb al vernomen dat rechters het een complexe zaak vinden." Ze denkt niet dat Vion uit Boxtel verdwijnt, maar voorziet dat het bedrijf langzamerhand een omschakeling maakt. ,,Ik ben benieuwd wat hier over een jaar of vijftien gebeurt. Of er dan nog steeds zoveel varkens geslacht worden of dat er misschien wel vegetarische producten gemaakt worden, zoals nu al in Leeuwarden het geval is."

De protestactie verliep vreedzaam en rustig. De demonstranten bewaarden onderlinge afstand, wierpen geen barricades op en blokkeerden geen wegen, ze verkondigden hun standpunten en zetten die kracht bij met spandoeken.

Boeren van Farmers Defence Force (FDF) hadden aangekondigd naar Boxtel te komen als er veewagens zouden worden tegengehouden of wegen geblokkeerd. Daar was geen sprake van, de boeren, die niet willen dat de slachterij sluit, lieten zich bij de demonstratie niet horen, al waren er wel wat FDF-leden die onopvallend filmpjes en foto's maakten en werden demonstranten naar huis gevolgd.

Na bijna twee uur in de brandende zon vinden de demonstranten het mooi geweest. Ze hebben hun statement gemaakt en breken op. Een toeschouwer vindt het ook welletjes: ,,Ik ga naar mijn varkenshaasje."



p Mirjam Bemelmans uit Boxtel is de initiatiefneemster van de demonstratie en spreekt de aanwezigen toe. Zij wil een tijdelijke sluiting van Vion. (Foto: Gerard Schalkx).


ONDERNEMINGSRAAD SPREEKT ZICH UIT

'Vion produceert, ook op
verzoek van overheid'

De ondernemingsraad van Vion Boxtel staat niet achter de demonstratie van vrijdag. Dat meldt voorzitter Hermann Cone. ,,Als ondernemingsraad is ons uitgangspunt altijd om verantwoord en veilig door te kunnen werken." Dat Vion sinds de uitbraak zorgt voor vers voedsel in de winkels, is 'ook op verzoek van de overheid', vertelt de preses.

Daar doet Vion volgens Cone al het nodige voor en daardoor weten ze steeds sneller en beter aanvullende, passende maatregelen te nemen. ,,Door onze samenwerking met de instanties voeren we de instructies van de deskundigen goed uit", aldus voorzitter Cone.

De voorman van de ondernemingsraad van Vion geeft aan dat de medewerkers van de vleesverwerker zich veilig voelen op de werkvloer, maar dat alle berichtgeving over het bedrijf hen raakt. Cone: ,,Zij trekken zich de negatieve publiciteit rondom hun werk bij de slachterij, de huisvesting en het vervoer aan en zijn teleurgesteld over de manier waarop er in sommige media over het bedrijf en haar medewerkers wordt gesproken."

Cone vervolgt: ,,Vanaf het begin van de uitbraak hebben wij gezorgd dat er elke dag vers voedsel in de winkel ligt, ook op verzoek van de overheid." Welke overheid daarop heeft aangedrongen, is deze redactie nog niet duidelijk.

SCHOUDERS

De ondernemingsraad staat in ieder geval vierkant achter de maatregelen die de vleesverwerker op Ladonk neemt om het virus binnen het bedrijf in te dammen. Cone: ,,Mede hierdoor kunnen wij elke dag met plezier en trots doorwerken om de voedselvoorziening te verzorgen van miljoenen mensen. Wij willen duidelijk uitspreken dat wij niet achter deze demonstratie staan. Wat ons betreft moeten we samen onze schouders eronder zetten, tegen het virus en voor het draaiende houden van de voedselvoorziening.”