Hanny van Hal bij de melktap van 't Dommeltje, waar bezoekers voor een eurootje een vers glas zuivel kunnen tappen. John: ,,Verser dan dit, kan gewoon niet.
Hanny van Hal bij de melktap van 't Dommeltje, waar bezoekers voor een eurootje een vers glas zuivel kunnen tappen. John: ,,Verser dan dit, kan gewoon niet." (Foto: Bas van den Biggelaar) Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

LICHT AAN DE HORIZON VOOR JOHN EN HANNY VAN HAL

Drink vers getapte melk bij Dommeltje

PÅL JANSEN

Het heeft even geduurd, maar de omgevingsvergunning is dan toch eindelijk rond. De koeien grazen, de melk vloeit en John en Hanny van Hal van boerderij 't Dommeltje kijken uit naar de bouw van hun nieuwe stal. Vandaag starten zij bovendien met een nieuw initiatief: de melktap!

Het cliché van vrijdag de dertiende werd in december vorig jaar bewaarheid voor John en Hanny. Het recreatieve deel van hun activiteitenboerderij aan Hoog Munsel brandde tot de grond toe af. Maar uit de as herrijst iets nieuws voor het echtpaar. Halverwege juni was de omgevingsvergunning rond voor de bouw van hun nieuwe stal. De procedure had wellicht wat sneller gemogen, vindt John. Toch, het tweetal kijkt uit naar de bouw van hun nieuwe stal, ongeveer hetzelfde pand als voorheen. Maar dan een kwartslag gedraaid, met enkele updates, andere zaalindeling en een grotere keuken. John: ,,Dan hebben we ook de mogelijkheid om meer met ons eigen vlees te doen. We denken er ook over na om iets met kazen te ondernemen."

DRINKEN VAN DE KOE

Minstens zo leuk is de openbare melktap die het duo vandaag heeft gepresenteerd. ,,Je gooit er een eurootje in en krijgt een liter melk, voor twee euro zit daar een fles bij. Verser dan dit kan gewoon niet", weet John, ,,of je moet de melk direct uit de koe willen drinken. We hebben regelmatig mensen op bezoek gehad die onze zuivel liever hebben dan die uit de winkel. In de onze zitten meer voedings- en antistoffen. Ter vergelijking: een glas volle melk hier bevat 4,5 procent vet, uit de super is dat 1,5 procent."

Bij de presentatie van vanmiddag waren ook burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Peter van de Wiel aanwezig. Niet voor niets natuurlijk, want naast het initiatief is het afgelopen half jaar ook voor dit ondernemersduo een bijzondere tijd geweest. Eerst was daar de dramatische stalbrand in december, veroorzaakt door een klein ongeval met een gasfles. Vervolgens kwam er de coronaperiode bovenop. ,,Tja, wat moet ik ervan zeggen? Het is gewoon raar geweest", concludeert John.

Met de bouw van de nieuwe stal is er echter meer dan voldoende om naar uit te kijken, weet het ondernemerspaar: ,,Er gloort weer licht aan de horizon."


John en Hanny van Hal introduceren de melktap, waar bezoekers voor een eurootje een vers glas zuivel kunnen tappen. John: ,,Verser dan dit, kan gewoon niet.