Afbeelding
Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

PRESENTATIEVLAK NIEUWE RECHTERSTRAAT LIGT OP ZIJN PLEK

Plateau is voorschot op herinrichting

Jan Hermens

De nieuwe Rechterstraat-2021. Die tekst staat voorop het presentatieplateau dat vandaag in alle vroegte is geplaatst in de Boxtelse winkelstraat, ter hoogte van de Bruna. Iedereen kan zich nu een beeld vormen van hoe de bestrating van de winkelstraat er na de herinrichting uit gaat ziet. En dat niet alleen, passanten kunnen de kleuren van de stenen bewonderen en uitproberen hoe het oppervlak aanvoelt.

Esther van der Heijden is aanwezig namens MTD Landschapsarchitecten, het bureau dat het ontwerp voor de nieuwe Rechterstraat gemaakt heeft. Ze duwt even tegen het plateau om te voelen of er niets wiebelt. ,,Dat krijg jij niet weg hoor", grappen de mannen die het presentatievlak op zijn plaats hebben gelegd.

Een van de twee bekijkt vanaf straatniveau of het plateau recht komt te liggen, de ander zit hoog met een joystick in zijn hand op de kraan. ,,Mooi werk dit", lacht hij.

ZITHOOGTE

Het tijdelijke bestratingsvlak is 45 centimeter hoog. Dat is geen toeval. Van der Heijden: ,,In de nieuwe Rechterstraat komt op deze plek ook daadwerkelijk een plateau waarvan dit de zithoogte is. Bezoekers van het centrum mogen hier dan ook gerust even gaan zitten om het te testen."

De Rechterstraat is na de herinrichting geplaveid met natuursteen, afkomstig uit de bergen van Noord-Italiƫ. Daarnaast wordt een strook bakstenen gelegd. Van der Heijden: ,,Die bakstenen liggen er nu ook al. Dat materiaal gebruiken we opnieuw."

Het is de bedoeling dat begin 2021 de werkzaamheden in de Boxtelse winkelstraat beginnen.


p Het presentatievlak wordt met zorg op zijn plaats gelegd. Het is even passen en meten en dan ligt de bestrating op zijn plek. Mensen mogen gerust op het plateau zitten of lopen. (Foto: Bas van den Biggelaar).