Evenementen weer mogelijk vanaf 1 juli

RENS VAN DEN ELSEN

In theorie kunnen we in augustus toch nog naar de kermis in Boxtel en wellicht ook in Liempde. Tenminste, als de organisatie dat nog voor elkaar krijgt. Premier Mark Rutte kondigde gisteravond namelijk extra versoepelingen van de coronamaatregelen aan en daar valt ook het organiseren van vergunde evenementen onder. Maar voor alles geldt dat de anderhalvemeterregel voorlopig heilig blijft.

,,We gaan met meer vrijheid de zomer in dan eerder gedacht. Maar het virus is nog niet weg, dus houd daar rekening mee", sprak Rutte tijdens de voorlopig laatste coronapersconferentie. We mogen weer meer: samen barbecueën met de buurt, met meerdere personen buiten het eigen huishouden in de auto en naar een voetbalwedstrijd. Ook kunnen middelbare scholen weer volledig open en mogen we allemaal weer met het openbaar vervoer (mits we een mondkapje dragen). Maar we moeten te allen tijde de bekende afstand van elkaar bewaren.

CRUX

In die afstand zit ook meteen de crux. Want lang niet iedereen wil zich hier nog aan houden, dat is vooral in de horeca en supermarkten te merken (zie ook artikel hiernaast).

En hoewel de versoepelingen die de premier bekend maakte positief klinken, is het nog maar de vraag of evenementenorganisaties nu alsnog aan de slag gaan om hun feest of activiteit op touw te zetten. Buiten dat de afstandsregel nageleefd moet worden, is de kans ook aanwezig dat het virus weer de kop op steekt en maatregelen weer teruggedraaid worden. De gevolgen voor een evenement zijn dan wellicht helemaal niet meer te overzien...