Gemeente Boxtel handhaaft met zachte hand om te zorgen dat de coronamaatregelen nageleeft worden. Horecaondernemers meldend dat boa's zijn geïnstrueerd geen boetes uit te delen. (Foto: Peter de Koning).
Gemeente Boxtel handhaaft met zachte hand om te zorgen dat de coronamaatregelen nageleeft worden. Horecaondernemers meldend dat boa's zijn geïnstrueerd geen boetes uit te delen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEMEENTE BOXTEL CONTROLEERT CORONA-MAATREGELEN MET ZACHTE HAND

'Boa's mogen kroegbazen niet beboeten'

JULES HAMELEERS

Niet met de zweep erover, maar met zachte hand handhaven. Dat is de filosofie van de gemeente Boxtel wanneer het gaat om de naleving van de coronamaatregelen in de horeca. Meerdere kroegbazen melden zelfs dat boa's zijn opgedragen geen boetes uit te delen. Ook voor andere activiteiten binnen de gemeenschap, zoals de weekmarkt, lijkt deze houding te zijn doorgestroomd. Maar burgers zelf gaan steeds losser met de regels om. Nemen we Covid-19 niet meer zo serieus nu de IC's niet meer vol liggen met besmette patiënten? En is de meedenkcultuur van de gemeente de juist keuze of zou een fermere aanpak toch beter zijn? Een analyse.

De zon schijnt en het kwik in de thermometer stijgt, dus ook de Boxtelse terrassen zijn naar gelang het kan weer goed bezet. Ook op straat is het al drukker: het eeuwige binnenblijven wordt langzaam maar zeker losgelaten. Hier en daar wordt er zelfs een kus en knuffel gegeven: de anderhalvemeterregel is voor veel mensen lang niet meer zo heilig als hij was. Dat is ook in het Boxtels straatbeeld te zien. Hoewel veel overheidsmaatregelen nog niet zijn versoepeld - waar mogelijk thuiswerken en afstand houden moet nog steeds - lijken mensen het gevaar van het coronavirus steeds minder te zien.

En wanneer we de cijfers erbij pakken, dan verdwijnt het virus ook steeds meer naar de achtergrond: het RIVM meldde maandag voor het eerst sinds 12 maart geen nieuwe coronadoden. Dat de Intensive Care-afdelingen niet meer vol liggen, betekent echter niet dat het gevaar geweken is, zo waarschuwen deskundigen ons. In onder meer China, Australië en Duitsland is al gebleken dat versoepelingen ook kunnen leiden tot lokale brandhaarden van het virus. Dankzij de maatregelen in ons land lijkt het virus hier nu echter goed onder controle.

HORECA

Ook horecaondernemers merken dat gasten steeds lakser worden, maar ze laten over het algemeen een positief geluid horen. ,,Het gaat eigenlijk heel goed. We hebben genoeg ruimte op onze terrassen, er zijn nergens meer dan dertig mensen binnen en de muziek blijft zacht en de discolampen uit, zodat er geen feestsfeer ontstaat", aldus Claire Wijnstok van eetcafé Le Temps Perdu aan de Markt. Maar ze geeft ook aan dat ze maandag na een controle van enkele handhavers te horen kreeg dat wel nog wel iets beter kon. ,,Dat krijg je in een dorp als Boxtel: iedereen kent elkaar, dus een tafel is makkelijk bijgeschoven. Ook leer je soms al doende. Heb je een reservering van vier personen uit hetzelfde gezin en komen er dan drie mensen langslopen die willen aanschuiven, mag dat dan? Dat zijn situaties waar niet altijd een antwoord op is."

Wijnstok prijst de samenwerking met de gemeente tijdens de coronatijd. Boxtel evalueert tot en met juli elke week met Ludy Meister en Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit, die de horecaondernemers vertegenwoordigen. Door deze overlegmomenten moet het beleid geperfectioneerd worden, om zo voor ondernemers en Boxtelaren duidelijk te hebben wat nou precies wel en niet mag. Volgens Wijnstok is er namelijk nog steeds een grijs gebied. ,,Zo hebben we pas besloten om niet meer te gaan schuiven met tafels: dan neemt het risico toe dat de afstand te klein wordt."

HANDHAVEN

Boxtel heeft dus gekozen voor een overlegstructuur. Ook controleren gaat met zachte hand: er zijn tot nog toe geen boetes uitgedeeld. ,,Deze manier van contact is een bewuste keuze. Maar wanneer het nodig is zal er zeker gehandhaafd worden", meldt een woordvoerster van de gemeente. Die kans lijkt echter klein. Zo wist uitbater Kim Brusselers van eetcafé De Kerk, net als enkele andere kroegbazen, na gesprekken met boa's te melden, dat de handhavers zelfs zijn geïnstrueerd om geen boetes of officiële waarschuwingen uit te delen.

Brusselers is erg tevreden met deze aanpak. ,,Je kunt er namelijk als horecaondernemer vaak niks aan doen dat mensen zich niet aan de regels houden. Bij de reservering zeggen mensen bijvoorbeeld dat ze uit hetzelfde huishouden komen, maar als ze hier zijn merk ik dat het niet zo is. Dat is wel lastig. En iedereen kent elkaar, dus mensen kruipen snel naar elkaar toe. Ik spreek gasten er wel op aan als ze te dicht bij elkaar zitten, maar dan voel ik me soms net een politieagent." En in deze tijd, waarin Brusselers zijn zaak overeind houdt met een bezorgservice, is een boete van vierduizend euro een erg bittere pil.

,,We streven ernaar om er gezamenlijk (gemeente, ondernemers en de bezoekers - red.) een mooi en gezellig uitgaansgebied van te maken", meldt de zegsvrouw van de gemeente. Ook Wijnstok bevestigt dit beeld: ,,Er is duidelijk aangegeven dat de gemeente ons echt de ruimte wil geven om te ondernemen. En ik ben blij dat er niet is ingeleverd op de sfeer. Mensen kunnen, ondanks de afstand, nog steeds gezellig ontspannen op het terras."

WEEKMARKT

Ook op de Boxtelse weekmarkt lappen bezoekers, net als op de terrassen, de regels soms aan hun laars. Hoewel boa's op meerdere momenten aanwezig waren, hebben zij geen boetes uitgedeeld of waarschuwingen afgegeven, aldus een woordvoerster. Pionnetjes, die de anderhalve meter markeren, worden niet opgesteld en de stickers om wachtplaatsen aan te duiden worden niet op de grond geplakt. Hierdoor is het misschien makkelijker om de regels wat te laten varen. ,,Deze hulpmiddelen zijn niet verplicht. Er zijn kramen die veel minder klanten ontvangen. Zij kunnen prima zonder markering de anderhalve meter afstand in acht houden. Die verantwoordelijkheid ligt bij de marktkooplieden en de bezoekers van de weekmarkt", aldus de gemeente.

ENERZIJDS, ANDERZIJDS

Boxtel treedt dus niet op als een allesbepalende instantie, maar legt de verantwoordelijkheid bij haar inwoners: zowel ondernemers als bezoekers hebben de taak om alle regels in acht te nemen. Wanneer de gemeente wel optreedt, dan gaat dit op een zachte manier. Ondernemen en sociaal welzijn lijken daarbij voorop te staan. In plaats van boetes uit te delen of op een andere manier autoritair op te treden, wordt overlegd en meegedacht.

Deze aanpak kent zijn voors en tegens: aan de ene kant houdt het de moraal hoog en de relatie goed. Zoals bij de horecaondernemers te merken is, vinden zij het erg prettig hoe de gemeente de handhaving van coronamaatregelen aanpakt. ,,Zij doen namelijk ook maar gewoon hun best", zoals Wijnstok het verwoordt. De horeca is hier slechts een voorbeeld in, maar dit geldt ongetwijfeld ook voor winkeliers en andere ondernemers.

Aan de andere kant kan een zachte houding ook leiden tot laksheid. Want wanneer er toch geen boetes worden uitgedeeld, dan kan er ook wel iets losser met alle maatregelen omgegaan worden. Hoewel dit bij de horeca en op de weekmarkt nog zeker niet het geval lijkt te zijn, is het wel een gevaar dat op de loer ligt. Zeker nu het kabinet gisteravond verdere versoepelingen heeft aangekondigd (zie ook de corona-update hiernaast).

VION

Maar of een fermere werkwijze zaligmakend is, is nog maar de vraag. De roep om zo'n fors optreden, klinkt bijvoorbeeld steeds luider rondom varkensslachterij Vion. Bij een laatste steekproef bleek een derde van de werknemers besmet met het coronavirus. Omwonenden van de vleesverwerker demonstreren morgen om de deuren van het bedrijf te sluiten. Ook de Boxtelse politiek maakt zich steeds meer zorgen: werknemers van Vion komen ook in supermarkten en winkels, waardoor ook andere Boxtelaren in gevaar komen, melden de coalitiepartijen in een open brief aan burgemeester en wethouders.

De GGD, Veiligheidsregio en het college vinden deze zorg onterecht, maar dat er veel besmettingen zijn bij het bedrijf is zeker. Door de vele positieve testen bij Vion, stond Boxtel zondag 14 juni zelfs bovenaan de landelijke lijst van het grootste aantal besmettingen per honderdduizend inwoners in de laatste zeven dagen.


Lees meer op pagina 3: ' Veiligheidsregio: Vion voldoet aan alle eisen GGD'.

Afbeelding
Afbeelding