BOUW HAMSESTRAAT-RODERWEG NADERT

Kansen gloren voor Liempdse huizenzoekers

Jan Hermens

Als alle procedures vlot verlopen, kunnen in de loop van 2021 de werkzaamheden van nieuwbouwproject Hamsestraat-Roderweg in Liempde beginnen. Een exacte datum is er echter niet. De gemeenteraad van Boxtel kreeg dinsdagavond uitleg over de plannen. Het plan oogstte lof, maar de raadsleden zetten ook wat kritische kanttekeningen.

Het totale project omvat 109 woningen. Zestien daarvan zijn gepland aan de Hamsestraat. Hier waren in een eerdere fase van het project elf ruime woon-werkkavels gepland, maar vanwege de financiƫle haalbaarheid zijn de percelen kleiner gemaakt.

De overige 93 huizen verrijzen nabij de Roderweg. Daarvan bestaat 70 procent uit sociale huur en goedkope en betaalbare koopwoningen in meerdere prijsklassen. De prijzen liggen tussen de 215.000 en 350.000 euro. Gemeentelijk projectleider Femke Pos: ,,Daar hebben we nog flink over moeten onderhandelen."

NIET BETAALBAAR

Op de definitie van goedkope en betaalbare koopwoningen was de nodige kritiek. Raadslid Wim van der Zanden (Balans): ,,Ik noem een bedrag van 350.000 euro niet betaalbaar."

Hij vroeg zich ook af hoe het zit met de eigendom van alle benodigde percelen. Het raadslid wilde weten of de ontwikkelaar, Janssen de Jong Projectontwikkeling, de plannen wel waar kan maken. ,,Want hij heeft niet alle grond in eigendom." Projectleider Pos gaf daarop aan dat de onderhandelingen tussen alle partijen hierover nog gaande zijn. ,,Maar we verwachten dat we hier allemaal wel uit komen."

DURE LUXE?

Vera Brouns (CDA) vond het plan er erg luxe uitzien, met veel groen in de nabijheid. Zij vroeg zich af of het project niet te duur wordt door al die natuurontwikkeling. ,,Wie betaalt bijvoorbeeld de wandelpaden van de dorpskern Liempde door de nieuwe wijk richting de Scheeken?" Pos gaf daarop aan dat de ontwikkelaar de aanleg van paden en groen voor eigen rekening neemt binnen het gebied waar de woningen komen.

Een horde moet de gemeente nog nemen. Tussen de Groote Waterloop, die een stukje verderop stroomt, en de bouwlocatie ligt namelijk een ecologische verbindingszone (EVZ). Dat is nu nog niet-openbaar agrarisch gebied, maar volgens de plannen is het de bedoeling dat daar straks natuur ontstaat, waar de Liempdenaren kunnen wandelen, spelen en genieten. Het is echter nog niet duidelijk waar het geld voor die ontwikkeling vandaan moet komen. Er wordt nog gekeken naar een bijdrage uit een EVZ-potje.

LANG OVER GESPROKEN

In september wordt de zogeheten gebiedsvisie aan de gemeenteraad voorgelegd, waarna het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage komt te liggen. Eind dit jaar, of begin 2021, zou de raad dan een klap op het definitieve bestemmingsplan kunnen geven, waarna de schop de grond in kan. ,,Er is lang over dit project gesproken, het kwam al aan de orde toen ik nog niet geboren was", grapte Pos. Haar leeftijd noemde ze niet, maar die ligt vermoedelijk ergens tussen de 25 en 35.

Het is overigens niet uitgesloten dat er in de toekomst nog meer woningen gebouwd worden tussen de Hamsestraat en de Roderweg. Er staat nog een kassencomplex dat op termijn mogelijk plaatsmaakt voor huizen.