College gaat er van uit dat Rijk kosten coronacrisis draagt

Jan Hermens

Het financiële nadeel van de coronacrisis komt voor rekening van het Rijk, vermoedt het Boxtelse college van burgemeester en wethouders. Nog voor het zomerreces verschijnt er een raadsinformatiebrief over de effecten van de coronacrisis.

Dat antwoordt het gemeentebestuur op vragen van PvdA/GroenLinks over de financiële en maatschappelijke gevolgen van de coronaperikelen voor Boxtel.

,,Het Rijk heeft aangegeven ruim een half miljard euro beschikbaar te stellen ter compensatie van extra kosten en wegvallende inkomsten. Hoe dit geld over de gemeenten verdeeld wordt, is nog niet bekend", aldus het college.

Ook is nog onduidelijk wat precies de financiële gevolgen van de crisis zijn voor de gemeente Boxtel. ,,We nemen kosten die gerelateerd zijn aan corona, zoals de verkeersregelaars in de milieustraat, apart in de administratie op. Daardoor ontstaat inzicht", meldt het college.

LENING

De fractie van PvdA/GroenLinks pleit ervoor deze bedragen buiten de reguliere begroting te houden. Hoewel B en W verwachten dat het Rijk de coronakosten over 2020 op zich neemt, kan de gemeente, indien nodig, een langlopende lening opnemen om de crisis het hoofd te bieden. ,,Maar hiervoor geldt wel dat de te betalen rente- en aflossingslasten moeten worden opgevangen binnen de reguliere meerjarenbegroting", laat het college weten.

BRIEF

De oppositiepartij vroeg tevens of de gemeenteraad regelmatig op de hoogte gehouden kon worden van de lokale maatschappelijke en financiële gevolgen van de coronacrisis. Burgemeester en wethouders geven aan dat de stand van zaken al sinds mei wordt opgenomen in de weekbrief die de raadsleden elke donderdag ontvangen en dat er eind mei een eerste raadsinformatiebrief over de gevolgen van Covid-19 is gepubliceerd.

Nog voor het zomerreces kan de gemeenteraad een schrijven verwachten met daarin uitgebreide informatie over de risico’s en effecten van de coronaperikelen. Tevens is er in september een beeldvormende informatieavond over dit thema.