Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL TEST NIEUWE WATERGEEF-ARM OP LIEMPDSE PLANTJES

Wateroverlast weg? Planten sproeien!

JULES HAMELEERS

Een opvallend gezicht. De wateroverlast in Liempde was net pas verholpen, toen de gemeente vrijdag alweer klaarstond om de planten te besproeien. Het is echter niet helemaal wat het lijkt: de tank had een nieuwe watergeefarm die getest moest worden.

Het kwam met bakken uit de lucht vorige week. Woensdagnacht viel er zoveel regen dat er plassen in de Liempdse en Boxtelse straten stonden en er op meerdere plekken wateroverlast was. Zo ook bij de winkel van de Vincentiusvereniging aan de Stationsstraat: daar kwam de brandweer eraan te pas om al het vocht op te ruimen. In Liempde verzakte zelfs een gebouw door al het hemelwater: het dak van het pand van Van Nunen Design op het Liempdse bedrijventerrein Daasdonk zakte in. Daardoor liep ook de gevel fikse schade op.

PLANTJES WATER GEVEN

Vanwege de forse regenval leverde de watertank die vrijdagochtend door de straten van Liempde reed, wat verbaasde blikken op. Na al dat water zouden de plantjes toch nog geen dorst hebben? Maar het ligt net iets anders, meldt een woordvoerster van de gemeente Boxtel. ,,Vorige week hebben we een nieuwe sproeiarm op de waterton in gebruik genomen en daarmee proefgedraaid. Dit gebeurde tijdens en direct na de regenbuien met het doel de bediening en werking te testen en niet omdat water geven op dat moment nodig was. De regen die vorige week gevallen is, verdampt snel en de jonge beplantingen wortelen oppervlakkig. Het is dus noodzakelijk om de bovenste bodemlaag voldoende vochtig te houden. Inmiddels zijn we dus met de nieuwe watergeefarm aan het sproeien."


p De sproeiwerkzaamheden vlak na de fikse regenval leverden verbaasde blikken op in Liempde. Was er niet genoeg water gevallen? (Foto: Albert Stolwijk).