Meer dan helft Boxtelaren in donorregister

Jan Hermens


De nieuwe Donorwet wordt per 1 juli van kracht. Die houdt in dat volwassenen die niet in het donorregister hebben aangegeven dat ze na hun dood geen organen willen afstaan, automatisch orgaandonor zijn. In de gemeente Boxtel had in januari van dit jaar 54 procent van de volwassenen zijn keuze aangegeven in het donorregister, blijkt uit cijfers van het CBS.

Overigens kan iedereen zijn keuze te allen tijde wijzigen en hebben ook nabestaanden nog een stem. Dat 54 procent van de Boxtelaren zijn of haar voorkeur heeft vastgelegd, wil niet zeggen dat zij allemaal toestemming geven voor orgaandonatie na overlijden. In het register kunnen mensen ook aangeven dat ze hun organen niet willen afstaan.

De nieuwe wet is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om het nijpende tekort aan donororganen te verkleinen.

DISCUSSIE

Orgaandonatie is al jarenlang onderdeel van discussie. Het debat heeft te maken met de vraag wanneer iemand hersen- dan wel hartdood is. Hersendood wil zeggen het volledig en onherstelbaar verlies van de functies van de hersenen. Hartdood betekent dat er vijf minuten geen bloedsomloop meer is. Er is onder meer discussie over of iemand van wie het hart vijf minuten niet meer klopt, nog over bewustzijn beschikt. Om organen met succes te transplanteren, is het van belang dat dit snel gebeurt. Wanneer ze te lang geen zuurstof ontvangen, sterven ze af.

De organisatie Eurotransplant, waarin meerdere Europese landen participeren, regelt de verdeling van donororganen en zoekt middels haar systeem razendsnel naar matches.

Meer informatie over orgaandonatie is te vinden op de website www.transplantatiestichting.nl. Een keuze aangeven is mogelijk via www.donorregister.nl.