Bestuurders Menny Landman en Huub Landman bestuderen de bouwplannen voor ‘Ome Jan’, het zorghuis voor ouderen met dementie dat Standby Thuiszorg in Fort Isabella in Vught realiseert. Op de achtergrond staat de vroegere mensa. (Foto: Marc Cleutjens).
Bestuurders Menny Landman en Huub Landman bestuderen de bouwplannen voor ‘Ome Jan’, het zorghuis voor ouderen met dementie dat Standby Thuiszorg in Fort Isabella in Vught realiseert. Op de achtergrond staat de vroegere mensa. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

ZORGHUIS OUDEREN MET DEMENTIE IN FORT ISABELLA OPENT IN 2021

Standby Thuiszorg realiseert ‘Ome Jan’

MARC CLEUTJENS

Standby Thuiszorg slaat haar vleugels uit. In het twintigste levensjaar van de Boxtelse zorgorganisatie wordt op het terrein van Fort Isabella in buurgemeente Vught een zorghuis voor ouderen met geheugenproblematiek gebouwd. Dat draagt de naam van de peetoom van Standby-bestuurder Menny Landman: ‘Ome Jan’. De bouw ging deze maand van start, de oplevering wordt in het najaar van 2021 verwacht.

In ‘Ome Jan’ worden 26 appartementen voor ouderen met dementie gerealiseerd. Het gaat om 22 eenpersoons en 4 tweepersoons wooneenheden. Die laatsten zijn bedoeld voor oudere echtparen die allebei dementerend zijn. ,,We hebben ons oog laten vallen op de vroegere mensa van de Isabella Kazerne”, vertelt Menny (60). ,,Dit kazernerestaurant wordt verbouwd en krijgt een tweede woonlaag. Sommige appartementen krijgen een tuintje.”

Samen met zoon en medebestuurder Huub (30) verzorgde Menny deze week een rondleiding. ,,Het zeventiende-eeuwse Fort Isabella maakte met andere versterkingen deel uit van de verdedigingslinie van ’s-Hertogenbosch. De laatste eeuw deed het fort dienst als kazerne en woonden er asielzoekers.” Onder het motto ‘Fort Isabella - buitenstad om van te houden’ wordt het vestingwerk momenteel herontwikkeld. Zo is er ruimte voor seniorenwoningen, horeca en zakelijke dienstverlening. ,,Met ‘Ome Jan’ voegen we het hoofdstuk zorg toe aan deze bijzondere plek”, stelt Menny. Huub vult aan: ,,Ons zorghuis is gelegen op een van de ravelijnen en die verdedigingswerken worden straks weer zichtbaar."

KLEINSCHALIG

Standby Thuiszorg werd opgericht door Menny Landman en Nicole Jorna. Vanuit huis startten ze een kleinschalig zorgbemiddelingsbureau dat zelfstandige zorgverleners aanstuurt. Nu heeft de zorgorganisatie zo’n 25 medewerkers in dienst die vanuit het kantoor aan de Boxtelse Kastanjelaan zorgverleners naar cliënten sturen. ,,Onze professionals verlenen zorg aan ouderen met dementie, chronische zieken of mensen die in de laatste levensfase zijn aangekomen”, legt Menny uit.

De Boxtelse liep al langer rond met plannen voor een zorghuis voor ouderen met dementie. ,,Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats toen mijn peetoom Jan dementie kreeg. Uiteindelijk vonden we een plek waar hij liefdevol werd verzorgd. Geen grootschalig verpleeghuis, maar een fijne locatie waar hij in een eigen appartement zijn leven kon leiden.”

Menny vervolgt: ,,Volgens die filosofie gaat Standby Thuiszorg ook ‘Ome Jan’ inrichten. In de nog te verbouwen mensa worden huurappartementen gebouwd waarin zich een kleine kitchenette bevindt. We bieden plaats aan een grote huiskamer en een leefkeuken waar bewoners samen kunnen eten of activiteiten ondernemen.”

GEVOEL VAN VRIJHEID

Het is volgens Menny belangrijk dat de senioren met dementie die straks in ‘Ome Jan’ wonen zelf de regie over hun leven houden. ,,Er worden voorzieningen aangebracht die ervoor zorgen dat de bewoners veilig en beschermd wonen. Met domotica (techniek en automatisering in en rondom het huis - red.) willen we bereiken dat alle bewoners een optimaal gevoel van vrijheid ervaren. Wij nemen de zorg voor onze rekening.”

Rondom ‘Ome Jan’ wil Standby Thuiszorg niet alleen een dementievriendelijke tuin aanleggen. Ook bestaan plannen voor een pluk- en kruidentuin, een stilte- en meditatieplek en een beweegtuin. ,,Het is belangrijk dat de toekomstige bewoners het gevoel krijgen dat ze in ‘Ome Jan’ zichzelf kunnen zijn”, zegt Menny. ,,We zien het zorghuis als een plek waar geen ‘nee’ wordt gezegd en waar je tot een nieuwe familie behoort.”

GROTE GLAZEN PUI

Fort Isabella is een broedplaats van nieuwe initiatieven. De militaire gebouwen worden herontwikkeld, gerenoveerd en soms getransformeerd tot inspirerende plekken voor wonen, werken, educatie en recreatie. In de schaduw van twee appartementencomplexen in aanbouw staat de vroegere mensa. Bouwtekeningen laten zien dat het karakter van dit kazernerestaurant behouden blijft, maar er komt ook een tweede inpandige woonlaag. Daarnaast wordt aan de voorzijde een glazen pui geplaatst waarin plaats is voor een sfeervolle woonkamer en een leefkeuken. De verbouwing is inmiddels begonnen.

,,In het voorjaar van 2021 start in de inschrijving”, verwacht Menny. Ze hoopt dat de eerste bewoners in het derde kwartaal van 2021 de sleutel krijgen. Stilzitten is er intussen niet bij, weet Menny: ,,Ik ben zó enthousiast dat we onder het motto ‘Wonen bij de familie’ meer kleinschalige zorghuizen willen realiseren.” Die krijgen een andere naam: ,,Ik heb aan beide kanten van de familie veel ooms en tantes dus we kunnen voorlopig vooruit…”


Meer weten over dit initiatief? Stuur een e-mail naar familie@standbythuiszorg.nl.