Het college van B en W is onvermurwbaar: de milieustraat kan niet vaker open. (Foto: Rens van den Elsen).
Het college van B en W is onvermurwbaar: de milieustraat kan niet vaker open. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

VERKEERSREGELAARS KOSTEN BOXTEL WEKELIJKS 3.500 EURO

Milieustraat gaat niet vaker en langer open

Ook na vragen van oppositiepartij Balans om ruimere openingstijden van de milieustraat blijft het antwoord 'nee'. Het Boxtelse college van B en W heeft van verschillende kanten bekeken of het langer en vaker openstellen van het afvalbrengstation een optie is, maar ziet geen mogelijkheden daartoe. Ook besparen op de verkeersregelaars in de milieustraat, die de gemeente momenteel 3.500 euro per week kosten, zit er niet in.

Namens de fractie van Balans vroeg raadslid Rianne van Esch eind mei om met het college te sparren over maatregelen waardoor de milieustraat misschien langer en vaker open zou kunnen zijn. Dit om de huidige wachttijden te verkorten en verkeersoverlast te verminderen. Dan zouden de verkeersregelaars volgens Balans niet meer nodig zijn. Die kosten Boxtel momenteel 3.500 euro per week, gaf het gemeentebestuur aan.

DIPLOMA'S

Ook al zouden burgemeester en wethouders kansen gezien hebben, dan nog kan de milieustraat niet meer uren per week open, meldt het dagelijks bestuur van de gemeente: ,,Vanwege het feit dat onze medewerkers moeten beschikken over bepaalde diploma's, is dit niet mogelijk. Dat geldt ook voor de verwerking en het afvoeren van extra ingezamelde afvalstromen bij het verruimen van de openstelling."

Bovendien, zo beredeneert het college, bestaat de kans dat de milieustraat bij ruimere openingstijden een 'aanzuigende werking' krijgt. Dan zijn de verkeersregelaars ook nodig. Zij worden namelijk niet ingezet om de verkeersstromen in goede banen te leiden, maar om de wachtrijen in goede banen te leiden. En om ervoor te zorgen dat bezoekers en medewerkers onderling voldoende afstand bewaren, zo stellen B en W.

Om de stroom van afvalaanbieders toch een beetje te spreiden zodat de wachtrijen zouden afnemen, kwam Balans met de suggestie om naar de inrit van de Mijlstraat te kijken. Echter, die sluit niet aan op de routing en is niet ruim en overzichtelijk genoeg voor voertuigen om in gebruik te nemen, vindt het college.


p Het college van B en W is onvermurwbaar: de milieustraat kan niet vaker open. (Foto: Rens van den Elsen).