Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

AUTEURS VOOR ZOMER GEZOCHT

‘Beschrijf jouw vakantie in de huidige coronacrisis’

Hoe ziet jouw zomervakantie er dit jaar uit? Beïnvloedt de coronacrisis je vakantie en blijf je thuis? Of stap je toch in auto, bus of vliegtuig naar een bestemming dichtbij of ver weg? De vijf initiatiefnemers van ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ dagen inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch uit een dag uit hun ‘coronavakantie’ te beschrijven. In de maanden juli en augustus zijn nog ongeveer 25 datums beschikbaar.

‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ is een verhalenproject dat het hele kalenderjaar 2020 in beslag neemt. Initiatiefnemers Bert Engelbart, Marc Cleutjens, Roeland Heesbeen, Linda van de Wiel en Peter de Koning bundelen 366 verhalen die worden geschreven door 366 inwoners van de drie Boxtelse kernen én Esch. Dit dorp treedt op 1 januari 2021 toe tot de gemeente Boxtel en wordt in dit project verwelkomd.

VAKANTIEFOTO’S

Inmiddels hebben zich bijna driehonderd auteurs gemeld voor ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ en zijn alle dagen in de maanden januari tot en met juni ingevuld. ,,In de zomermaanden juli en augustus hebben we nog aardig wat gaatjes te vullen”, erkent kartrekker Bert. ,,Wij vinden het bijzonder als inwoners een datum reserveren en beschrijven hoe ze die vakantiedag beleven. We denken dat de coronacrisis ook gevolgen zal hebben voor de manier waarop inwoners hun zomervakantie vieren.”

Wie mee wil doen aan het verhalenproject en een vakantiedag wil beschrijven, kan bij de organisatoren een datum reserveren. ,,Je beschrijft de toegewezen dag in maximaal 350”, legt Bert uit. ,,We zijn benieuwd hoe die ‘coronavakantiedag’ eruit ziet. Daarnaast rekenen we natuurlijk op een paar leuke vakantiefoto’s. Thuis in je tuin of op je balkon, of misschien toch op de camping in Frankrijk of Italië.”

TIJDSDOCUMENT

Waar Bert, Marc, Roeland, Linda en Peter sowieso al rekening hielden met een jaar boordevol bijzondere verhalen - ‘2020 beleef je maar één keer’ - heeft de in maart ontstane coronacrisis ongekende gevolgen voor de samenleving. ,,De schrijvers werken met z’n allen aan een tijdsdocument dat later een bijzonder beeld geeft van de gebeurtenissen in 2020”, vertelt Linda.

,,We ontvangen elke dag prachtige verhalen over soms ingrijpende zaken die mensen in 2020 meemaken”, vult Marc aan. ,,Ik denk aan de beschrijving van een Boxtelse verpleegster die op een intensive care van een ziekenhuis werkt. Of een medewerkster van het hospice waar ernstig zieke plaatsgenoten met veel toewijding worden verzorgd.”

DOE MEE!

Meedoen met ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’? Stuur een e-mail naar boxtel2020@gmail.com en reserveer een beschikbare datum in juli of augustus. In de maanden september tot en met december zijn ook nog vrije datums beschikbaar. Deelname is gratis. Elke auteur ontvangt begin 2021 bovendien één exemplaar van het 400 pagina’s tellende boek. Mede-initiatiefnemer Roeland is al begonnen met deze klus. ,,En het wordt heel gaaf”, belooft hij.


p Past deze rustige Italiaanse strandfoto bij jouw zomer in 2020? De initiatiefnemers van ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ zijn in juli en augustus benieuwd naar vakantiebelevenissen en roepen inwoners op een datum in een van de beide zomermaanden te reserveren. (Foto: Marc Cleutjens).