Afbeelding
Foto:

DE DOMMEL WIL MEANDERENDE BEEK

Essche Stroom verandert in een kronkelriviertje

Waterschap De Dommel maakt zich op voor een laatste staaltje graafwerk aan het riviertje de Essche Stroom. Het deel ten noorden van de Kapelweg tot aan Esch moet flink gaan kronkelen. Dit project, de Bruggelaar geheten, moet in het najaar starten. Door de stikstofuitspraak van de Raad van State is dit later dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Het plan voor dit deel van de Essche Stroom zit al even in de pijplijn: in 2006 werd het al opgesteld. In 2009 moest het waterschap het project, toen nog Kom Esch-Ruiting geheten, abrupt stoppen, maar het werd in 2014 weer opgepakt.

Het herinrichten van het gebied is ecologisch maar ook agrarisch gezien niet geheel onbelangrijk. Door de nu nog bijna rechte rivier weer te laten meanderen, verbetert de natuurlijke omgeving. Er ontstaan daarnaast ook meer mogelijkheden om water op te vangen als er extreme regenval is en om het vast te houden (bufferen) voor drogere perioden. Hierdoor kan grondwater worden aangevuld. Door de bochten wordt de afvoer vertraagd.

In 1965 werd het riviertje gekanaliseerd. Veel meanders en kolken die als wateropvang dienstdeden werden toen gedempt. Nu is juist een tegenovergestelde beweging gaande en brengt waterschap De Dommel opnieuw kronkels aan in de Essche Stroom. Die krijgt daardoor een natuurlijker aanblik. Water zoekt immers steeds het laagste punt, vandaar dat ongerepte rivieren per definitie bochtig zijn. Wie ooit in een vliegtuigje boven een gletsjerdal in Nieuw-Zeeland heeft gevlogen, heeft perfect kunnen zien hoe een wirwar van meanderende stroompjes smeltwater richting het dichtstbijzijnde meer stroomt.

SCHETSONTWERP

De Dommel heeft al een schetsontwerp gemaakt voor de nieuwe indeling van de rivier, maar nog niet alles is concreet en beklonken. Daarom nodigt het waterschap inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen uit voor hun inbreng. Tot dinsdag 1 september kunnen suggesties worden gedaan. Aanmelden kan via e-mail: esschestroom@dommel.nl.


p Zo kan de rivier de Essche Stroom er na het najaar op de plattegrond uit komen te zien, aldus waterschap De Dommel. Een slingerend blauw lint door een groen landschap. (Afbeelding: waterschap De Dommel).