Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HAAREN: FRUSTRATIE BIJ POLITIEKE VRAGEN

Onduidelijkheid over aanbesteden Leunisdijk

RENS VAN DEN ELSEN

Politieke vragen over het aanbesteden van de werkzaamheden aan de Leunisdijk in Esch, zijn bij het Haarense college van B en W in het verkeerde keelgat geschoten. De fractie van Samenwerking '95 geeft in haar vragen aan dat zij in september vorig jaar tot drie keer toe van wethouder Martien Vromans heeft gehoord dat het project startklaar lag en dat het werk was aanbesteed. Burgemeester en wethouders wassen hun handen in onschuld.

Raadslid Christien van Schijndel van Samenwerking '95 vraagt aan het college hoe het kan dat haar partij is geïnformeerd over de aanbesteding, maar dat deze informatie nu niet blijkt te kloppen. B en W geven in hun beantwoording aan dat het project Leunisdijk inderdaad al klaar lag, maar dat de werkzaamheden pas van start kunnen nadat de gemeenteraad het extra benodigde krediet beschikbaar heeft gesteld.

Volgens Van Schijndel zou een beoogd aannemer zich hebben teruggetrokken, maar dat klopt volgens het college niet. ,,Wij nemen met klem afstand van uw stelling dat verzekerd zou zijn, of de indruk zou zijn gewekt dat het werk al was aanbesteed. Daar is geen sprake van", laten B en W weten.

De oppositiepartij verwijt het college dat het in gebreke blijft wat betreft de informatieplicht aan de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders geven daarop aan dat de aannames van het fractielid niet juist zijn en vinden deze 'onzorgvuldig, suggestief en misplaatst'.

ZEVEN TON

Begin dit jaar werd duidelijk dat het toekomstbestendig maken van de Leunisdijk bijna 700.000 euro meer gaat kosten dan gedacht. Zo ligt er een gasleiding erg hoog, moet regenwater van het afvalwaterriool gescheiden worden en zijn de bouwkosten gestegen. Omdat Esch vanaf 1 januari 2021 bij Boxtel hoort, moet ook deze gemeente een zegje doen over de extra kosten.

Hoewel hij in eerste instantie niet blij was met de meerkosten, gaf wethouder Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel in april in deze krant aan dat het project nu weliswaar 1,5 miljoen euro gaat kosten, 'maar dat we er dan de komende veertig jaar wel vanaf zijn'.

GOEDKEUREN

Eigenlijk zou de gemeenteraad begin april al over de kwestie vergaderen, maar door de coronacrisis kan dat pas donderdag 2 juli. Dan stemmen de fracties over de extra bijdrage voor de herinrichting. Als de fracties het collegevoorstel goedkeuren, moet het besluit nog aan de provincie worden voorgelegd. Pas als die akkoord gaat, kan de gemeente Haaren het project aanbesteden.

Mocht de provincie geen goedkeuring geven, dan is het college van plan om in elk geval gevaarlijke punten in de Essche weg aan te pakken.

De inwoners van Esch klagen al langere tijd over het slechte wegdek, trillingen in hun huizen en over te hard rijdende auto's. Onder meer Platform Esch' Perspectief en een klankbordgroep zijn bij de totstandkoming van de plannen betrokken.



q De herinrichting van de Leunisdijk heeft al de nodige vertraging opgelopen. (Foto: Albert Stolwijk).