Wat is er aan de hand met Wmo?

Boxtel verwacht over 2020 een tekort van minstens 564.000 euro op de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Onze gemeente werkt samen met zes andere lokale overheden op het gebied van Wmo-gelden. En daarvoor hielden zij tot voor kort het 'solidariteitsbeginsel' aan.

Dit houdt simpel gezegd in dat de gemeenten in een samenwerkingsverband (Meierij) elkaar helpen om de kosten voor Wmo te verdelen. Met name in kleine gemeenten kunnen kosten voor Wmo nogal eens fluctueren. Dan is het handig als partners af en toe bijspringen om mee te helpen met de financiƫn.

Echter, dit solidariteitsbeginsel is in 2020 losgelaten. Deelnemers aan het samenwerkingsverband (naast Boxtel ook Sint-Michielsgestel, Vught, Meierijstad, 's-Hertogenbosch en Haaren) hebben besloten alleen nog maar te willen betalen voor de hulp die zij uitkeren. Boxtel komt er hierdoor bekaaid vanaf. Er is in deze gemeente relatief meer ondersteuning nodig. Ter illustratie: in verband met hulp bij gezondheid is er een behoefte van ongeveer 6 procent van de bevolking, zes keer meer dan bij de anderen.

Op alle vormen van Wmo (denk aan huishoudelijke hulp, maar ook specialistische ondersteuning) ontstaan er tekorten. Boxtel zoekt nu naar een oplossing om het tekort op specialistische hulp van 564.000 euro op te lossen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat dingen als dagbesteding, individuele begeleiding en kortdurend verblijf geraakt worden. ,,Hiervoor zijn gewogen bestuurlijke keuzes nodig, omdat het ingrijpt in het sociale gezicht van Boxtel", informeerden burgemeester en wethouders de Boxtelse raadsleden vorige week dan ook.