Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

CADEAUWINKEL EN ATELIER AAN DE MARKT VIERT JUBILEUM

Tien jaar Hebbes: 'Still going strong'

PÅL JANSEN

Cadeauwinkel Hebbes zou in 2020 haar tweede lustrum vieren. Maar het werd niet het feestjaar waarop Elly Matthijssen van Cello en haar cliënten hadden gerekend. In meerdere opzichten bevindt de sociale winkel aan de Markt zich in roerige tijden: door corona, online shoppen, maar de tekorten op de Wet maatschappelijke ondersteuning die oplopen. Desalniettemin: Hebbes is langzaamaan weer aan het opstarten, het enthousiasme is groot. ,,De eerste groepen zijn alweer aan de slag en we bekijken wanneer de winkel weer open kan."

Tien jaar geleden verhuisde cadeauwinkel & textielatelier Hebbes van locatie de Werf aan de Nieuwe Nieuwstraat naar de Markt. De werkplaats werd veertig jaar geleden al geboren als Textiel. Doel van de verhuizing was om zichtbaarder te zijn, maar ook om klanten te laten zien hoe producten ontstaan. Door de centrumlocatie staat Hebbes midden in de samenleving.

Achttien cliënten - binnen cadeauwinkel Hebbes medewerkers genoemd - werken er in het textielatelier aan producten, vooral onder de merknaam Zelluf. ,,Dat is begonnen omdat medewerkers vaak zeiden: 'dit heb ik zelf gemaakt'. Zij creëren hier hoogwaardige producten, en zijn daar natuurlijk trots op", weet Matthijssen.

De uitdagingen waarmee medewerkers van de winkel te kampen hebben, zijn zeer divers. Mensen met niet-aangeboren-hersenletsel (NAH), jongeren die vanuit speciaal onderwijs doorstromen en ga zo maar door. Maar zij hebben sowieso één ding gemeen: het Hebbes-personeel vindt werken met textiel fantastisch. Matthijssen: ,,We zijn bij Cello ooit begonnen met levensgroepen. Destijds was het zo dat mensen bij elkaar werden gezet, maar dat het niet zoveel uitmaakte wat je deed, zolang je samen een beetje kon opschieten. Nu kijken we meer naar het individu: naar interesses en ambities."

ECHTE BAAN

Zelfontplooiing, kwaliteit kunnen leveren, trots zijn op wat je doet: het wordt weliswaar dagbesteding genoemd, maar werken bij Hebbes is bijna als een gewone baan. ,,Je bent hier onder gelijkgestemden. Persoonlijk vind ik het mooi dat niemand hier wijst op elkaars beperking kijkt", vertelt Matthijssen. ,,Het gaat hier om de echt menselijke zaken, zoals aardig en lief zijn."

Des te jammer is het dat de medewerkers al bijna vier maanden niet meer samen konden werken vanwege de coronacrisis. De dagbesteding ging op slot in maart en mensen die in een woonvoorziening van Cello leven, moesten thuisblijven. Ook de cliënten die zelfstandig wonen, konden niet bij Hebbes terecht. ,,Wel zijn we bij bijvoorbeeld de Bracbant geweest om dagbesteding aan te bieden", geeft Matthijssen aan.

VERDRIETIG

De afgelopen maanden was de impact van het wegvallen van Hebbes extra goed te zien. ,,Sommige medewerkers raakten een beetje in depressie, soms waren ze zelfs verdrietig. En een aantal is er ook lui van geworden: ook dat is een probleem. We hebben echt geluk gehad dat dit alles in mooi weer is begonnen, dan kan iedereen nog een beetje buiten genieten. Als we in de winter dezelfde situatie krijgen, voorzie ik dat het nog veel lastiger voor ze zal zijn."

Winkels en werkplaatsen zoals Hebbes heeft Cello van Best tot Zaltbommel, circa zeventig in totaal. Op de Werf aan de Nieuwe Nieuwstraat zit bijvoorbeeld nog een bakkerij en kunnen mensen verpakkingswerk doen. Maar ook werkplaatsen bij WSD en dagbesteding bij de Kinderboerderij vallen onder de zorginstelling.

WMO

Naast de coronacrisis speelt er nog een andere ontwikkeling: de tekorten op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Organisaties zoals Cello moeten hierover met alle gemeenten waar zij actief zijn, afspraken maken over geld. En de Wmo-tekorten lopen op; zo moet Boxtel 564.000 euro inleveren op specialistische hulp. Wat dit precies in gaat houden voor cliënten, is nog niet bekend (lees groen kader hiernaast).

Natuurlijk kijkt Matthijssen met een schuin oog naar die ontwikkelingen. Zorgelijk, weet ze. Zij is echter verantwoordelijk voor de winkel en het atelier. ,,Dat soort zaken houden we hier zoveel mogelijk van de werkvloer. Hier ben je om te werken aan mooie producten." Op de vraag hoe ze Hebbes de volgende tien jaar voor zich ziet, klinkt een kleine zucht. ,,Ik hoop dat we er nog zijn, maar vooralsnog: still going strong. We hebben natuurlijk ook te dealen met bijvoorbeeld het online shoppen. Toch merken wij dat onze omzet al jaren stabiel blijft. We hebben toch een bepaalde gunfactor verworven. We kunnen wel een webwinkel starten. Maar dan komen klanten dus niet meer naar de Markt. Mensen moeten elkaar kunnen blijven ontmoeten, dat is belangrijk."


p Elly Mathijssen van zorgorganisatie Cello ontvangt haar 'medewerkers' van Hebbes weer sinds kort. De cadeauwinkel annex textielatelier aan de Markt bestaat tien jaar. (Foto: Bas van den Biggelaar).