Sam de Wolf (23) deelt haar verhaal om anderen te helpen. (Foto: eigen collectie).
Sam de Wolf (23) deelt haar verhaal om anderen te helpen. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

SAM DE WOLF (23) DEELT LEVENSVERHAAL OM ANDEREN TE HELPEN

'Schamen voor gevoelens hoeft niet'

JULES HAMELEERS

Sociale media worden vaak overspoeld met 'perfecte' mannen en vrouwen en foto's van mooi opgemaakte borden. Maar niet op de Instagram- en blogpagina van Sam de Wolf (23) uit Boxtel. Haar moeder overleed namelijk vorig jaar en bij haar vader is twee jaar geleden de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Door haar verhaal te delen wil ze anderen een hart onder de riem steken. ,,Je weet nooit wie het op dat moment nodig heeft."

Dat De Wolf over heftige zaken schrijft, betekent niet dat de boodschap altijd zwaar hoeft te zijn. Ze wil mensen die haar online pagina's bezoeken, vooral laten weten dat ze zich niet hoeven te schamen voor bijvoorbeeld depressieve gevoelens of angsten. Dat doet ze door op een positieve, lichte, maar treffende manier de levenslessen te delen die zij tot nu toe heeft opgedaan. ,,Ik wil depressies bespreekbaar maken en het taboe op angsten doorbreken", aldus de Boxtelse.

ALZHEIMER

Ondanks haar jonge leeftijd, heeft De Wolf al voor een hoop uitdagingen gestaan. Zo is haar moeder zes jaar lang ziek geweest en is ze vorig jaar overleden. Ook kreeg haar vader twee jaar geleden de diagnose Ziekte van Alzheimer. ,,Hierdoor heb ik bepaald gedrag ontwikkeld, waarbij ik mezelf voorbij liep. Ik deed altijd alles alleen maar voor anderen."

Voordat haar moeder overleed, waren er plannen dat haar ouders samen naar een verzorgingstehuis zouden gaan. Hierdoor moest De Wolf uit huis en ging ze samenwonen met haar vriend Damian. Toen kwam alles eruit. ,,Ik merkte dat mijn spanningsboog constant op 300 procent stond. Toen ik een plek voor mezelf had, kwam er ineens rust, waardoor ik geconfronteerd werd met mezelf."

Ze werd zich bewust van haar angsten en raakte depressief. Vooral haar verlatingsangst, de vrees om alleen gelaten te worden, zat haar enorm in de weg. ,,Ik werd niet echt controlerend richting Damian, maar maakte me wel de hele tijd zorgen als hij een keer weg ging. Dan gingen er constant gedachten door me heen als: 'Als er maar niks met je gebeurt...'"

Tot het op een bepaald moment niet meer ging. Zo kon ze bijvoorbeeld haar werk bij woongroep Ridder 5 niet meer goed uitvoeren. ,,Ik kon niet meer objectief op dingen reageren. Toen ik op een bepaald moment niet meer kon stoppen met huilen, heeft mijn leidinggevende me naar huis gestuurd."

BETER

Gelukkig gaat het nu beter met De Wolf. ,,Ik krijg veel hulp van een therapeut en een coach, dat is fantastisch. Ik probeer gewoon meer te omarmen hoe het nu is. Dan zeg ik tegen mezelf: 'Het gaat nu beter, en dat is goed, verder hoef ik even niet te kijken.'"

Deze boodschap wil De Wolf ook overbrengen via haar blog- en Instagrampagina. Zo schrijft ze over onderwerpen als vergeving, haar verlatingsangst en het verschil tussen positief zijn en optimisme. Door korte teksten wil ze haar inzichten delen en daarmee anderen vooruit helpen.

Zo deelde ze laatst ook haar verhaal in een uitzending van radiostation FunX. ,,Ik was echt wel zenuwachtig... Gelukkig hadden ze me al wat vragen doorgestuurd, waar ik me super goed op had voorbereid. Maar toen stelde de presentatrice totaal andere vragen! Ik weet nu wel van mezelf dat ik goed kan improviseren", lacht De Wolf.

DROOMBAAN

De jonge Boxtelse is nu bezig met re-integreren op haar werk. De praktische functie bij de woongroep gaat ze niet meer oppakken: in plaats daarvan doet ze administratief werk bij welzijnsorganisatie Amarant, waar ook de woongroep aan de Ridder onder viel. ,,Ik wil de onregelmatige werktijden niet meer. Doordat ik altijd thuis was als Damian op zijn werk was, werd mijn gevoel van eenzaamheid alleen maar vergroot."

Ook is De Wolf bezig met van haar passie, haar werk te maken. Ze is een plan aan het opzetten, om over drie tot vijf jaar een eigen onderneming te kunnen opstarten voor rouwbegeleiding en mantelzorgcoaching. ,,Ik ben op zoek naar zingeving en nu krijg ik steeds meer de kracht om toch te doen wat ik zelf wil. Wanneer ik een opleiding tot coach heb afgerond en mijn ervaringen meeneem, denk ik dat ik de wereld echt wel wat te bieden heb."


Wie Sam wil volgen, kan haar vinden op Instagram onder @sammvw. Haar blogpagina is persoonlijkeontwikkeling.family.blog.