Vier eindexamenleerlingen volgen De Grote JRL Online Eindexamenshow op het terras van café ’t Hart van Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Vier eindexamenleerlingen volgen De Grote JRL Online Eindexamenshow op het terras van café ’t Hart van Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

GROTE JRL ONLINE EINDEXAMENSHOW VERMAAKT EN ONTROERT

‘Een superleuke schoolperiode eindigt op heel aparte wijze’


MARC CLEUTJENS

De eindexamenleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) hebben vrijdagavond massaal gekeken naar de eerste en - als het aan de Boxtelse school ligt - laatste Grote JRL Online Eindexamenshow. Vanuit de Bracbantzaal werd een drie uur durend showprogramma uitgezonden dat live te volgen was op YouTube. De scholieren genoten, thuis met vrienden op de bank of coronaproof in de kroeg…

Een pubquiz, een fotowedstrijd, een karaokespel en heel veel filmpjes van docenten en scholieren. Dat waren de ingrediënten van eindexamenshow die op initiatief van de Galacommissie van het JRL werd gehouden. Docenten Laura Merks en Mark Don stonden aan de wieg van de show, die in plaats van het traditionele gala werd uitgezonden om alle coronapijn van de afgelopen maanden te verzachten. Het gala wordt trouwens begin december alsnog gehouden, als de gezondheidsomstandigheden dat tenminste toelaten...

FOTO’S EN REBUSSEN

Eindexamenleerling Amin Bouras vatte de avond perfect samen toen hij telefonisch deelnam aan de spelshow. ,,Ik kijk terug op een superleuke schoolperiode, maar ons examenjaar eindigt heel apart”, zei hij. Docent Guus Verhagen, met collega’s Suzanne van Gompel, Theo Hoog Antink en Bas Pijnappel presentator van dienst, kon dat alleen maar beamen. ,,Tja, daarom staan we hier…”, verzuchtte Verhagen. ,,Ik hoop dat we volgend jaar weer gewoon een gala kunnen houden.”

Toch was De Grote JRL Online Eindexamenshow een klinkend succes. De pubquiz die bestond uit vijf ronden bevatte onder meer vragen over docenten die de scholieren de afgelopen jaren heel goed hebben leren kennen. Aan de hand van foto’s en rebussen moesten ze raden om wie het ging. Daarnaast werd een reeks kennisvragen gesteld die onmiskenbaar uit de databank van Marc de Laat en Kiske de Leest van het Boxtelse quizbedrijf The Brain waren gehaald.

Naast de pubquiz, die werd gewonnen door het team van leerling Maarten van den Elshout, bestond de show uit de ‘Waar is… kwis’. Tal van JRL-docenten hadden selfies gemaakt op bekende en onbekende plekken in Boxtel. De eindexamenleerlingen moesten raden waar de foto’s waren genomen. Rosa Vullings ontdekte als eerste dat docent Dorine Wijgergangs poseerde bij de vijver aan de Reginahof in Selissenwal. Dat economieleraar Toon van Brunschot op de foto ging bij kasteel Stapelen was voor iedereen een makkie.

'DIT RAAKT ME'

Hilarisch maar soms ook ontroerend waren de persoonlijke filmpjes die alle docenten hadden opgenomen om de eindexamenleerlingen succes te wensen met hun verdere carrière. Veel indruk maakten de woorden van de razend populaire conciërge Henri van Houtum, die een onder scholieren gehouden populariteitspoll won. ,,Driekwart van de leerlingen wil mij als eerste bedanken, dat raakt me”, zei hij ontroerd. ,,Ik hou van jullie allemaal en ga jullie heel erg missen.”

De Grote JRL Online Eindexamenshow was het laatste ‘optreden’ van geschiedenisdocent Theo Hoog Antink, die sinds 1978 is verbonden aan de Boxtelse school. Collega Lucas Meijsen sprak een ode uit aan het adres van ‘Hoa’, zoals Hoog Antink door iedereen liefkozend genoemd wordt. ,,Je bent beroemder dan Jacob Roelands zelf”, proclameerde Meijsen. ,,Je hebt jezelf als docent behoorlijk onsterfelijk gemaakt, als een mix van de Winkler Prins Encyclopedie en de Encyclopedie der Nutteloze Feiten.”

DIPLOMA'S

Niet alleen Hoog Antink werd online uitgezwaaid. Het naderende afscheid van biologieleraar Hans Klompers, ook al meer dan vier decennia werkzaam op het JRL, werd geïllustreerd met een filmpje boordevol hoogtepunten. Het waren fraaie beelden van trips naar Burgers’ Zoo, Diergaarde Blijdorp, Waddeneiland Texel en natuurlijk de jaarlijkse skireizen. Rector Joris Hermans kwam ook digitaal langs. Hij feliciteerde alle geslaagden, in een korte boodschap. Waarom? Lachend: ,,Ik moet alle diploma’s nog ondertekenen!”

• • •

Woensdag 1 en donderdag 2 juli ontvangen alle geslaagde eindexamenkandidaten hun diploma. Dit gebeurt tijdens coronaveilige bijeenkomsten in de aula van het JRL.



p Vier eindexamenleerlingen volgen De Grote JRL Online Eindexamenshow op het terras van café ’t Hart van Boxtel aan de Markt. (Foto's: Bas van den Biggelaar).

De vier presentatoren naast elkaar in de Bracbantzaal. Van links naar rechts Guus Verhagen, Suzanne van Gompel, Theo Hoog Antink en Bas Pijnappel.