De klokken voor de weekendmissen kunnen weer luiden; de Heilig Hartparochie gooit alle kerkdeuren weer open. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De klokken voor de weekendmissen kunnen weer luiden; de Heilig Hartparochie gooit alle kerkdeuren weer open. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

HEILIG HARTPAROCHIE HERVAT ALLE MISSEN

Parochiekerken open, maar geen zang

De Heilig Hartparochie hervat in het weekeinde van zaterdag 4 en zondag 5 juli weer alle missen. De tijden zijn echter op sommige plekken aangepast en het aantal zitplaatsen is door de coronamaatregelen voor iedere kerk beperkt. Aan bezoekers wordt gevraagd zich voorafgaand aan een eucharistieviering te melden. Bovendien geldt nog een belangrijke regel: niet zingen!

Vanaf 1 juli mogen weer meer bezoekers in de kerken, maximaal honderd. De Heilig Hartparochie heeft enkele tijden aangepast en er is een rooster opgesteld, tevens voor de maanden juli en augustus. In de vakantieperiode zijn er meer vieringen dan normaal gesproken het geval is.

DIENSTEN

In de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek gaan pastoor Geertjan van Rossem en kapelaan Marshal Stanislaus per toerbeurt voor in de dienst van zaterdag om 19.00 uur. Kapelaan Stanislaus verzorgt de viering van zondag om 09.00 uur. Om 11.00 uur doet pastoor Van Rossem dat. Er mogen maximaal honderd mensen binnen zitten. Mensen kunnen zich online aanmelden via de website van de parochie: www.heilighartparochie.nl. Of bellen naar het secretariaat.

Omroep Dommelland zal de de televisiemissen vanuit de Sint-Jans Onthoofdingkerk gewoon blijven uitzenden. De Liempdse kerk is echter ook te bezoeken: er mogen maximaal zestig mensen binnen zitten, met gezinnen mogen dit er echter ook meer zijn. De dienst wordt geleid door pastoor Van Rossem en elke zondag gehouden om 09.30 uur. Aanmelden kan voor aanvang van de eucharistieviering bij binnenkomst van de kerk.

De missen in de Essche Sint-Willibrorduskerk starten elke zaterdagavond om 18.30 uur. Van Rossem en Stanislaus gaan hierin bij toerbeurt voor. Vijftig mensen mogen naar binnen, als zij met gezinsleden komen, mogen dat er meer zijn. Ook hier dient men zich bij binnenkomst van de kerk te melden.

Vieringen in de Theresiakerk in Lennisheuvel vinden in juli om de veertien dagen plaats op zondagen vanaf 10.30 uur, de eerste op 12 juli. Pastor Harry van den Tillaart verzorgt de preek. Er kunnen 32 bezoekers komen, met gezinnen mag dit aantal hoger zijn. Bezoekers melden zich telefonisch aan via 06–40 98 38 44 of door een briefje in de brievenbus van Mijlstraat 73 te stoppen.

MAATREGELEN

De Heilig Hartparochie noteert ieders naam, telefoonnummer en dag van aanwezigheid als bezoekers zich aanmelden. ,,We kunnen dan contact met hen opnemen als er bijzonderheden zijn", verklaart de parochie. Op de dag van de viering worden bezoekers door vrijwilligers ontvangen. Deze controleren de aanmelding of noteren alsnog de gegevens. Ook wordt gevraagd naar de gezondheid van mensen. De vrijwilligers instrueren en begeleiden vervolgens de bezoekers zodat zij de coronamaatregelen kunnen volgen.

Zo zijn er vaste looproutes. Ook mag niet worden gezongen en bij de vredeswens worden geen handen geschud. Bovendien gelden er maatregelen voor communies. Bijdragen moeten vóór of na de mis in de collectebus, schaal of mandje worden gedoneerd. Deze staat achterin de kerk. Bezoekers kunnen bijdragen ook per bankoverschrijving overmaken. De voorganger geeft aanwijzingen over het verlaten van de kerk, met inachtneming van de anderhalvemetermaatregelen.

Mensen met gezondheidsklachten worden dringend verzocht thuis te blijven.,,Maar bovenal heten we de kerkgangers na drie maanden van afwezigheid weer van harte welkom", aldus de parochie.


p De klokken voor de weekendmissen kunnen weer luiden; de Heilig Hartparochie gooit alle kerkdeuren weer open. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Ook protestanten weer welkom in eigen gebedshuis

De Protestantse Gemeente Boxtel start zondag 5 juli ook weer voorzichtig met de kerkdiensten. ,,Het is fijn om na zo’n lange periode zonder de vertrouwde bijeenkomsten op zondag, weer de dienst samen te mogen vieren in ons kerkje."

Achter de schermen organiseert de Protestantse Gemeente van alles om aan de richtlijnen te kunnen voldoen. Ontwikkelingen op dit gebied zijn te volgen via www.pg-boxtel.nl of in deze krant. Op de website zijn bovendien alle regels te vinden waar de kerkgangers zich aan moeten houden. Aanmelden is verplicht. Dit dient uiterlijk vóór vrijdagavond 19.00 uur te gebeuren via e-mailadres aanmeldenkerkdienst@pg-boxtel.nl of telefonisch: 0411-67 85 65 of 06-20 11 73 64. Gevraagd wordt om een telefoonnummer door te geven. Maximaal 24 bezoekers mogen naar binnen. Diensten zijn ook te volgen op de website van de Protestantse Gemeente.