Een portret maken van Hulda 'Tottie' Kiel stond al jaren op het verlanglijstje van Liempdenaar Lars van den Akker. Vrijdag publiceerde hij zijn vijftien minuten durende film over de oud-Boxtelse, die in 2007 werd veroordeeld voor acht jaar cel wegens een poging tot moord. (Foto: Lars van den Akker).
Een portret maken van Hulda 'Tottie' Kiel stond al jaren op het verlanglijstje van Liempdenaar Lars van den Akker. Vrijdag publiceerde hij zijn vijftien minuten durende film over de oud-Boxtelse, die in 2007 werd veroordeeld voor acht jaar cel wegens een poging tot moord. (Foto: Lars van den Akker). Foto: Lars van den Akker

BIJZONDERE DOCUMENTAIRE VAN LIEMPDENAAR OVER HULDA KIEL

'Contrast met Tottie was groot'

Het was in het begin een beetje vreemd om oog in oog te staan met de in Boxtel opgegroeide Hulda 'Tottie' Kiel, vindt Lars van den Akker (19). Maar na korte tijd was dat voorbij: ,,Ze was eigenlijk best normaal. Het contrast met wat ik al wist, vond ik best groot. Dat was mooi om te zien", vertelt de Liempdenaar. Hij maakte een vijftien minuten durend videoportret van de voormalig inwoner van Boxtel.

PÅL JANSEN

Kiel werd in 2007 veroordeeld tot acht jaar celstraf voor een poging tot moord op haar broer en diens vriendin. Binnen het gezin Van den Akker werd er vroeger al aan de keukentafel over gepraat. En dat verhaal bleef Lars altijd bij. Vorig jaar besloot hij al 'iets' te willen doen met het onderwerp. ,,Maar ik durfde dat toen nog niet zo goed. ik had nog niet zo veel ervaring." Toch besloot hij na een jaartje om de voormalig inwoonster van Boxtel te benaderen. ,,Ik wilde onderzoeken hoe mensen zoiets kunnen doen, met name wat er gebeurde in de gevangenis."

TUNNEL

Kiel deed diverse ontsnappingspogingen en werd in acht jaar tijd zeven keer overgeplaatst. Eén keer was haar vlucht succesvol, en daarmee werd ze een beroemdheid in en buiten Nederland. Kiel ontsnapte op spectaculaire wijze uit de Koepel-gevangenis in Breda, door een tunnel te graven. Uiteindelijk werd ze weer opgepakt. Ze deed haar verhaal bij Anna Korterink, die een boek over Kiel schreef: Totties Vlucht, De Tunnelgraafster van Breda. Daarin vertelt zij niet alleen over de ontsnapping, maar ook over het reilen en zeilen in de gevangenissen waar ze verbleef. Lars: ,,Als ik zelf in de gevangenis zou zitten, zou ik er zo in ieder geval niet mee omgaan. Ik ben zelf best wel braaf, het contrast tussen mij en Tottie vond ik dan ook bijzonder."

In zijn video trekt hij dan ook diverse keren de vergelijking tussen hem en Kiel. Maar ook hoe de oud-Boxtelse met hem het gesprek aanging, verbaasde Lars enigszins. ,,In het begin vond ik het wel raar, ik was ook best gespannen. Maar het ging al snel best wel soepel. Als je ziet hoe ze met haar kind omgaat, haar man, maar ook gewoon praat over koetjes en kalfjes... Eigenlijk best normaal allemaal."

Tegelijkertijd besefte de jonge Liempdenaar dat hij hier wel te maken had met iemand die veroordeeld is voor poging tot moord. ,,Maar ik heb me eigenlijk geen enkel moment onveilig gevoeld. En ze werkte ook volledig vrijwillig mee."

VERKLARINGEN

Ten tijde van de arrestatie van Kiel, zijn er diverse verklaringen gegeven over wat er precies was gebeurd in 2007. Heel erg concreet gaat de oud-Boxtelse in het portret van Lars niet in op haar delict, ze houdt het bij 'een schermutseling' waaraan een mes te pas kwam. Dit draaide uit op een 'noodweer-exces'. ,,Ik heb dat ook bewust in het midden gelaten. Vooral wilde ik de focus leggen op haar ontsnappingen en handelingen in de gevangenis. Anders had ik ook het gevoel dat ik rechercheur aan het spelen was."

Wat resteert is een bijzonder portret van een vrouw die over zware zaken luchtig haar verhaal doet. Of zij nog contact heeft gehad met Lars over zijn film? ,,Ja, ze vond dat ik het goed deed. 'Je moet er iets mee doen', zei ze", grinnikt de Liempdenaar. Dat zit wel goed: de jonge filmmaker volgt een opleiding tot Audiovisueel Specialist aan het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.


p Een portret maken van Hulda 'Tottie' Kiel stond al jaren op het verlanglijstje van Liempdenaar Lars van den Akker. Vrijdag publiceerde hij zijn vijftien minuten durende film over de oud-Boxtelse, die in 2007 werd veroordeeld voor acht jaar cel wegens een poging tot moord. (Foto: Lars van den Akker).


't Essche Boeltje houdt pas in 2021 weer toernooi

Het geluid van kaatsende metalen ballen klinkt dit jaar niet door de straten van Esch. De organisatie van het jaarlijkse jeu-de-boulestoernooi 't Essche Boeltje slaat namelijk vanwege de coronaperikelen een jaartje over.

Normaal gesproken staat de derde zaterdag van september bij veel Esschenaren omcirkeld op de kalender. Dat er dit jaar dus geen toernooi wordt gehouden, is voor de ruim achthonderd deelnemers een domper.

De organisatie van het al jaren goedbezochte evenement heeft haar zinnen nu gezet op september 2021. De inschrijving voor dat toernooi start op 1 juli van dat jaar.