Afbeelding
Foto: Vion food group

ROEP OM SLUITING VION BOXTEL KLINKT STEEDS LUIDER NA LAATSTE STEEKPROEF

Veiligheidsregio: 'Vion voldoet aan alle eisen GGD'

Jan Hermens

Steeds meer mensen in Boxtel en omgeving maken zich zorgen om de coronabesmettingen bij varkensslachterij Vion op bedrijventerrein Ladonk. Het RIVM uitte dit weekend al kritiek op een conclusie van de vleesverwerker dat de besmetting van 27 positief geteste medewerkers vermoedelijk niet recent was en de kans op virusverspreiding gering. De vier Boxtelse coalitiepartijen schreven deze week hun zorgen ook van zich af. Daarnaast eist actiegroep Sluit Vion morgenmiddag, vrijdag 26 juni, middels een demonstratie drastische maatregelen.

De coalitiepartijen Combinatie95, SP, D66 en INbox hebben het Boxtelse college van B en W deze week een open brief gestuurd. Daarin roepen zij het gemeentebestuur op een vuist te maken richting de Veiligheidsregio. Vicevoorzitter Wobine Buijs van die regionale organisatie, geeft de gemeenteraad woensdag 1 juli vanaf 19.30 uur tekst en uitleg over de maatregelen rondom Vion en corona, zo is inmiddels bekend.

De briefschrijvers willen net als de actievoerders van Sluit Vion dat al het personeel van de slachterij getest wordt en dat de Veiligheidsregio terugkomt op haar besluit de vleesverwerker open te laten. Aanleiding vormde de meest recente steekproef bij de slachterij. Daar kwam uit dat een op de drie medewerkers van Vion besmet is met Covid-19. Daarnaast uitte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het afgelopen weekend kritiek op een conclusie die Vion in het zelf verstuurde persbericht trok.

De slachterij meldde dat bij 27 positief geteste medewerkers een laag gehalte aan zogeheten virus-RNA was aangetroffen en dat dit past bij niet-recente coronabesmettingen met een geringe kans op actieve virusverspreiding. Of het klopt dat de medewerkers al een poos geleden met corona besmet zijn geraakt en het virus nu waarschijnlijk niet meer overdragen, is volgens het RIVM niet met zekerheid te zeggen. Verdere actie onderneemt het instituut niet. ,,Dat is een zaak van de Veiligheidsregio", aldus een woordvoerder.

ARGUMENTEN

Gevraagd naar de argumenten voor het openhouden van de Vion-locatie in Boxtel, antwoordt een woordvoerder van Veiligheidsregio Brabant Noord: ,,Alle eisen die de GGD heeft gesteld om verantwoord open te kunnen blijven, zijn door het bedrijf nagekomen. De protocollen die Vion samen met de GGD heeft opgesteld, worden nu bij alle locaties toegepast."

De Veiligheidsregio, inclusief GGD, baseert haar adviezen op de testresultaten van het slachtbedrijf, legt de woordvoerder uit. De gezondheidsdienst neemt de testen af, het RIVM analyseert ze. ,,De resultaten laten een dalende lijn zien. Ook het aantal besmettingen bij de toegangscontrole in Boxtel neemt af."

De Boxtelse raadsfracties wijzen op de gevaren voor de rest van het dorp. ,,De medewerkers van Vion komen ook in Boxtelse winkels, op straat en bij andere voorzieningen en vormen daarmee een risico voor onze inwoners." Het is volgens de coalitie niet uit te leggen dat de vleesverwerker open mag blijven. ,,Elke besmetting is er een te veel", stellen de vier partijen in hun brief.

De Veiligheidsregio stelt dat voor personeel van Vion de richtlijnen van het RIVM gelden, zoals voor iedereen in Nederland. ,,Heb je klachten, dan blijf je thuis. Heb je koorts, dan ga je in isolatie."

De fracties uitten hun zorgen al tijdens de vergadering van begin juni. Burgemeester Ronald van Meygaarden gaf toen aan dat Boxtel geen verhoogd risico loopt en dat de adviezen van de Veiligheidsregio worden opgevolgd. De gemeente zelf is geen bepalende factor in de huidige situatie, omdat het om een crisis gaat. De Veiligheidsregio trekt in deze aan de touwtjes.

BELANGEN

Mirjam Bemelmans, woordvoerder van actiegroep Sluit Vion, vroeg zich eerder af of er geen sprake is van belangenverstrengeling. Immers, de voorzitter en vice-voorzitter van de Veiligheidsregio, Jack Mikkers en Wobine Buijs, bekleden deze functies ook voor Agrifood Capital. Dit is een samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met innovaties in de agrarische sector. Van economische motieven om Vion open te laten, is volgens de Veiligheidsregio echter geen sprake: ,,In de coronacrisis staat de gezondheid van inwoners centraal. Dat was zo en dat is nog steeds zo." Een woordvoerder van Vion zegt: ,,Een sluiting van Boxtel is niet aan de orde en vragen over de eventuele economische schade van een sluiting ook niet. Op suggesties en geruchten gaan wij niet in. Onze communicatie met alle belanghebbenden is feitelijk en op de wetenschap gebaseerd om te voorkomen dat onnodig verwarring ontstaat."

VOEDSELVOORZIENING

Toch speelt de voedselvoorziening een rol in de discussie over het al dan niet sluiten van vleesverwerkende bedrijven. Dat valt op te maken uit het verslag van de op 3 juni gehouden vergadering van het bestuur van de Veiligheidsregio. Daarin staat: ,,We merkten dat we een afweging te maken hadden met betrekking tot de keten voedselvoorziening en het toepassen van proportionaliteit, en dat is breder dan volksgezondheid alleen, ook al heeft dat de hoogste prioriteit. Deze lijn zal worden ingebracht bij de lopende discussies over slachterijen en arbeidsmigranten."

Woensdag, als Wobine Buijs de Boxtelse gemeenteraad te woord staat, moet er meer duidelijk worden.


p Vion in Boxtel deelt mondkapjes uit. Het bedrijf volgt de richtlijnen van de GGD. Desondanks bestaat er onrust in Boxtel. (Foto: Vion Food Group).