Afbeelding
Foto: Piet van Oers

BRABANT WATER AAN DE SLAG IN BOXTEL

Sanering asbestleidingen rond Vic. van Alphenlaan


PÅL JANSEN

Brabant Water saneert vanaf volgende week 550 meter aan asbesthoudende waterleidingen rond de Vicaris van Alphenlaan, het Molenpad en de omliggende straten. De leidingen zijn sterk verouderd: ze dateren uit de jaren vijftig. Ook wordt deze zomer gewerkt aan de water- en gasleidingen rond de appartementencomplexen van Hoogheem, al gaat het hier louter om onderhoud.

Het gros van de leidingen dat moet worden vervangen, is in de jaren vijftig van de vorige eeuw al aangelegd. In deze wederopbouwperiode zijn veel waterleidingen van asbestcement gemaakt, die voor 80 procent uit cement en 20 procent uit asbest bestaan (ook wel hechtgebonden genoemd). Destijds leek het een goede oplossing, omdat asbest als slijtvast werd beschouwd. Sinds 1985 is echter het aanleggen van dit soort leidingen verboden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsdienst is alleen inademen van asbestvezels - die ook los kunnen laten en zo in het drinkwater terecht kunnen komen - schadelijk. Critici plaatsen hier nogal eens kanttekeningen bij en ook Brabant Water gaat hier niet vanuit. ,,Deze leidingen zijn nat - door water en grond - en daardoor kunnen er geen asbestdeeltjes vrij komen", aldus een woordvoerder.

RISICO'S

Met het verwijderen van de leidingen, ontstaan er in ieder geval wel risico's. De buizen kunnen bijvoorbeeld breken en zo kunnen werknemers, maar ook passanten in contact komen met asbestvezels. Echter, zo benadrukt Brabant Water, wordt er uiterst zorgvuldig gewerkt. ,,De uitvoerders houden zich aan de veiligheidsvoorschriften hoe zij de leiding moeten verwijderen. Dit betekent dat ze de leiding in zijn geheel verpakken en afvoeren. Passanten hoeven nergens rekening mee te houden'', aldus de woordvoerder.

Om de sanering uit te kunnen voeren, is een opslag gerealiseerd aan de Deken de Wijsstraat. In het kader van de asbestrisico's belooft de leidingbeheerder oude buizen veilig op te slaan. ,,We plaatsen daarom goed afgesloten containers in de wijk", geeft de woordvoerder aan.

Buurtbewoners zijn middels een persoonlijk bericht op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. De saneringen rond de Vicaris van Alphenlaan worden uitgevoerd door het bedrijf Gebroeders Van der Steen uit Berlicum. Die verwacht een dezer dagen te kunnen starten met het karwei. Hoewel er voor de klus een periode van drie maanden staat ingeruimd, verwacht Brabant Water dat het sneller klaar kan zijn: zo rond de zes weken, mits alles volgens plan verloopt.

GEEN WATER

Brabant Water moet ook enkele aansluitingen op meterkasten of -putten in huizen laten vervangen of in een tuin zijn. Bij sommige bewoners in de Vicaris van Alphenlaan, het Molenpad en de omliggende straten kan op enig moment geen leidingwater uit de kraan komen. Zij worden over dit soort zaken tijdig geïnformeerd, aldus de woordvoerder: ,, Zij kunnen een enkele keer last hebben van een wateronderbreking." Dit alles vindt plaats tijdens werkdagen van 07.30 tot 17.00 uur.

Het kan ook zijn dat omwonenden overlast ervaren door de werkzaamheden, zoals minder parkeerplekken, opritten die even niet toegankelijk zijn of graafmachines die voor herrie zorgen. Brabant Water laat weten dat alle straten niet in één keer open zullen liggen, maar dat de aannemer telkens een stukje straat openbreekt om het waterstelsel te saneren. Voor verkeer levert de klus naar verwachting weinig hinder. ,,We proberen zoveel mogelijk via het trottoir te werken zodat het gemotoriseerd verkeer en fietsers hier weinig van merken", stelt de woordvoerder.

HOOGHEEM

Rond de Hoogheemflats worden zowel de gas- (Enexis) als de waterleidingen vervangen. Deze werkzaamheden starten ook deze week en duren ruim een maand. Geen of minder water door de kraan? Kijk ook op de website www.waterstoring.nl voor een overzicht.



q Aan de Deken de Wijsstraat staat nu al een opslagcontainer. Hierin worden onder meer de asbesthoudende leidingen - die door Brabant Water de komende weken uit de grond worden gehaald - bewaard en daarna afgevoerd. (Foto: Piet van Oers).


CAPACITEIT STROOMNETWERK MOET GROTER

Weinig ruimte voor windmolens in Boxtel


Jan Hermens

Blauwe vlekjes op de kaart geven aan waar windturbines geplaatst zouden kunnen worden in de gemeente Boxtel. Of ze daar ook wenselijk zijn, laat Boris Hocks van Generation Energy dinsdagavond nog even buiten beschouwing. De gemeenteraad liet zich toen informeren over de mogelijkheden voor zon- en windenergie.

Eerder werd al duidelijk dat het Wilhelminapark nabij de Rijksweg A2 een mogelijke locatie is voor een drietal windmolens. Maar heel veel meer mogelijkheden voor het bouwen van deze turbines zijn er niet in de gemeente Boxtel. Er is echter nog een mogelijkheid op de gemeentegrenzen, zoals die tussen Liempde en Best. Daar zouden er nog vijf geplaatst kunnen worden, maar dat gebied ligt onder de radar van een militair vliegveld en dat zou problemen op kunnen leveren.

Omdat deze technisch geschikte locaties op of vlakbij de grens van twee gemeenten liggen, vindt er overleg plaats tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. Daar is de Boxtelse projectleider Gerard Schönfeld maar wat blij mee: ,,Sint-Michielsgestel wilde voorheen geen windmolens, maar zit nu toch om de tafel."

VIJFTIG HECTARE

Wat zonne-energie betreft, hebben panelen op daken de voorkeur voor de gemeente. De capaciteit van de Boxtelse daken is echter niet groot genoeg om aan de energie-opgaven te kunnen voldoen. Dus wordt er ook naar zonneparken gekeken.

Op dit moment is het elektriciteitsnetwerk echter nog niet berekend op de extra stroomlevering door zonnepanelen. Raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95), schrok daar van, omdat er nu een beperking geldt van vijftig hectare zonnevelden. ,,Als die niet tijdelijk is, kunnen we onze ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn wel overboord gooien", gaf hij dinsdagavond aan. Schönfeld wist te vertellen dat de gemeente Boxtel nog met netbeheerders TenneT en Enexis in gesprek is over de uitbreiding van de stroomcapaciteit.

De raadsleden moeten nog voor de verkiezingen in november een visie op zonne- en windenergie vaststellen. Dit met het oog op de Regionale Energie Strategie (RES) en Boxtel Energieneutraal in 2030.