Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

GEMEENTE: POPULIEREN AAN HET EINDE VAN HUN LEVENSDUUR

Protest Munsel om 'groene kathedraal'

MARC CLEUTJENS

Bewoners van de wijk Munsel hebben deze week verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen kap van bijna 25 reusachtige populieren. De bomen staan aan de straten Munsel en Munselse Hoeve en zijn volgens de gemeente Boxtel aan het einde van hun levensduur. Buurtbewoner Wilbert Meirmans is bang dat de wijk zijn ‘groene kathedraal’ verliest.

Meirmans uitte zijn ongenoegen op Facebook en is overstelpt met steunbetuigingen. In zijn ogen vormen de populieren een ‘monumentale doorgang voor fietsers en voetgangers’. ,,Ik wil een petitie starten om dit prachtige stukje Boxtel te behouden. Dit weggetje zag er de 19e eeuw al zo uit. Ik wil voorkomen dat de bomen in de zomervakantie ineens weg zijn. Voor je het weet is het kaal, leeg en stil.” Meirmans overweegt een handtekeningenactie.

'HELEMAAL OP'

Volgens een gemeentelijke woordvoerster staan de populieren er al een halve eeuw en zijn ze ‘helemaal op’. ,,Als populieren zo oud zijn, verliezen ze bij harde wind takken en vormen ze een gevaar voor de omgeving. Bovendien zorgt worteldruk voor schade aan het wegdek.” Ze vervolgt: ,,Zodra de bomen zijn gerooid, worden andere exemplaren geplant in de straat. Geen populieren, maar iepen en lindes.”


q De populieren aan dit fietslaantje op Munsel moeten blijven, vinden buurtbewoners. (Foto: Marc Cleutjens).


Taekwondoka's krijgen cursus in de buitenlucht


Wie taekwondo-instructeur wil worden, moet daarvoor een cursus volgen. De derde dag van de International Instructors Course werd zondag positief afgesloten bij Taekwondoschool Dekker in Boxtel: alle deelnemers slaagden voor de lessenreeks.

Vanwege de coronacrisis werd de activiteit volledig buiten gehouden. Het weer zat de cursisten enorm mee, waardoor het buiten trainen, filosoferen en studeren totaal geen probleem was.

Tijdens de laatste cursusdag werden de onderdelen sparring en hosinsul (zelfverdediging) onder de loep genomen. Daarnaast kwam het do-principe uitgebreid aan bod. Dit betekent letterlijk 'de weg' en omvat de levenswijze van taekwondo. Tijdens dit onderdeel werden enkele mensen door grandmaster Peter Sanders persoonlijk geïnterviewd.

De instructeurs, naast Sanders zijn dat master Colin Bakker en sabum Ad Dekker, zijn trots op alle deelnemers, meldt de sportschool. Er kwamen mensen uit het hele land om de cursus bij te wonen. Hierbij kwam niet alleen taekwondo als sport aan bod. Er werd vooral veel aandacht besteed aan de deelnemers als persoon en de weg die hij of zij nog gaat afleggen in de toekomst als sporter en instructeur.