EEN VIJFDE BETAALT MET SMARTPHONE

Parkeerinkomsten Boxtel over 2019 vallen tegen

PÅL JANSEN

Waar Boxtel in 2019 rekende op een inkomstenbron van circa 320.000 euro, hebben de parkeergelden over dat jaar slechts een kleine 170.000 euro opgeleverd. Bovendien namen de kosten ervoor ook toe. Al met al kostte het parkeren vorig jaar zo'n 30.000 euro meer dan het opleverde. Het mobiel betalen nam wel een vlucht.

De verminderde inkomsten wijt de gemeente onder meer aan de proef blauwe zone. Daardoor inde zij tot juli 2019 geen parkeergelden bij het terrein aan de Prins Hendrikstraat, achter lunchzaak Meneer van Dommelen. Maar ook de verdwenen plaatsen op de Markt zorgen voor een domper. Opvallend is dat de gemeente die parkeerders niet terugziet op alternatieve locaties, zoals op het terrein achter het gemeentehuis bij het Januspad.

Het feit dat minder mensen hun auto's in en rond het centrum parkeren, heeft geen invloed op de omzet in het kernwinkelgebied, denkt Boxtel. Daarbij verwijst de gemeente naar de proef blauwe zone tussen 2016 en 2019, waar deze kwestie ook al aan bod kwam. ,,Het aantal auto's was minder, het aantal fietsen is en blijft hoog", verklaart de gemeente. Zij denkt - voorzichtig, want nog niet onderzocht - dat fietsers ook voor veel omzet zorgen.

Desalniettemin wordt wel gestimuleerd om meer centrumbezoekers hun auto op de alternatieve parkeerlocaties te laten zetten. Zo wil Boxtel in de zomer extra verkeersborden neerzetten. Dit moet onder meer de route naar het terrein achter het gemeentehuis verduidelijken. Alleen is het ook niet zo meer automobilisten elders hun wagen zetten omdat ze die parkeerplek niet kunnen vinden. ,,Het is dus ook niet een-op-een te stellen dat de bewegwijzering de oorzaak is van minder parkeerdruk bij het gemeentehuis", aldus een woordvoerder van Boxtel.

Intussen is het mobiel betalen onderweg. Een vijfde van de parkeerders betaalt nu met zijn smartphone, al verwacht Boxtel hierin wel een kleine dip over 2020 vanwege de coronacrisis. De invoering van het mobiel betalen bracht bovendien ook kosten met zich mee. Ook kostten de automaten en de evaluatie van het parkeren extra geld, alles bij elkaar ging het om 42.000 euro.