...HAN LOOIJEN...
           (Foto: eigen collectie).
...HAN LOOIJEN... (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

GESTELSE OPPOSITIEPARTIJEN VERBOLGEN

Uitspraak burgemeester valt verkeerd in Gestel


PÅL JANSEN

Alle oppositiepartijen in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel zijn verbolgen over een uitspraak van de Boxtelse burgemeester Ronald van Meygaarden. Die stelde vorige week dat 'onze ambtenaren eigenlijk onze ambtenaren niet meer zijn', daarmee verwijzend naar het gezamenlijke ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij (MGD) van de twee gemeenten.

De Gestelse burgemeester Han Looijen (VVD) nam het donderdag voor zijn Boxtelse collega op. De uitspraak verdiende meer nuance en werd verkeerd in de krant is gezet, zei hij tijdens de Gestelse raadsvergadering. Twee dagen eerder deed Van Meygaarden zijn uitspraak in de Boxtelse raad in het kader van het wijkgericht werken. Daar werd een rapport van de Rekenkamercommissie (RKC) over deze werkmethode besproken.

De wijkmakelaars worden in Boxtel gezien als een succes. Zij ondersteunen inwoners vanuit de gedachte van Meewerkend Boxtel: als er ideeën uit buurten en wijken ontstaan, helpt de wijkmakelaar een handje mee deze te realiseren. Maar, zo stelt de RKC: de werkwijze geldt nog niet voor de hele ambtelijke organisatie.

'IETSJE VAN ONS AF'

Het wijkgericht werken is niet altijd even makkelijk, zo lichtte Van Meygaarden toe. Maar hij vindt ook MijnGemeenteDichtbij een 'complicerende factor'. Letterlijk zei hij daarover (zoals te horen is in het videoverslag): ,,Onze ambtenaren zijn eigenlijk onze ambtenaren niet meer. Staan ietsje van ons af en werken voor twee verschillende gemeenten. En dat maakt het ook wat moeilijker om je goed in te kunnen leven in een dossier van één specifieke wijk, omdat je ook andere te bedienen hebt."

Raadslid Jack de Vlieger van de Gestelse PvdA nam het woord namens alle oppositiepartijen, dus ook de lokale D66, DorpsGoed, Gestelse Coalitie en GroenLinks. Allen waren zij zeer verontwaardigd over de uitspraak Van Meygaarden, met name over het deel dat 'onze ambtenaren niet meer onze ambtenaren zijn'. ,,Zeer schadelijk en onfatsoenlijk voor de ambtenaren binnen MijnGemeenteDichtbij", zei De Vlieger. ,,Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig", besloot hij uiteindelijk zijn betoog.

Ook Looijen schrok van het krantenartikel. ,,Ik heb contact gehad met meneer Van Meygaarden, die aangaf dat de woorden die in de krant stonden, niet de woorden waren die hij had gebezigd. Ik heb het videoverslag nagekeken. Hij heeft het daar genuanceerd over de uitspraak die u naar voren bracht, in de krant stond die wat ongenuanceerder. Hij beseft zich wel degelijk dat het onze ambtenaren zijn."

TENEUR

Raadslid Kirk den Otter (CDA) vatte de teneur in een artikel uit Brabants Dagblad over wijkgericht werken - dat net als Brabants Centrum de opmerking van Van Meygaarden had opgetekend - als volgt op: de ambtelijke fusie zou de situatie in Boxtel bemoeilijken. Hij vroeg zich af in hoeverre dat ook zo is. Die opmerking hoorde burgemeester Looijen niet terug op de videoband. Hij adviseerde de raadsleden om het fragment terug te luisteren.

In het kader van wijkgericht werken en deze methode doortrekken naar de rest van het gemeentehuis, is MGD in ieder geval wel een 'complicerende factor', zo stelde Van Meygaarden zelf. En nog steeds. Wat precies de nuance is waar de Gestelse burgemeester Looijen op doelt, blijft onduidelijk.

NIET OVERAL MOGELIJK

Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel had de burgemeester ermee willen zeggen dat wijkgericht werken, waarbij ambtenaren initiatieven ondersteunen die inwoners bedenken, niet op elke functie mogelijk is. En dat het voor andere beleidsmedewerkers 'niet eenvoudig is om op dezelfde manier te werken als de wijkmakelaars, omdat zij hun aandacht over twee gemeenten en meerdere dorpen moeten verdelen'. ,,Hij betreurt het dat zijn woorden kennelijk voor meerdere uitleg vatbaar zijn en dat zo de context en de nuance verloren ging. De burgemeester is namelijk net als zijn collega in Sint-Michielsgestel heel tevreden over de ambtelijke inzet, met name tijdens het coronatijdperk waarin enorm veel nieuwe taken op het bordje van de gemeente kwamen."




     ...RONALD VAN MEYGAARDEN...
               (Foto: Albert Stolwijk)