Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PRORAIL: 'MAATREGELEN WONINGEN BIJ SPOOR BOXTEL TE DUUR'

Te veel trillingen, geen aanpassingen

Jan Hermens

Als de zogeheten zuidwestboog bij Meteren gereed is, rijden er meer goederentreinen via het tracé Meteren-Boxtel naar het zuiden. Bij twintig panden in Boxtel overschrijdt dan het trillingsniveau de gestelde gemiddelde norm. Onder meer bij De Herbergier, het verzorgingshuis voor mensen met dementie op de hoek Baroniestraat/Brugstraat. Maar maatregelen om de trillingen tegen te gaan, vindt ProRail te duur.

Drie gebouwen waar straks te veel trillingen worden gemeten, vormen het NS-station. De overige zeventien zijn aangemerkt als 'afwegingspanden': spoorwegbeheerder ProRail moest daarvoor trillingsbeperkende maatregelen overwegen, maar neemt die niet. Het zijn woningen aan de Brugstraat, Spoorstraat en Van Salmstraat. De gemiddelde belasting neemt meer dan de toegestane 0,1 procent toe; de maximale trillingtoename mag echter 30 procent zijn en daar blijven de Boxtelse gebouwen onder.

DOELMATIGHEID

Deskundige Maarten Poos van ProRail legde maandag tijdens een online informatieavond uit dat maatregelen in Boxtel te kostbaar zijn volgens het 'doelmatigheidsbeginsel' dat de spoorwegbeheerder hanteert. ,,Per afwegingspand staat een budget van 47.000 euro voor trillingsbeperkende maatregelen. In Boxtel is het totaalbedrag niet voldoende om aanpassingen te kunnen doen."

Behalve met trillingen krijgen mensen die dicht bij het spoor wonen, ook met extra geluid te maken. De fractie van oppositiepartij Balans maakt zich daar zorgen over en vraagt het college van burgemeester en wethouders op te komen voor de leefbaarheid en veiligheid van de inwoners met woningen vlakbij het spoor. Verder wil Balans weten hoe het staat met het aanbrengen van geluidsmaatregelen. Volgens ProRail is het geluidsaneringsplan is nog niet definitief en wordt dit komend najaar ter inzage gelegd.

Er zijn plannen voor geluidsschermen en raildempers in Boxtel, die vallen echter niet onder het tracébesluit Meteren-Boxtel, maar onder het Meerjarenprogramma Geluidsanering. Boxtelaar Jan Bakx, lid van actiegroep Goederentreinen Nee en woonachtig langs het spoor, vindt Meteren-Boxtel ongeschikt voor goederenvervoer op grote schaal. ,,Het tracé voert langs te veel bebouwd gebied." Hij verwijst naar een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over geluid. ,,Geluid veroorzaakt grotere gezondheidsproblemen dan aanvankelijk gedacht. Maar ProRail doet niets met deze bevindingen, want er is geen wetgeving over en het tracébesluit is al genomen."


p Woningen aan onder meer de Brugstraat en Spoorstraat ondervinden straks last van te veel trillingen, maar maatregelen daartegen vindt ProRail te kostbaar. (Foto: Peter de Koning).