Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

NIEUWE STICHTING ENTHOUSIAST OVER ‘BOXTELS MODEL’

Voedseltuin inspireert in Oosterhout

MARC CLEUTJENS


Grote kans dat ook in Oosterhout een Voedseltuin naar Boxtels model wordt opgericht. Nog niet alle seinen staan op groen, maar voorzitter Bart van Riel van Stichting Voedseltuin Oosterhout is enthousiast na een inspirerend werkbezoek aan de groente- en fruittuin op het terrein van De Kleine Aarde. ,,Ik ben onder de indruk van het enthousiasme waarmee vrijwilligers zich inzetten voor de Voedselbank en de manier waarop een werkplek geboden wordt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Van Riel toog gisterochtend met een dozijn plaatsgenoten naar de Voedseltuin Boxtel om rondgeleid te worden door initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen en tuincoördinator Maria van den Hoogen. Beiden hielden een bevlogen presentatie over de ontstaansgeschiedenis van de lokale voedseltuin, de inzet van tuinmannen en -vrouwen en natuurlijk een gedegen teeltplan. Aansluitend volgde een rondleiding langs oogstrijpe sla, andijvie, tuinbonen, paksoi, rabarber en aardbeien.

AMBASSADEUR

Het Oosterhouts werkbezoek kwam niet helemaal uit de lucht vallen. In de herfst van 2019 bracht een groep bestuurders en politici van de West-Brabantse gemeente op het terrein van De Kleine Aarde een bezoek aan de Voedseltuin. Burgemeester Mark Buijs, die Boxtel eind 2018 verruilde voor Oosterhout, stond aan de wieg van die excursie. ,,Uiteindelijk heeft één politieke partij zich sterk gemaakt voor de komst van een voedseltuin naar onze gemeente”, lichtte Van Riel toe.

De voorzitter van de Oosterhoutse voedseltuin in oprichting vertelde gisterochtend al meer dan tien jaar rond te lopen met het idee om zelfgekweekte groente en fruit aan de lokale voedselbank te geven. ,,Vandaag kunnen we in Boxtel zien dat zo’n initiatief prima werkt. Het is mooi om te horen dat Theodoor van Leeuwen eerder succesvol was in ’s-Hertogenbosch”, sprak Van Riel. ,,Bijzonder is dat ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet, evenals mensen van de reclassering.”

Waar de Voedseltuin Boxtel sinds 2017 op volle toeren draait, zoeken de initiatiefnemers in Oosterhout nog naar het juiste model. ,,We zijn in overleg met de gemeente over een stuk grond van ongeveer zes hectaren”, aldus voorzitter Van Riel. Alvorens daadwerkelijk gestart kan worden met de teelt van groente en fruit, dient op die plek eerst bodemonderzoek verricht te worden. ,,Bovendien moeten we ons plan verder uitwerken en nog afspraken met de plaatselijke voedselbank.”

560 MONDEN

In Boxtel verloopt de samenwerking met de plaatselijke Voedselbank prima, zo maakte kartrekker Van Leeuwen duidelijk. ,,Ik geef toe dat we in het begin wat aanloopproblemen hadden. Er was in de eerste maanden nog geen goed teeltplan en daardoor overlaadden we de Voedselbank na de eerste oogst met ruim vierhonderd kroppen sla.” Nu er een goed teeltplan ligt en heel gestructureerd wordt gewerkt, worden cliënten op maat bediend. ,,De meeste producten die ’s ochtends van het land gaan, worden ’s avonds overgedragen aan cliënten van de Voedselbank.”

De Voedselbank Boxtel, die ook actief is in de gemeenten Haaren en Sint-Michielsgestel, voedt momenteel zo’n 560 monden. Volgens voorzitter Arjen Witteveen worden elke week tijdens zeven uitreikmomenten verse producten aangeboden. ,,Onze ruim tweehonderd cliënten kunnen vanavond rekenen op zes kratten tuinbonen, acht kratten rabarber, zestig bakjes aardbeien en pakweg 75 kroppen eikenbladsla”, lichtte Witteveen toe. ,,Alle producten zijn vanochtend geoogst en gaan straks met een busje naar de Voedselbank. Vanavond zitten ze in het voedselpakket van onze cliënten.”

'KWEEK BEGRIP'

Initiatiefnemer Van Leeuwen gaf de delegatie uit Oosterhout aan het einde van de rondleiding een handjevol praktische tips mee. Zo riep hij hen op met omwonenden van de toekomstige voedseltuin in gesprek te gaan. ,,Ga meteen naar de buren en kweek wederzijds begrip.” Ook gaf hij voorbeelden van samenwerking die de basis van een voedseltuin kunnen versterken. ,,Nodig je gemeentebestuur uit en laat burgemeester en wethouders een keertje meehelpen. Doe hetzelfde met het bedrijfsleven. Nodig directeuren en managers van je sponsors uit om een dagje te komen ‘vergaderen’ in de voedseltuin. Wedden dat ze heel enthousiast worden als ze een dagje met hun neus tussen de sla, paksoi en tuinbonen staan?”


p Initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen van de Voedseltuin in Boxtel (links) geeft uitleg over de teelt van andijvie. Naast hem staan de bestuursleden Daniela Schachinger (tweede van links) en Bart van Riel (rechts) van Stichting Voedseltuin Oosterhout. Vrijwilliger Elias Youssef wiedt onkruid. (Foto: Marc Cleutjens).


CORONAPROTOCOL: VAKANTIE WORDT BIJZONDERE PERIODE

Boxtelse scouts toch op zomerkamp

Ook deze zomer kunnen veel leden van Scouting Boxtel avonturen beleven en hun grenzen verleggen tijdens één van de zomerkampen die georganiseerd worden. Scouting Nederland heeft samen met diverse zomerkamporganisaties een gezamenlijk protocol opgesteld, dat positief is ontvangen bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het OMT en dat nu bij het ministerie van VWS ligt.

Dankzij verantwoorde maatregelen kunnen de zomerkampen met en zonder overnachtingen veilig georganiseerd worden. Zo wordt ook dit jaar voor al die kinderen en jongeren en hun (vrijwillige) begeleiders het zomerkamp het hoogtepunt van hun jaar. De afgelopen maanden waren door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. De komende zomer is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin - met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven, vindt Scouting Boxtel. ,,Natuurlijk betekent op kamp gaan volgens een protocol dat er beperkingen zijn. Deze zomer wordt anders dan iedereen gewend is."

Kampbubbels

Er zijn twee versies van het protocol: de eerste is voor kinderen tot en met twaalf jaar, die onderling geen afstand van elkaar hoeven te houden. De tweede is voor jongeren van dertien tot achttien jaar, die binnen onderling wel anderhalve meter afstand moeten houden.

De zomerkampen worden georganiseerd in 'kampbubbels'. Binnen zo'n bubbel kan iedereen – kinderen, jongeren en begeleiding - samen spelen, sporten, eten en slapen, waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Slaapruimtes moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair. Met deze regels ziet Scouting Boxtel kansen om toch een geweldige zomer voor haar jeugdleden neer te zetten.

Ingrid, moeder van één van de scouts die nu op kamp mogen: ,,Wat een geweldig nieuws! Wij zijn de begeleiders nu al erg dankbaar voor de moeite die zij de afgelopen dagen hebben genomen voor het vinden van nieuwe locatie voor het kamp. Wat zullen de scouts blij zijn!”

VOORZORGSMAATREGELEN

Het bestuur van Scouting Boxtel regelt voor alle groepen de nodige voorzorgsmaatregelen en materialen om veilig op kamp te kunnen. Zo worden de EHBO-kisten aangevuld met onder meer handschoenen, ontsmettingsmiddelen en mondkapjes. Janneke Greunsven, secretaris van de Boxtelse Scoutingvereniging: ,,We respecteren de keuze van al onze speltakken, maar zijn natuurlijk erg blij om te zien dat het overgrote deel van onze groepen wel op kamp gaan en daarbij de kinderen de mogelijkheid bieden om, ondanks de roerige tijd, een fijne week te gaan beleven.”


Het volledige protocol van Scouting Nederland voor de zomerkampen is te lezen op www.wegaanopzomerkamp.nl

Dankzij een streng coronaprotocol kunnen de leden van Scouting Boxtel dit jaar tóch op zomerkamp. (Foto: Erik Weug, 2018).