Zandpad De Donders is - net als de nabijgelegen Voorstraat - in opdracht van de gemeente Boxtel tijdelijk verhard met gebroken puin. (Foto: Henk van Weert).
Zandpad De Donders is - net als de nabijgelegen Voorstraat - in opdracht van de gemeente Boxtel tijdelijk verhard met gebroken puin. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

'OUDE STRUCTUREN ZICHTBAAR HOUDEN'

Gebroken puin zandpad
Donders tijdelijk van aard

HENK VAN WEERT

Zandpaden De Donders en Voorstraat tussen de Kapelweg en de Kalksheuvel worden in oorspronkelijke staat hersteld. Dat belooft wethouder Herman van Wanrooij na vragen van de raadsfractie PvdA/GroenLinks en opmerkingen van natuurorganisaties en buurtbewoners in deze krant.

Het gebroken puin dat recent in opdracht van de gemeente Boxtel op De Donders en de Voorstraat is gestort, doet afbreuk aan beide zandpaden, vinden Natuurwerkgroep Boxtel en Wandelnet.

WERKVERKEER

Het tegengestelde is echter waar, zo laat het gemeentebestuur deze week weten in een reactie op de kritiek. Wethouder Van Wanrooij (Openbare Ruimte) benadrukt dat het zandpaden blijven. De halfverharding is volgens hem aangebracht als bescherming tegen intensief werkverkeer dat er momenteel plaatsvindt vanwege een woonhuis in aanbouw.

,,Als het huis klaar is, wordt het gebroken puin weer weggeschraapt en worden de zandwegen in oude luister hersteld. We hechten veel waarde aan de historische wegenstructuur en zijn er trots op dat we die nog zoveel in onze gemeente hebben. Die willen we graag zichtbaar houden", vertelde Van Wanrooij dinsdagmiddag.

SPANNINGSVELD

Zandpaden zijn volgens een woordvoerster van de gemeente van oudsher gericht op gebruik door paard en kar: ,,De huidige wijzen van belasting en gebruik vormen in sommige gevallen een spanningsveld, zeker als er naast het reguliere landbouwverkeer ook ander intensiever verkeer tijdelijk of permanent aanwezig is. Onmiddellijk ingrijpen is in sommige gevallen nodig om de zandpaden juist te beschermen."

In het gebied wordt een woonhuis met schuur gebouwd op een kavel dat alleen bereikbaar is via De Donders en de Voorstraat. Het werkverkeer dat dit met zich meebrengt, zorgde voor 'ernstige, diepe schade' aan de zandpaden én de hardere onderlagen, licht de gemeente toe: ,,Vanaf dat moment kwamen ook klachten en meldingen (...) op gang. Onmiddellijk ingrijpen was noodzakelijk om te voorkomen dat ook de historische hardere onderlagen van het pad ‘losgeploegd’ zouden worden; in combinatie met regenval zou het geheel snel veranderen in een onstabiele en onherstelbare modderpoel."

BEGAANBAARHEID

Het aangebrachte puin is volgens de woordvoerster een tussenfase. Als de bouwwerkzaamheden achter de rug zijn wordt het pad 'esthetisch volledig in ere hersteld'. De bewoners van het in aanbouw zijnde huis krijgen daarbij wel de toezegging dat het zandpad volgens 'normaal gebruik' begaanbaar is en dat het tijdens regenval geen risico vormt door verraderlijk diepe kuilen vol regenwater.

De Natuurwerkgroep Boxtel gaf twee weken geleden in deze krant aan dat in haar ogen het aanbrengen van de halfverharding in strijd is met het bestemmingsplan. Volgens datzelfde bestemmingsplan pleegt de gemeente volgens de woordvoerster 'zeer beperkt onderhoud'. ,,Onacceptabel grote gaten en diepe kuilen worden machinaal ‘geschaafd’ waarbij enkel aanwezig materiaal wordt verplaatst en geëgaliseerd."

AFVAL

Buurtbewoners troffen in het gebroken puin veel afval aan: onder meer plastic, glas en ijzer. De gemeente heeft het plaatselijke aannemingsbedrijf dat de halfverharding aanbracht hierop aangesproken en opdracht gegeven het vuil te verwijderen. Wethouder Van Wanrooij vindt het onbegrijpelijk dat de rotzooi tussen het puin zat. Zuchtend: ,,Je ziet het ook elders. Mensen laten zo makkelijk rotzooi achter en verwachten maar dat de gemeente dat allemaal opruimt..."