'Misdaadmelder BIN nog niet offline in Boxtel'

JULES HAMELEERS

Wanneer mensen inloggen op www.mijnbin.nl, is nergens duidelijk dat de Boxtelse tak van het 'verklikkersnetwerk' in december een stille dood is gestorven. Dat meldde raadslid Marria van den Hoven (INbox) dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

In de zomer van 2019 werd het netwerk, dat de polite extra ogen en oren zou moeten geven, feestelijk herstart. In oktober 2017 ging het Buurt Informatie Netwerk (BIN) namelijk negen maanden na ingebruikname uit de lucht, omdat de privacy van de gebruikers niet geborgd kon worden. ,,En nu lezen we ineens in Brabants Centrum dat het ermee gestopt is", aldus raadslid Van den Hoven.

Portefeuillehouder Ronald Van Meygaarden benadrukte tijdens de raadsvergadering dat, nu BIN wegvalt, de veiligheid van Boxtel niet in gevaar komt. ,,We kregen namelijk nauwelijks meldingen, waardoor de meerwaarde van het netwerk verviel. De functie is namelijk grotendeels overgenomen door WhatsApp-groepen", aldus de burgemeester.

De gemeente heeft de BIN-leden niet direct geïnformeerd, omdat dit niet mogelijk was door privacywetgevingen. Wél heeft Boxtel de gebruikers geïnformeerd via allerlei gemeentelijke kanalen, geeft Van Meygaarden aan. Dat mensen nog kunnen inloggen, is volgens de burgemeester niet de bedoeling. ,,Daar ga ik meteen achteraan, want die website zou allang uit de lucht moeten zijn."